Læsetid: 2 min.

Intelligente bh'er kan forhindre brystskader

Bh'en er en lumsk opfindelse, der kan give nerveskader, men som dårligt kan undværes. Ny forskning giver håb om en skadefri tilværelse med bh'en
Bh'en er en lumsk opfindelse, der kan give nerveskader, men som dårligt kan undværes. Ny forskning giver håb om en skadefri tilværelse med bh'en
Indland
21. januar 2008

Forskere fra Wollongong Universitetet i Australien har udviklet en 'intelligent vævning', der kan bruges til at optimere designet af kvinders bh'er.

Det er håbet, at den nye teknologi kan fjerne det ubehag, og de i værste tilfælde af langsigtede skader, man kan pådrage sig ved dårligt bh-design.

Forskerne har fundet ud af, at stropperne fra bh'er i korrekt størrelse og god pasform kan påføre deres ejere smerte og nerveskader.

Brystet kan i vertikal bevægelse mønstre et udsving op over 70 mm under hård fysisk udfoldelse, og denne belastning kan påvirke nerverne omkring skuldrene i en grad, så det kan forårsage følelsesløshed i fingrene. Bryster kræver understøttelse, da de hverken holdes oppe af muskler eller knogler, og forskerne har fundet ud af, at det er skulderstropperne der overvejende bærer brysternes vægt.

"I nutidigt design holder stropperne det meste af brystets vægt, når det bevæger sig under fysisk udfoldelse," siger forskerne i Journal of Biomechanics.

Jo større brystmål, jo større brystudsving og trækket i stropperne strammer om kvindens skuldre. Bortset fra smerterne efter stropper, er mange storbarmede kvinder afskåret fra at deltage i fysisk aktivitet, da barmens bevægelse i sig selv afføder smerter.

Udsving skal mindskes

Det er forskernes ambition at skabe en bh, hvor brysternes udsving kan mindskes mest muligt, uden at det medfører ubehag.

"Det er altafgørende, at bh-designere har adgang til metoder, der præcist og pålideligt kan måle effekten af forskellige bh'er og deres effekt på brystudsvinget, uden at man ændrer på bh-materialets egenskaber," siger forskerne.

"Problemet er, at de fleste kommercielle teknologier indeholder faste elementer som bh'ens vævningstæthed eller andre egenskaber ved materialet, som kan påvirke resultatet på designdelen."

De seneste fremskridt inden for polymerforskningen gør det muligt at bygge sensorer ind i bh-stoffet, som så kan måle menneskelig bevægelse.

"Vores resultater viser, at sensorer i stoffets vævning er en god måde at måle brystets bevægelse og bh'ens funktion," siger forskerne.

"Ved at benytte den 'intelligente vævning' vil bh-designere få mulighed for at måle effekten af hvert enkelt element i bh'en," siger forskerne, der håber på at kunne designe en skadefri bh.

© Independent og Information. Oversat af Kirsten Sterling

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg vil gerne tilslutte mig, at der her er tale om en meget vigtig forskning, som burde have været udført for mange år siden.
Der findes mange kvinder, som har valgt at lade deres bryster mere eller mindre amputere, fordi de ikke kunne finde brugbare BH'er.
Jeg synes, at det er en skandale, men det ved jeg selvfølgelig godt, at hverken mænd eller spædbørn har forstand på..