Læsetid: 3 min.

Udviklingsminister Tørnæs afviser et ansvar

Den største bidragyder til Mozambiques uddannelsessystem er Danmark, men udviklingsministeren vil ikke blande sig i, at Tvind uddanner hver femte af landets lærere
Indland
3. december 2007

Mens anden runde af den danske stats retssag mod organisationen Tvind netop er gået i gang i Vestre Landsret, kører den danske stat og Tvind fine parløb andre steder i verden - ikke mindst i Afrika.

I Mozambique, hvor Danmark i mange år har den største bidragyder til uddannelsessektoren, uddanner Tvind-organisationen ADPP landets lærere sideløbende med de statslige seminarier.

Men på trods af, at Danmark med årlige investeringer for op mod en halv millard kroner i Mozambique har en enorm magt i landet og dets uddannelsessystem, vil udviklingsminister Ulla Tørnæs ikke mene noget om forholdet til Tvind.

"Jeg mener ikke, det er Danmarks ansvar at forsøge at afholde Mozambiques myndigheder fra at samarbejde med donorer, ngo'er eller andre samarbejdspartnere - alene fordi disse ikke yder bistand på præcist samme måde som os selv," siger ministeren til Information.

"Men når det så er sagt, så er det klart, at i den udstrækning, at den danske ambassade ligger inde med oplysninger om, at en samarbejdspartner til Mozambiques myndigheder arbejder på en måde, som er decideret kontraproduktiv til de udviklingsmål, som landet selv har opstillet, så bør man naturligvis tage det op fra dansk side," siger ministeren.

Denne type oplysninger ligger ministeriet imidlertid ikke inde med, og man henviser til, at dansk diplomatisk arbejde er decentraliseret, så den slags normalt ville høre under ambassadernes ansvar. Så selv om Tvind i øjeblikket står anklaget for underslæb og skattesvindel ved en dansk domstol, og organisationen kritiseres for blandt andet at lade afrikanske samarbejdspartnere i stikken og suge penge ud til dem, vurderer ministeren ikke, at det er et politisk dansk ansvar at orientere Mozambique herom.

Om det så er Danida's ansvar, når nu den statslige danske udviklingsorganisation reelt står bag den mozambikanske udviklingssektor, vil Danida's ansvarlige ikke udtale sig om til citat; de henviser til ministeren.

Et multinationalt selskab

Hos udviklingsorganisationen IBIS opfordrer den mozambikanske landedirektør ligesom den lokale Danida-rådgiver til et udvidet samarbejde med Tvind.

Men generaldirektør Vagn Berthelsen mener ikke, man kan sammenligne Tvind med ngo'erne:

"Tvind arbejder og ser sig selv som en selvstændig aktør. Jeg ser dem som et multinationalt selskab, der har en filial i blandt andet Mozambique. Og jeg synes, det er rigtigt, og det har jeg også hørt andre steder, at ja, det fungerer godt, når Tvind er der. Men ja, de sidder også meget på det. Deres selvopfattelse er, at det er dem, der styrer det, og at det er i orden, fordi de er også en del af Mozambique, Angola, eller hvor det nu er," siger han.

SF's udviklingsordfører, Steen Gade, mener generelt, at Danida godt kunne samarbejde mere med uafhængige organisationer.

"Men hvis det samme skal gælde for Tvind, mener jeg Tvind må levere noget mere: Informere noget mere og have støtte lyst til at blive kigget i kortene - ligesom andre nog'er," siger han. Også udviklingsministeren afviser på trods af sin manglende lyst til at kritisere Tvind et øget samarbejde.

"For det første skal Tvind kunne levere noget, i dette tilfælde inden for læreruddannelser i Mozambique, som er i overensstemmelse med de nationale behov og prioriteter i Mozambique. Derudover skal der foreligge klar og tydelig dokumentation for, at Tvinds indsats vil støtte opbygningen af national kapacitet i Mozambiques uddannelsessystem, og ikke kun hos Tvind selv."

Så længe Tvind ikke leverer denne dokumentation, vil status quo altså fortsætte: to dansk-organiserede, parallelle uddannelsessystemer i Mozambique, og ingen udveksling om gensidige erfaringer og kritik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu en "ikke-nyhed". Hvornår har en minister i Fogh-regeringen IKKE afvist et ansvar?