Læsetid: 2 min.

DONG frikendt for mistanke om bestikkelse

Det danske energiselskab DONG Energy har ikke forsøgt sig med bestikkelse for at få lov til at opføre et kulkraftværk i den nordtyske kommune Lubmin
DONG Energys administrerende direktør, Anders Eldrup, er tilfreds med, at der ikke er tvivl om DONG-s -ordentlige adfærd-, efter en undersøgelse i går konkluderede, at DONG ikke har bestukket nogen i Tyskland.

DONG Energys administrerende direktør, Anders Eldrup, er tilfreds med, at der ikke er tvivl om DONG-s -ordentlige adfærd-, efter en undersøgelse i går konkluderede, at DONG ikke har bestukket nogen i Tyskland.

Tariq Mikkel Khan

Indland
8. januar 2008

En intern undersøgelse, som DONG hyrede advokat Oluf Engell til at foretage, konkluderer, at der ikke var noget at komme efter i bestikkelsessagen i Greifswald i Nordtyskland.

"Vi er meget tilfredse med, at Oluf Engell ikke har fundet noget som helst grundlag for at rejse tvivl om vores ordentlige adfærd. Men jeg må sige, at jeg heller ikke er overrasket, for det er den måde, vi arbejder på. Så alt andet ville have været helt uforståeligt i forhold til de normer og den etik, vi arbejder efter," siger DONG's adm. direktør, Anders Eldrup. Mistanken kom frem i tyske medier i begyndelsen af december. En repræsentant for energiselskabet skulle angiveligt havde tilbudt Lubmins borgmester, Klaus Kühnemann, penge til "den slunkne kommunekasse".

Oluf Engell har gennemgået projektbeskrivelser, kontrakter, relevant korrespondance, mødereferater, bogføringsmateriale samt budget- og regnskabsoplysninger. Han har også haft indgående samtaler med relevante medarbejdere hos DONG Energy, som var og er involveret i projektet, lige som han har haft lejlighed til at drøfte sagen med DONG's direktion og andre ledende medarbejdere. Og konklusionen er, at der hverken er dokumentation eller sandsynlighed for, at den pågældende DONG-medarbejder skulle have tilbudt den tyske kommune penge i bestikkelse.

"Det forekommer mig at have sandsynligheden imod sig, at den omtalte Dong-medarbejder, der hverken havde noget med myndighedsgodkendelser eller sponsorvirksomhed at gøre, skulle have benyttet en kort introduktionssamtale under et borgermøde i Wolgast den 2. november 2007 til forsøg på bestikkelse. Det forekommer yderligere at have sandsynligheden imod sig, at et tilbud om bestikkelse skulle komme fra en person, som kun havde været knyttet til projektet i to måneder, og være fremsat over for borgmesteren, som han ikke kendte i forvejen," siger Oluf Engell.

Anklagemyndigheden i Stralsund, som byen Greifswald hører under, har tidligere sagt til det tyske nyhedsbureau Dpa, at bestikkelsesanklagerne mod DONG bliver undersøgt. Men den danske virksomhed har endnu ikke hørt noget fra Tyskland.

"Vi har ikke haft nogen kommunikation med dem. Vi handler helt efter bogen, så hvis der kommer en henvendelse, så agerer vi efter den. Det kører efter den procedure, man kører efter i Stralsund, og der spiller vi med, så godt vi kan," siger Anders Eldrup. Ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mærkelig overskrift og konklusion .

DONG undersøger sig selv og frikender sig selv . Det betyder da ikke at de er frikendt, snare tværtimod. Typisk at der skal manipuleres med overskifterne

Danmarks Weihnachtsmann

Ein dänischer Weihnachtsmann durchstreift unser Land
Vom schönen Schloss bis zum Lubminer Strand.
In seinem Sack hat er viele Gaben,
an seinen Geschenken sollen sich viele laben.

Ein bisschen Sponsoring für den Fußballverein,
ein Gläschen Sekt kann so schlimm auch nicht sein,
Taschenrechner für die lieben Kleinen,
ein bisschen hier, ein bisschen dort
und schon ist er wieder am anderen Ort.

Auch hat er bei sich ein Pferd aus Holz
das ‚Trojanische’ nannte ein Volk es mal stolz.
Unser dänischer Weihnachtsmann aber musste gestehn:
Darin ist Quecksilber, Kohlenstaub und Arsen.
Und die kleinen Wichtel darin, die Kraftwerke bauen
kommen aus fünf Ländern und auch aus Litauen.

Ach lieber dänischer Weihnachtsmann
die Weihnachtsengel blicken Dich traurig an;
ein Klagelied über Gewinn und Macht müssen sie singen,
anstatt frohe Botschaften zu überbringen.
Auch wehklagen sie über Gier und Profit
und die Verdummung des Volkes durch die Politik.

Die Sieben Zwerge fällten Bäume im Wald.
Sie mussten es tun, doch ihnen war kalt,
Denn der Befehl dazu kam von ganz oben
Die Weihnachtsengel können die Politiker nicht loben.

Ach dänischer Weihnachtsmann, du hast einen schlechten Stand.
Ein marodes Kraftwerk wird nicht genehmigt in deinem Land
Das Risiko ist viel zu hoch, die Technik ist veraltet.
Dort baut man moderne Werke, umweltgerecht gestaltet.
Und außerdem finden alle Dänemarks Strände so schön,
Weihnachtsengel haben´s im Sommerurlaub gesehen.

Ach Weihnachtsmann Peter fahr zurück zu König Haralds Schloss
mit deinen Gaben und deinem Tross.
Der Urknall findet dort statt, wo er einst erdacht.
Die traurigen Engel verstummen (fürs erste). Gute Nacht!

H. A.