Læsetid: 4 min.

Grønland føler sig misbrugt

Hjemmestyret kræver en uafhængig undersøgelse af CIA's brug af grønlandsk territorium til hemmelige fangetransporter. Og en forklaring fra den danske regering på, hvordan det kunne ske
Regeringen er under fornyet pres for at undersøge CIA's påståede hemmelige fangeflyvninger gennem dansk luftrum. Presset kommer efter, at en DR-dokumentarfilm sandsynliggør, at CIA har brugt den grønlandske lufthavn Narsarsuaq i forbindelse med flyvningerne, der er foretaget via såkaldte dækselskaber.På billedet ses et Hercules 130 fra Flyvevåbnet i lufthavnen i Narsarsuaq

Regeringen er under fornyet pres for at undersøge CIA's påståede hemmelige fangeflyvninger gennem dansk luftrum. Presset kommer efter, at en DR-dokumentarfilm sandsynliggør, at CIA har brugt den grønlandske lufthavn Narsarsuaq i forbindelse med flyvningerne, der er foretaget via såkaldte dækselskaber.På billedet ses et Hercules 130 fra Flyvevåbnet i lufthavnen i Narsarsuaq

31. januar 2008

"Vi føler os misbrugt og ført bag lyset. Både af CIA og den danske regering." Sådan lyder reaktionen fra hjemmestyrets 'udenrigsminister' Alega Hammond oven på DR's afsløring af, at CIA har brugt den grønlandske lufthavn Narsarsuaq som mellemstation for illegale fangetransporter.

"Vi kræver, at sagen undersøges til bunds, og at den danske regering forklarer sig," siger hun til Information efter at have set dokumentarprogrammet CIA's danske forbindelse, som blev sendt på DR i aftes.

Alega Hammond understreger, at hun ikke er overrasket over afsløringerne. Landsstyret har længe haft mistanke om, at Grønland har spillet en rolle i CIA's hemmelige fangeprogram og har siden 2005 forsøgt at få klarhed over sagen.

Den danske regering har gentagne gange afvist at kende noget til CIA's brug af dansk territorium til de illegale overflyvninger, hvor mistænke islamister er blevet bortført til en række torturlande i Mellemøsten, det tidligere Østeuropa og Centralasien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis et privatejet amerikansk fly lander i Grønland, med det ene formål at tanke op, og passagererne ikke forlader flyet, så har de lokale lufthavnsmyndigheder ikke mulighed for at opdage evt. ulovlige fanger.

Hvis der er borgere i Grønland der er blevet kidnappet og ulovligt tvunget ombord i disse flyvninger, er sagen selvfølgelig helt anderledes. Det kunne nærmere forekomme i Kastrup at nogle blev tvunget ombord, selv om det bestemt også kunne forekomme i en mindre lufthavn i Danmark. Det ville være langt mere problematisk end en mellemlanding for opfyldning.

Jeg tror ikke at der er noget i den sag om Grønland.

Til gengæld mener jeg at den amerikanske KZ-lejr på Cuba (Guantanamo) er problematisk.

Desværre Charlotte Aagaard; det bliver ingen Cavlingpris denne gang.