Læsetid: 3 min.

EU-forbehold bliver umulige at fjerne

Det er højst usandsynligt, at danskerne vil stemme ja til at fjerne de danske EU-forbehold, uanset hvor mange argumenter ja-partierne kommer op med. Det er konklusionen fra to danske eksperter på baggrund af ny under-søgelse
28. januar 2008

Muligheden for få at danskerne til at stemme ja til at fjerne de danske EU- forbehold er nærmest ikke eksisterende.

Sådan lyder den barske konklusion fra lektor Derek Beach fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, der i samarbejde med ph.d.- stipendiat Rasmus Leander fra Syddansk Universitet har analyseret danskernes stemmeafgivning ved tidligere EU-valg. Deres artikel 'Voting behavior in EU-referendums' bliver offentliggjort senere på året.

"Alt i vores undersøgelse tyder på, at det vil være spild af kræfter at sende EU- forbeholdene til afstemning. Det er næsten sikkert, at det vil ende med et nej," siger Derek Beach og forklarer: "Det skyldes to ting. Enten skal vælgerne kunne se, at der er store og meget klare fordele ved at droppe forbeholdene. Eller også skal konsekvenserne af et nej være meget synlige og negative. Og ingen af delene gør sig gældende for de danske forbehold," siger Derek Beach.

Han afviser samtidig, at politikerne alene ved brug af deres talegaver kan overtale danskerne til at sætte kryds ud for ja.

"En af de overordnede konklusioner i vores undersøgelse er, at det ikke er kampagner, der afgør valget. Det er den grundlæggende dynamik i situationen, som har den største indflydelse på vælgernes kryds," siger Derek Beach.

Euroen er umulig

Vil det være svært at få danskerne til at fjerne forbeholdene over en kam, kan der måske være idé i at sætte forbeholdene til afstemning ét for ét, som det er blevet foreslået flere gange i den seneste tid. Ifølge Derek Beach er det næsten sikkert, at en afstemning om indførelsen af den fælles mønt vil ende med et svidende nederlag til ja- siden.

"Euroen tror jeg simpelthen ikke på," siger han og fortsætter: "Vælgerne kan ikke se nogen fordele ved at indføre euroen. Og de fordele, som de kan se, er langt fra store nok til at trumfe det ønske om status quo, der hersker i befolkningen. Samtidig virker omkostningerne ved at stemme nej ikke synderligt store. Så fortsætter vi jo bare som nu. Og det går jo meget godt."

Men hvordan kan man så forklare, at flertallet af danskerne ifølge de seneste meningsmålinger går ind for at droppe den danske krone til fordel for euroen?

"Det er først i de sidste uger op til valget, at vælgerne virkelig tænker over, hvor krydset skal sættes," siger Derek Beach og henleder opmærksomheden på erfaringerne fra euro- afstemningen i 2000. Her så meningsmålingerne også gode ud for ja-siden, men da valgkampen gik i gang, dykkede opbakningen til euroen, og det endte med, at 53,2 procent stemte nej.

Forsvarsforbeholdet er der lidt bedre chancer for at få fjernet, mener Derek Beach. Hvis EU-landene gennemfører en populær militæraktion, vil danskerne undre sig over Danmarks manglende deltagelse. Og det kan skabe grundlag for et folkeligt ja på et senere tidspunkt. Men i øjeblikket er det svært at se, at en militæraktion med stort folkeligt gehør skulle være lige på trapperne.

Det retlige forbehold

Skal han endelig pege på et forbehold, der har en relativ god chance for at blive afskaffet, peger pilen på det retlige forbehold, der vedrører blandt andet visum- og asylpolitikken og politisamarbejdet. Områder, hvor danskerne kan se god mening i et bredt internationalt samarbejde. Der er dog den krølle på retsforbeholdet, at regeringen i stedet for det nuværende forbehold vil have indført et nyt på visum- og asylområdet, så Danmark kan bevare den stramme indvandrings- og asylpolitik. Det kan skabe polemik på den indenrigspolitiske scene og få nogle partier til at droppe deres opbakning til at fjerne forbeholdet og skabe uro blandt vælgerne. Det sidste forbehold, der handler om unionsborgerskab, er groft sagt ligegyldigt. Da unionsborgerskabet ikke er indført i resten af EU, er det ifølge Derek Beach praktisk talt betydningsløst, om man afskaffer forbeholdet eller ej.

Ugebrevet A4

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Egentlig sært, at euroen er så upopulær. Det er vel det forbehold, de fleste danskere støder på i praksis, når de uafladeligt skal veksle penge ved udlandsrejser.