Nyhed
Læsetid: 2 min.

EU-Kommissionen kritiseres i sag om aktindsigt

EU-Kommissionen har begået 'fejl og forsømmelser', fastslår EU's ombudsmand i en sag om aktindsigt i EU's landbrugsstøtte, Information har rejst. Men Kommissionen skal ikke udlevere de ønskede oplysninger
Indland
2. januar 2008

BRUXELLES - Millioner af kroner i årlig støtte fra Europas skatteborgere til tyske adelige. Millioner af kroner i støtte til den katolske kirke med venlig hilsen fra alle Europas skatteborgere. Direkte støtte fra EU's skatteborgere til de politikere, der træffer beslutningerne om selvsamme støtte.

Der ligger masser af væsentlige, journalistiske historier gemt i EU's landbrugsstøtte. Men de kommer først rigtig frem, når man kan sætte navn på de enkelte modtagere. Derfor har et netværk af journalister i Europa gennem de senere år forsøgt at finde frem til, hvem der får de omkring 370 milliarder kroner hvert år.

Lettest ville det selvfølgelig være, hvis vi kunne få alle oplysningerne direkte fra EU-Kommissionen, der samler dem for alle lande. Men selv om der findes en ret til aktindsigt for EU's borgere, afslog Kommissionen at give Informations korrespondent i Bruxelles aktindsigt tilbage i september 2004. Nu har EU's ombudsmand set på afslaget - og han giver en næse til Kommissionen. "Kritisk bemærkning" hedder det i EU-sprog.

"Kommissionen har undladt at opfylde sine forpligtelser til at give en gyldig og fyldestgørende begrundelse for afslaget på klagerens begæring. Dette udgør et tilfælde af fejl og forsømmelser," hedder det i afgørelsen fra ombudsmanden.

Det betyder dog ikke, at Kommissionen skal udlevere oplysningerne.

Moderne forvaltning

Striden handler om aktindsigt i en moderne forvaltning. Flere og flere oplysninger bliver opbevaret i databaser - og skal der være adgang til dem?

Nej, mener EU-Kommissionen i sagen om landbrugsstøtten. Det kan nemlig være besværligt for myndighederne at hente andre oplysninger frem end dem, de selv har brug for i det daglige - selv om alle oplysninger ligger i basen. Derfor ville Kommissionen kun give adgang til oplysninger, der kan hentes frem ved "rutine udtræk".

I sin afgørelse siger Ombudsmanden, at Kommissionen ikke har forklaret ordentligt, hvorfor det ville være "en urimelig byrde" at hente oplysningerne frem til Informations korrespondent.

Det mere principielle i striden burde tages op, når EU's aktindsigtslov alligevel skal reformeres snart, skriver han også. Det er vigtigt at tænke praktiske løsninger for adgang til databaser ind i loven, skriver Ombudsmanden i et høringssvar til lovens reform.

Og så overvejer Ombudsmanden at bruge Informations sag som anledning til at finde ud af, hvilke erfaringer de enkelte EU-lande har gjort sig "for at blive opmærksom på 'bedste praksis' på nationalt plan med henblik på at sikre et passende niveau af offentlig adgang til oplysninger, der er lagret i databaser".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her