
Ny Alliance accepterer i første omgang regeringens bebudede undersøgelse af nye oplysninger om den amerikanske efterretningstjeneste CIA's overflyvning af dansk luftrum.
Partiet har ellers tidligere krævet en uvildig undersøgelse.
Modsat har oppositionen ikke fuld tillid til regeringens undersøgelse. Derfor har oppositionspartierne bedt om en hasteforespørgsel i den kommende uge i folketingssalen. Sandsynligvis på onsdag.
"Der er behov for at finde ud af, præcis hvad regeringen vil undersøge. Hvis ikke svarene er gode nok, håber jeg, at der kan findes et flertal for en uvildig undersøgelse," siger udenrigsordfører Mogens Lykketoft fra Socialdemokraterne, der dog ser det som et væsentligt fremskridt, at regeringen overhovedet vil undersøge sagen.
"Men om jeg er tilfreds, ved jeg ikke, før jeg ved, hvad de vil undersøge. Det er nødvendigt med en uvildig undersøgelse af, om danske myndighedspersoner har været vidende om og accepteret de her overflyvninger," siger han til Ritzau.
Ny Alliance afventer regeringens undersøgelse.
"Jeg er tilfreds med, at man nu tager det alvorligt. Det har man ikke gjort før. Nu erkender man, at der er stærke indicier og har startet en proces. Så giver vi regeringen den mulighed," siger partileder Naser Khader.
Regeringen vil undersøge oplysningerne i DR's tv-program 'CIA's danske forbindelse', og i den forbindelse overvejer regeringen at tage kontakt med amerikanerne, som tidligere har sagt, at deres fly ikke har overfløjet dansk luftrum. Modsat belyser dokumentaren blandt andet, at amerikanske fly er landet i Narsarsuaq i Grønland.
"Nu afventer vi resultaterne af det, og så tager vi stilling til, om der skal en rigtig undersøgelse til, når regeringen kommer med resultatet af de undersøgelser, den har sat i gang," siger Naser Khader.
NA og DF bag Fogh
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) har været i kontakt med formanden for det grønlandske landsstyre, Hans Enoksen.
De er blevet enige om at samarbejde i det videre forløb.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) siger, at regeringen tager det alvorligt, hvis dansk luftrum er blevet krænket. Men han fastholder samtidig, at danske myndigheder ikke har kendt til det.
"Regeringen er af den klare opfattelse, at danske myndigheder på ingen måde er involveret i aktiviteter, der skulle være i strid med internationale konventioner," siger Anders Fogh Rasmussen.
Selvom sagen nu ender i folketingssalen, behøver Fogh ikke at frygte for regeringens flertal i første omgang.
Med Dansk Folkeparti og Ny Alliances støtte er flertallet hjemme. Og skulle Ny Alliance ende med ikke at være tilfreds, er tabet af deres nu fire mandater ikke nok til at bringe regeringen i mindretal.
Løsgængeren Pia Christmas-Møller er nemlig som udgangspunkt tilfreds med regeringens håndtering af sagen.
Dermed sidder færingen Edmund Joensen med det afgørende mandat. Han har oplyst til DR, at han vil tale med regeringen, inden han tager stilling. Men han har også tidligere sagt, at han ikke vil bringe regeringen i mindretal. ritzau