Nyhed
Læsetid: 4 min.

Fogh truede Khader med valg

Udsigten til et lynvalg samt løfte om en form for indflydelse på den indgåede aftale fik Ny Alliance til at vende på en tallerken og undlade at bringe regeringen i mindretal på asylsagen. Khader vil give asylansøgere ret til at arbejde, men Dansk Folkeparti afviser
Pia Christmas-Møller og Naser Khader taler sammen først på dagen i går, mens de endnu var på samme hold. Senere i går skiftede Khader side og indledte forhandlinger med Birthe Rønn Hornbech om en aftale for de afviste asylansøgerne

Pia Christmas-Møller og Naser Khader taler sammen først på dagen i går, mens de endnu var på samme hold. Senere i går skiftede Khader side og indledte forhandlinger med Birthe Rønn Hornbech om en aftale for de afviste asylansøgerne

Indland
24. januar 2008

Da Ny Alliances formand, Naser Khader, i går formiddag blot en time før den afgørende debat, som kunne sende regeringen i mindretal på asylaftalen, var kaldt til møde i statsministeriet, blev der anvendt både pisk og gulerod. Guleroden var et løfte om at få en form for indflydelse på den omstridte asylaftale - pisken var et forslag til vedtagelse, som Ny Alliance ikke kunne undlade at stemme for. For imens regeringens forslag til vedtagelse slår fast, at der skal samles et flertal for asylaftalen, så indledes teksten med:

"Idet Folketinget udtaler sin tillid til regeringen ..."

Dermed fik regeringen gjort sagen til et tillidsspørgsmål, og eftersom Ny Alliance har gjort det klart, at man ikke vil vælte en borgerlig regering, var der ikke meget at spille om.

Det bliver der til gengæld de kommende uger, hvor integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) skal stille såvel Dansk Folkeparti som Ny Alliance tilfreds. Pia Kjærsgaard fastholder, at ændringer skal foregå inden for den nuværende aftale, men NA-formanden lægger op til ganske omfattende ændringer.

"Vores politik er, at de tjener egne penge. Det er vores udgangspunkt," siger Naser Khader.

Ikke den vej DF vil gå

Fra Venstres fungerende integrationsordfører, Søren Pind, er der forsigtig optimisme:

"Der er mange, der siger meget, men lad nu tingene falde til ro," siger han.

Men da SR under valgkampen foreslog at give asylansøgerne ret til at arbejde, blev det klart afvist af regeringspartierne, som med statsministeren i spidsen advarede om, at det ville gøre Danmark til en flygtningemagnet.

Og Pia Kjærsgaard afviser at åbne for retten til, at asylansøgere kan arbejde.

"Alle kender vores stillingtagen. Det er slet, slet ikke den vej, vi vil gå," siger hun.

Helt frem til i går formiddag stod Ny Alliance fast på, at de ville stemme for Pia Christmas-Møllers forslag, der ville sikre, at asylfamilier kan komme ud at bo to år efter afslag på asyl. Det er et år hurtigere, end VKO-aftalen lægger op til. Før debatten i folketingssalen gjorde NA's integrationsordfører, Jørgen Poulsen, det klart, at tidshorisonten var det springende punkt:

"Tiden er en vældig, vældig vigtig faktor. Vi stemmer for det forslag, som er bedst, og to år er bedre end tre," bedyrede han til Ritzau

Men tre timer senere i Naser Khaders ordførertale lød der andre toner:

"To eller tre år, det er et slag i luften," sagde han fra Folketingets talerstol.

Det kom som en overraskelse for Pia Kjærsgaard.

"Det er en meget stor aftale, som ikke alene handler om, om det skal være to eller tre år. Det kunne jeg også høre på Khader i dag, at det lige pludselig slet ikke var det afgørende," siger hun.

Naser Khader begrundede sin afvisning af Pia Christmas-Møllers forslag med, at det ikke indeholdt beskrivelse af, at de afviste asylansøgere skal kunne arbejde.

Fugle på taget

Selv understregede Pia Christmas-Møller, at forretningsordenen kun tillader et begrænset antal ord i et forslag til vedtagelse:

"Og der står ikke et ord om selvforsørgelsesprogrammer i regeringens forslag til vedtagelse," sagde hun.

Forleden ofrede Pia Christmas-Møller sit medlemskab af det Konservative Folkeparti for asylsagen, og hun var da også tydelig skuffet over, at Ny Alliance faldt fra.

"Jeg er forbløffet over Ny Alliances håndtering af sagen. Der er jo intet konkret i regeringens forslag, men alene løfter om at blive inviteret til nogle møder. Så de satser hårdt på ti fugle på taget frem for en i hånden," siger hun.

Anders Samuelsen (NA) har ikke overraskende en anden udlægning af sagen. Han mener, at regeringen og DF tog de to grønlandske folketingsmedlemmer som gidsler i spillet.

"Derfor var der behov for at finde en løsning, som ikke bare var 10 fugle på taget, men noget konkret i hånden. Det her er et vigtigt brud med seks års politik, som stort set kun har været VKO," siger han og tilføjer om aftalen:

"Der skal enten noget mere pynt på, eller også skal der møbleres lidt om på kagen."

Det er nu op til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech over de kommende dage og uger at forene både DF og NA i en revideret udgave af asylaftalen.

"Jeg imødeser med stor forventning, hvad hr. Naser Khader vil komme med af nye idéer," sagde Birthe Rønn Hornbech fra talerstolen.

Rambuk

Integrationsministeren klandrede desuden oppositionen for hellere at ville stå på sidelinjen end at tage politisk ansvar.

Det fik SF's Astrid Krag til at afkræve ministeren svar på, hvordan man kunne komme med til forhandlinger.

