Nyhed
Læsetid: 1 min.

Nervekrig om asylboliger

Udsigt til drama om asylansøgere i Folketinget midt i næste uge. Oppositionen har mulighed for flertal i samarbejde med løsgænger og grønlændere
Udsigt til drama om asylansøgere i Folketinget midt i næste uge. Oppositionen har mulighed for flertal i samarbejde med løsgænger og grønlændere
Indland
19. januar 2008

Nervekrigen om de afviste asylansøgere fortsætter til midt i næste uge. Da skal Folketinget debattere sagen, og oppositionen har mulighed for at få flertal for et forbedret forslag sammen med den konservative løsgænger, Pia Christmas-Møller - hvis de to grønlandske folketingsmedlemmer også er med.

Begge sider i Folketinget trækker i Pia Christmas-Møller, som kan få den afgørende stemme. Men hun beslutter sig i hvert fald ikke i weekenden, siger hun fredag.

"Jeg skal konkludere onsdag eller allersenest torsdag, når der skal stemmes," siger hun.

Det tidligere medlem af den konservative folketingsgruppe vil hverken udelukke, at hun går sammen med oppositionen, eller at regeringen kommer med noget, hun kan gå ind for.

Oppositionen, Dansk Røde Kors og Institut for Folkesundhedsvidenskab vil gerne have de afviste asylansøgere hurtigere ud i boliger uden for centrene, end hvad der ligger i den aftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik onsdag. Ifølge den politisk smalle aftale skal asylansøgerne have boet tre år på et asylcenter, efter de har fået afslag. Samtidig skal det være umuligt at tvinge dem til hjemlandet, fordi Danmark ikke har en aftale med hjemlandet om at tage imod dem. I øjeblikket betyder kriterierne, at det handler om Irak, Iran, Somalia og Kosovo. Men aftalen gælder ikke kun disse specifikke lande. Andre lande kan komme med, hvis asylansøgerne lever op til kriterierne. Det er der enighed om mellem integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og næstformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup.

Efterhånden som forståelsen af aftalen falder på plads, står det også klart, at asylansøgerne ikke nødvendigvis kan få en bolig i nærheden af deres nuværende asylcenter. Nogen fra Sandholm kan godt komme til Jelling, påpeger Peter Skaarup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her