Læsetid: 2 min.

Khader-melding skaber ny uro

Ny Alliance er parat til et asylvalg, siger Khader, der på den anden side dog ikke vil vælte regeringen. Sort snak og skadeligt for forhandlingerne, lyder det fra både Venstre og Dansk Folkeparti, mens lokale profiler flygter fra partiet
Indland
25. januar 2008

"Jeg erkender, jeg har talt sort på nogle punkter, fordi vi ikke har været klare nok i vores udmeldinger."

Sådan sagde Naser Khader lørdag til Jyllands-Posten.

Men det er ifølge både Venstre og Dansk Folkeparti netop sket igen. For mens Khader har slået fast, at han ikke vælter en borgerlig regering, advarer NA-formanden samtidig om konsekvenserne af, at VKO ikke flytter sig i hans retning:

"Så må vi konstatere, at regeringen ikke har flertal for sin politik, og den må så drage konsekvensen (...) Et asylvalg kan ikke skræmme Ny Alliance," skriver Khader i sit nyhedsbrev.

Og det vækker irritation hos de nye forhandlingspartnere.

"Umiddelbart virker det selvmodsigende, at man stemmer for en vedtagelse og samtidig siger, at man gerne vil have et valg. Han tror, at han kan true regeringen, men det virker mere, som om han truer sin egen eksistens," siger Venstres medlem af integrationsudvalget, Eyvind Vesselbo.

Venstremanden er godt tilfreds med, at NA i går valgte at stemme sammen for VKO's forslag til vedtagelse, hvorved oppositionens opbakning til Pia Chriatmas-Møller bortfaldt og aldrig blev testet i salen. Men Vesselbo påpeger, at Naser Khader nu skal bruge krudt på at få forhandlingsresultater hjem frem for at tale om valg.

Det var dråben

Samme melding kommer fra DF-formand Pia Kjærsgaard, der kalder NA's valgparathed for en 'meningsløs udtalelse, som giver en negativ stemning forud for forhandlingerne'.

"Khader har lige udtrykt tillid til regeringen, og så er det besynderligt at sige, at vi kan bare tage et valg - det hænger ikke sammen. Khader kunne jo risikere, at statsministeren tog imod hans opfordring, og det tror jeg ikke rigtig ligger i Khaders tankevirksomhed lige nu," siger hun.

I går valgte to af partiets medlemmer fra Roskilde Byråd af forlade NA.

"Man burde have holdt fast og taget et valg, hvis det kom dertil. Vi føler, at det var dråben, og at man kryber til korset. Det var en dag ud af mange, hvor Ny Alliance ikke formåede at være klar i mæglet," siger Tina Hargaard til TV2 News.

Tirsdag forventes de reelle forhandlinger imellem parterne, DF og NA, om asylfamilierne at komme i gang, men Eyvind Vesselbo opfordrer Ny Alliance til at slutte sig til den allerede indgåede aftale og hen ad vejen forhandle sig frem til de ønskede forbedringer.

"Nogle børnefamilier får det bedre med denne aftale, og hvis Khader ikke får rubbet sig, kan det tage mange uger at finde en ny løsning," siger Vesselbo og peger på, at også integrationsministeren før aftalen med DF lagde vægt på få en hurtig aftale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her