"Jeg vil gerne væk fra sidelinjen, men skal jeg tage en rambuk under armen og møde op eller hvad?"

Hertil var integrationsministerens svar kort:

"Politik er altid en udfordring," lød det fra Birthe Rønn Hornbech, som slog fast, at andre aspekter af udlændingepolitikken også står for at skulle forhandles.

"Der er masser af andre ting og masser af arbejde til alle," konstaterede hun.

Først i dag skal der endelig stemmes om regeringens forslag til vedtagelse, og den radikale næstformand håber fortsat, at NA 'vil besinde sig'.

"Jeg håber ikke, at de vil ofre asylbørnene for at komme med i Foghs blok," siger Morten Østergaard og varsler, at oppositionen er parat til at tage sagen i salen igen, hvis det ikke lykkedes VKO at få en aftale med NA.

"Men det er svært at konkurrere med, hvis de sælger sig selv gratis," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg har netop i andet dagblad besvaret et spørgsmål om, hvad regeringen tille gøre, hvis NA ikke makkede ret.

Der ville komme et forslag om tillid til regeringen, og det er netop, hvad der skete.

Ingen anden partileder ville i NA's situation ikke have "slugt kamelen".

Var det ikke også det mest anvendte undskyldning i 30'ere, "vi havde ikke noget andet valg!"?

Ny Alliance blev stiftet fordi man for det første ville minimere Dansk Folkepartis indflydelse på regeringens udlændingepolitik, og for det andet fordi man ønskede at sikre et bredt samarbejde hen over midten i dansk politik. Med gårdsdagens ynkelige stunt, gjorde Naser det stik modsatte.

Ny Alliance har fundet sig en ny alliance, og vist at de i den grad har et standpunkt indtil de tager et nyt. Det vil blive straffet hårdt af vælgerne.

Hvis Khader er faldet for en tom trussel om valg, er han ubegavet. INGEN partier har en krone i valgkassen her tre måneder efter sidste tømning - og med Mærsks økonomi kan VKO næppe forvente nye 30 mill. fra den kant efter få måneder. Og hvor smart ville det være for Fogh at tage et valg på sit eget brudte valgløfte om et 'nationalt kompromis om asylpolitik' - selv danske vælgere kan huske tre måneder tilbage, og regeringen har fumlet ualmindelig meget i de tre måneder og brudt det ene løfte efter det andet. Så valg var fuldstændig utænkeligt.

En rigtig Dansker, krithvidt ansigt og blodrødtud.
Nu ved vi at N.K elsker flæskesvær.

enig, Jakob!

Khader er en hædersmand, og det gjorde lidt ondt at se ham lide under valgkampen - og man forstår også godt, at De Radikale ikke ville have ham som leder, da han mangler struktur og overblik.

Khader havde en klokkeklar chance, fordi hans parti udfyldte et tomrum for de borgerlige vælgere, som Kjærsgaard giver kvalme. Det har han så tabt på gulvet ...

Tja, nu læser man at regeringen (talibanvennen Lars Løkke) vil spare milliarder på velfærden på trods af, at de lovede det modsatte. Så gad vide om de overhovedet turde tage et valg? På et eller andet tidspunkt må det da gå op for folk, hvad Fogh og Co. står for. At de har en mening og at de vil skære i velfærden, det må de sådan set selv om, men at de ligefrem lyver så stærkt som en hest kan rende for at nå deres mål, det er under lavpunktet. Har mere respekt for Hitler og co. de var godt nok nogle møjhunde, men de turde da stå ved hvem de var.

Khader har ikke råd til et valg. Med sin dyre Frederiksberg villa og sin pressede privatøkonomi, tør han ikke løbe risikoen for at ryge ud ved et valg. Hvad skulle han i så fald leve af?

Partiet Ny Alliance er nøjagtig lige så opportunistisk som partiet Radikale Venstre.
Sandsynligheden for at Anders Fogh udskriver folketingsvalg på nuværende tidspunkt er nærmest lig nul. Begrundelse: Valgkampen vil komme til at indeholde elementer, som vil være særdeles ubehagelige for den borgerlige regering: Anklager om løftebrud i forhold til asylansøgeres umenneskelige levevilkår; Pres på de enkelte partier for at tilkendegive deres holdninger til, om offentlige ansatte bør have tilnærmelsesvis det samme i løn som sammenlignelige grupper på det private arbejdsmarked; Det forunderlige i at regeringspartierne synes, at det er i orden at forære 10 milliarder kroner til hovedsageligt de rigeste mennesker i Danmark i form af skattelettelser, mens det er uansvarligt, når offentlige ansatte forventer lønstigninger, der koster i omegnen af det halve (fem milliarder kr); Holdninger for og imod folkeafstemning om Lissabon-traktaten; Stigende utilfredshed i befolkningen med at danske soldater slåes ihjel i nogle meningsløse krige i Irak og Afghanistan; Hykleriet og dobbeltmoralen omkring at regeringen og dens halehæng Dansk Folkeparti synes, at det er i orden at regeringens parlamentariske flertal sikres ved hjælp af et nordatlantisk mandat, men når nogle grønlandske folketingsmedlemmer stemmer anderledes, end regeringen bryder sig om, så fyger det med trusler mod grønlandsk suverænitet og danske bidrag til Grønlands økonomi (men de selvsamme partier har ingen problemer med at have snablen dybt i Grønlands undergrund, når de regner med, at der er olie at hente)

Michael Skaarup

Hvis Anders Fjogh, føler sig så sikker i sadlen, at han er parat til at tage et ny-valg, så det sgu ærgerligt Naser Khaders ikke så chancen for at få lidt mere indflydelse, og tog Fjogh på ordet..

Jeg vil vildt gerne have et ny-valg....