Læsetid: 3 min.

Er grønne universiteter pop eller alvor?

Den grønne universitetsbølge er nået til Københavns Universitet, der udarbejder CO2-regnskab, men det er noget pop, siger rektor på Aarhus Universitet, der hellere vil bruge pengene på isolering
Indland
30. januar 2008

Op til klimatopmødet i København i 2009 har Københavns Universitet (KU) lanceret en klima-strategi, hvor universitetet skal spare 20 procent på energien inden 2017 målt i forhold til 1990-niveau. Strategien er inspireret af Yale University i USA, der har sat sig det mål at reducere CO2-forbruget med 43 procent inden 2020.

Det er ifølge pro-rektor på KU, Lykke Friis, universitetets pligt at statuere et godt eksempel, "men det er også en god forretning, at tænke på energiforbruget. Indtil videre har vi kun talt i overskrifter", siger Lykke Friis, der har nedsat et klimapanel på 20 forskere, der skal finde ud af, hvordan bæredygtighed kan tænkes bredt ind i forskning, undervisning og formidling.

"Alle fakulteter er i øjeblikket i gang med at se på, hvordan de kan deltage i klimaindsatsen. Det er vigtigt, at man har nogle helt konkrete initiativer at samles om. Vi vil for eksempel opføre et nul-energihus. Studerende og forskere skal så over en tre-årig periode teste, om det rent faktisk er et nul-energihus," siger Lykke Friis, der på nuværende tidspunkt har svært ved at være konkret, men hun mener, at grønne universiteter med CO2-regnskaber er et område i vækst.

Grøn pop

"Vi kan mærke, hvordan de studerende her op til klimatopmødet i København i 2009 begynder at koordinere deres aktiviteter internationalt, så der er en helt klar strømning," siger Lykke Friis.

Men den strømning er ikke noget nyt for rektor på Aarhus Universitet, Lauritz B. Holm-Nielsen, der mener, at den danske miljøbevidsthed på universiteterne allerede er langt foran.

"Det er kedeligt at sige det, men miljøbevidsthed er ikke noget nyt. På Aarhus Universitet har vi været grønne de sidste 30 år, vi har bare ikke lavet regnskab over det," siger Lauritz B. Holm-Nielsen, der ikke mener, at et CO2-regnskab i sig selv er løsningen.

"Det kan godt være vi skal have et CO2-regnskab på Aarhus Universitet, men det er ikke noget, der skal være en akut beslutning, fordi vi skal være med i en skønhedskonkurrence. CO2-reduktion er blot et enkelt parameter i et meget større komplekst regnskab, og jeg tager forbehold over for indikatorsystemer, der ikke viser det reelle billede," siger Lauritz B. Holm-Nielsen, der ikke vil konkurrere med de andre universiteter på grønne regnskaber:

"Jeg vil hellere bruge flere penge på isolering end på at producere et grønt regnskab," siger han.

Det grønne brand

Lykke Friis mener, at et grønt regnskab på sigt kan blive en del af Københavns Universitets varemærke, men hun understreger, at det startede blandt de studerende:

"De studerende har været stærkt interesseret i det, og det kan være, det også i fremtiden bliver et parameter for, om man kan tiltrække studerende og forskere," siger Lykke Friis og henviser til nye rankinglister for bæredygtighed.

Sidste år kom en ny grøn rankingliste i Storbritannien, der måler engelske universiteters miljøstrategier. The Green League, (Den Grønne Liga, red.) som listen hedder, fik rektor Howard Davies på det anerkendte London School of Economics til at beklage universitetets mindre gode placering på en 22 plads.

"Vi er glade for vores placering, men ikke fuldt ud tilfredse. Vores fremskridt indtil nu skyldes i høj grad en gruppe entusiastiske studerende, og vi håber vi kan komme dem i møde ved at være blandt de bedste næste gang," skrev Howard Davies til de studerende før sommerferien i 2007.

Men den slags giver rektor på Aarhus Universitet, Lauritz B. Holm-Nielsen, ikke meget for.

"Flotte mål kan man bruge i festtaler, men i Danmark betyder det ikke noget for den relle udvikling," siger Lauritz B. Holm-Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En forsker på Aalborg Universitet lavede en undersøgelse af forskernes bidrag til CO2 udledningen via deres mangfoldige rejser. Hans forskning blev nedtysset, for "det skulle jo nødigt problematiseres".

Så mon KU har dette aspekt med i deres co2 regnskab. Flyrejser er noget af det mest co2 belastende.