Læsetid: 2 min.

Hjemmestyrets 'fader' trådt tilbage

Grønlandsk politiks 'grand old man' Jonathan Motzfeldt er gået af som formand for Landstinget efter beskyldninger om sexchikane. Dermed er han svækket internt i Siumut, men hans position som landsfader vil dog ikke kunne røres, vurderer historiker
End ikke en sag om sexchikane kan røre ved Jonathan Motzfeldts status som landsfader, vurderer lektor Thorkild Kjærgaard.

End ikke en sag om sexchikane kan røre ved Jonathan Motzfeldts status som landsfader, vurderer lektor Thorkild Kjærgaard.

Indland
17. januar 2008

Formanden for landstinget i Grønland, Jonathan Motzfeldt, har valgt at gå af efter beskyldninger om sexchikane. Dermed er grønlandsk politiks 'landsfader' alvorligt svækket få dage før generalforsamlingen i hans parti, Siumut. Motzfeldt forsætter dog sit politiske arbejde, men sagen vil plette hans eftermæle, vurderer freelancejournalist Tida Ravn, der har beskæftiget sig med grønlandsk politik siden 1979, da hjemmestyret blev indført.

"Det er Grønlands 'grand old man', der nu er i krise. Han kunne i sin storhedstid om nogen samle alle i grønlandsk politik," vurderer Tida Ravn, som mener, at Motzfeldts tid er forbi, og at han nu må vige pladsen for yngre kræfter.

Jonathan Motzfeldt, der i 1977 var med til at stifte den grønlandske udgave af socialdemokraterne, Siumut, er også formand for den dansk/grønlandske kommision, der ser på mulighederne for fremtidigt grønlandsk selvstyre. Han beskrives som en folkelig politiker, vellidt blandt både venner og fjender. En samlende figur.

Poul Krarup, chefredaktør på den grønlandske avis Sermitsiaq, siger om Motzfeldts beslutning om at træde tilbage:

"Ingen i Grønland er glade for denne sag. Han er en af de politikere, der har haft størst betydning for Grønlands nyere historie. Han har en stærk, karismatisk udstråling, og han har evnen til at tale med alle mennesker, uanset om det er fangeren på brættet eller statsministeren. Det har haft stor betydning for Grønland, at Jonathan altid har været velkommen alle steder."

Samtidig lægger Poul Krarup vægt på, at Motzfeldt kun træder af som formand for Landstinget, men siger dog:

"I Siumutpartiet vil han nok stå svækket, men han vil fortsat have gennemslagskraft. Internt i Siumut er der splittelse omkring den nuværende partiformand Hans Enoksen og hans meget bastante form for 'grønlandisering'. Motzfeldt er nok en af Enoksens hårdeste kritikere på dette område, og Motzfeldt har været meget afbalanceret i hele debatten om 'grønlandiseringen'," mener Krarup.

Tida Ravn husker på, at én ting er sagen, politiet nu undersøger, "en anden ting er den dom, som folkedomstolen kan finde på at fælde, når det er en højtplaceret toppolitiker, der er skudsmålet".

Grønlands Chirac

Thorkild Kjærgaard, der er lektor i historie og institutleder på Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik, mener ikke, at sagen om sexchikane vil få nogen betydning for Motzfeldt eftermæle.

"Han har været Grønlands elite i næsten 40 år. Han har charme som Eisenhower, hvor man var solgt for livet, når man mødte ham. Samtidig havde han en position som Jacques Chirac i Frankrig," siger historikeren, der derfor ikke mener, sexsagen vil få den store betydning.

"Hans position har været så dominerende, at der ikke kan rykkes ved den. Det man kan tvivle på, er om hans efterfølgere formår at bevare den samme folkelighed, som har været Motzfeldt varemærke," siger han.

Thorkild Kjærgaard mener heller ikke, sagen vil få betydning for Motzfeldts politiske arbejde, for siden han mistede formandsposten i Siumut til Hans Enoksen, har han været på vej tilbage. Motzfeldt blev samme år udnævnt som formand for Landstinget - en retrætepost, påpeger Thorkild Kjærgaard:

"Det blev tolket på samme måde som i Danmark, en meget ærefuld og vigtig post, men uden for den egentlige magt."

Motzfeldt har oplyst, at han går af af hensyn til Landstinget, partiet og Grønlands omdømme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her