Læsetid: 3 min.

Israelere i vildrede om Gaza

Parallelle freds-demonstrationer i Israel og på Gazastriben emmer af håb om ny dialog
28. januar 2008

EREZ - "Am Yisrael Chai!" råber en vred mand. Israels folk lever! Fra sin bil betragter han den lange række mennesker, der går i fredsdemonstration de sidste par hundrede meter ad landevejen ned til Erez, grænseovergangen mellem Israel og Gazastriben. Kravet er øjeblikkelig våbenhvile og dialog mellem Israel og Hamas.

Erez er lukket. Ingen kommer over i dag, men vi ved, at der på den anden side af grænsen er en lignende palæstinensisk demonstration, og sammen vil de to symbolisere den dialog, de alle mener skal til, for at israelere og palæstinensere igen skal komme ind i en fælles fredsproces. Manden i bilen, der hedder Brachia og bor i Moshav Netiv Haasara lige ved siden af, er dybt uenig:

"Hvad kommer alle de mennesker her for?" spørger han. "De bor trygt og godti Tel Aviv, og nu kommer de her for at lave fred. De er pinlige, for vi, der bor her, ved jo godt, at det kan ikke lade sig gøre. Den eneste løsning er at sende hæren ind på Gazastriben for at smide samtlige palæstinensere i havet."

Land i vildrede

Brachia har en skarp holdning, der sætter en bred israelsk opfattelse på spidsen, og det er, hvad dagens demonstration er oppe imod. Efter sidste uges dramatiske begivenheder på Gazastriben, hvor den lokale Hamas-regering indkasserede en betragtelig politisk sejr ved at bryde gennem grænsen ind til Egypten og dermed bryde den totale israelske blokade af området, hælder hovedparten af den israelske befolkning til et militært svar, blandet med en udtalt frygt.

"Israelerne er i total vildrede," siger en af demonstrationens hovedtalere, Uri Avnery, der også er blandt de absolutte veteraner på den israelske fredsfløj. "De kan ikke længere se nogen udvej, og israelsk presse bakker trofast op om regeringens politik. Men efter hvad der er sket på Gazastriben, vil dette ændre sig, for der er ikke længere anden udvej end at begynde at tale sammen. Egyptens præsident kan ikke lukke grænsen igen, og derfor er han tvunget til at begynde at tale med Hamas, og det vil ske alle vegne."

At ønsket om fred er blevet en smule bredere afspejles i demonstrationen. Til stede er de sædvanlige grupper fra Israels yderste venstrefløj, hvor Avnery også befinder sig, og det israelsk-arabiske parti Balad er stillet talstærkt med vajende palæstinensiske flag. Men her er også kommet folk, der placerer sig tættere på det politiske centrum.

"Jeg er zionist, og jeg synes, det er vigtigt at være med her," lyder det fra Naftali Raz, der som ved alle demonstrationer har taget et israelsk flag med.

Han var blandt grundlæggerne af Fred Nu, der i marts fylder 30 år. Bevægelsen hari årevis tøvet med at aktionere sammen med dem længere til venstre, men det har ændret sig.

"Her i Israel må vi tale sammen, ligesom vi må tale sammen med vore naboer.I denne del af Mellemøsten er vi som en familie med seks medlemmer - israelere, palæstinenserne, Egypten, Jordan, Syrien og Libanon. Vi bor i en alt for trang lejlighed, hvor nogle af os taler sammen og andre ikke," forklarer han.

'Fred være med jer'

Demonstrationen når sit højdepunkt, da der bliver etableret telefonisk kontakt med den palæstinensiske paralleldemonstration på Gazastriben. En mobiltelefon bliver holdt op for mikrofonen, så det kan høres over højttageranlægget.

"Fred være med jer," lyder det på hebraisk fra psykiateren og fredsaktivisten Eyad Sarraj, der er blandt de palæstinensiske initiativtagere.

"Olmert siger i dag, hvad vi sagde for 30 år siden," tilføjer Naftali Raz. "Så der er sket noget. Hvad Hamas lige har gjort ved at bryde ud af Gaza, var stort og modigt, og det viser, at vi er nødt til at tale med dem. Og bare rolig, det vil vi komme til at se."

Da demonstrationen er ved at være slut, minder en Qassam-raket om at der stadig er et stykke vej. Lyden er som en nytårsraket i overstørrelse, og at dømme efter røgsporet, den efterlader på den regntunge gråvejrshimmel, er den blevet affyret ganske tæt på Erez. Der kommer ingen lyd fra nedslaget. Senere på dagen siger oplæseren på israelsk radios timenyheder, at to raketter er slået ned på åbent land uden at anrette skade. Mellemøstens hverdag er vendt tilbage.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu