Læsetid: 3 min.

'Terrorpakke truer retssikkerheden'

Samtidig med at videoovervågningen øges i Københavns gader, advarer Institut for Menneskerettigheder om, at danskernes retssikkerhed er truet på grund af terrorlovgivning og øget overvågning
Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) blev på et møde fredag enig med politidirektør Hanne Bech Hansen og chefkriminal-inspektør Per Larsen om, at der skal sættes overvågnings-kameraer op på en række centrale steder i København. Den bebudede overvågning blev vedtaget samtidig med, at en rapport fastslår, at terrorpakken truer danskernes retssikkerhed.

Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) blev på et møde fredag enig med politidirektør Hanne Bech Hansen og chefkriminal-inspektør Per Larsen om, at der skal sættes overvågnings-kameraer op på en række centrale steder i København. Den bebudede overvågning blev vedtaget samtidig med, at en rapport fastslår, at terrorpakken truer danskernes retssikkerhed.

Tariq Mikkel Khan

12. januar 2008

Politikernes forsøg på at hindre terrorhandlinger på dansk grund har taget overhånd og har sat danskernes retssikkerhed på spil, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder i den nye udgave af den årlige rapport 'Menneskeret i Danmark.'

Ifølge afdelingsleder Birgitte Kofod Olsen fra instituttet er danskernes frihed under pres. Hun peger især på terrorlovgivningen, der giver øget mulighed for at overvåge borgerne.

Blandt andet registrerer myndighederne i dag al trafikdata, når vi taler i telefon eller går på nettet. Og Politiets Efterretningstjeneste kan uden dommerkendelse indhente oplysninger om bøger, der bliver lånt på biblioteket samt informationer om flypassagerers rejsemønstre.

Ifølge Birgitte Kofod Olsen er konsekvensen af al denne registrering, at borgeren er blevet "transparent for staten."

"Ofte skal der ikke engang en nødvendighedsvurdering til, før myndighederne kan få udleveret oplysninger om borgernes privatliv. Man har heller ikke fastholdt et krav om domstolskendelse eller sikret anden form for kontrol men overladt til efterretningstjenesten og politiet selv at foretage disse skøn," siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er tankevækkende, at denne grove voldskultur har vunder indpas i vort samfund samtidig med den store indslusning af muslimer.

Jeg har aldrig tidligere hørt om, at redningsfolk og brandfolk skulle have politibeskyttelse for at udføre deres funktion.

Jeg har aldrig tidligere hørt om, at redningsfolk af begge slags i løbet af få minutter var omringet af snesevis af forbryderiske medløbere.

Der har aldrig tidligere været bydele, hvor politiet ikke var velsete og blev modtaget med brosten og molotovcocktails.

Vi hører kun om de store forbrydelser med kniv og våben, men dagligt foregår der grove forbrydelser mod aldeles sagesløse danskere over det ganske lannd.

Disse talrige ukendte grove forbrydelser både mod børn og voksne omtales stort set aldrig,- så eksisterer problemerne ikke!

De tætte beboelser, hvor disse forbrydere kommer fra, kan ikke være uvidende om denne adfærd,- hvorfor tier dette bagland?

Hvor længe skal vi tåle dette!!!!!!!!!!!!!!!!!

Michael Skaarup

Det er meget kendetegnede for det nuværende danske demokrati, at vi har folk som Marlene Harpsøe, valgt ind i folketinget for DF. Hun udtaler i forbindelse med artiklen. "Det er jo helt afgørende, at vi gør alt, hvad vi kan for at sikre, at der ikke kommer et 11. september i Danmark,"

Jeg ved ikke hvilken virkelighed som det er at medlemmer som Marlene Harpsøe, fra DF oplever. Men hendes virkeligheds opfattelse er helt ude af proportioner.

At have en forestilling om at en forestående begivenhed magen til 11. sep. 2001, skulle ramme Danmark. Og at en sådanne begivenhed, kan blive bekæmpet, ved at begrænse vores frihedrettigheder.
Det er så langt ud, at jeg har meget svært ved ikke at sammenligne personen bag udtalelsen, med den virkelighedsopfattelse som personer med generaliseret angst ( aka paranoia) lever i. - I det tilfælde er det ikke lovgivning, men piller kombineret med terapi, der virker.

Det er sgu da netop, begrænsningen af vores frihed, der gør frihedselskende mennesker radikaliseret, og indædte modstandere af en falsk frihed og lighed. Dvs.friheden til at være som andre, men ikke som sig selv. Det er den vilkårlig mistænkliggørelse af vores unge medborgere i de sociale ghettoer, der skaber radikalisme og had imod vores samfund, som ekskludere dem fra.at deltage på lige fod.

Giv mig min frihed igen.....og der vil være en potentiel radikaliseret terrorist mindre.

AAge Øhle, du kunne passende læse Christian Christensen's erindrings bog "En rabarberdreng vokser op". Så ville du blive opmærksom på at der altid har været kvarterer hvor politiet ikke var velsete. Du burde sætte dig lidt ind i tingende inden du prøver at puste den sædvanlige verden-er-af-lave-paranoina stemning op (-og som altid med et kultur-racistisk tilsnit).

Man kunne jo næsten sige at kom der et 9-11 i Danmark, så havde vi da i det mindste fået en begrundelse for alle de spildte "anti" terror penge og tabte borgerrettigheder.

Ralph Sylvestersen

Helt enig Michael.

Personligt har jeg frekventeret mange af verdens store slum- og ghettobyer, i New York, Baltimore, New Orleans, Sao Poulo, Rio, Kario, i Fjern Østen m.fl., og aldrig er jeg blevet "forulempet".

Dog har jeg to gange oplevet, at blive "forulempet" af myndigheder. Én gang i Spanien, af Francos gendarmer fra Garde Civile, og én gang i Batumi, Georgien i det daværende Sovjetunionen, af en gruppe hærofficerer....

Jacob Holdt har m.h.t ghettoer og vold, erfaringer der er værd at lytte til. Se på; http://www.american-pictures.com/dansk/index.htm

Tak til den danske Højrefløj
og Anders Fogh Rasmussen.

Jeg vil hermed gerne takke den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen,
og hans gode ven: den amerikanske præsident George W. Bush. To sande repræ-sentanter for det høreradikale verdens og menneskesyn.

Også tak til danske meningsdannere på højrefløjen, herunder Niels Krause Kjær,
Søren Krarup, Jesper Langballe, Pia Kjærsgård, Berlingske Tidende, Politiken, Information, BT, Ekstra Bladet m.fl. samt Danmarks Radio og TV2’s journali-ster. Man skulle ro, at de var uddannet i min tid i Berlin og ansat af ”Volkls-sturm” og Propagandaministeriet. Mage til demagogisk professionel indsats skal man lede længe efter. Nå, ja lige bortset fra MGM, Paramount, Disney Film, Co-lombia Film, CNN, ABC og Fox News etc.

Det er lykkedes i løbet af blot 25 år, at få manipuleret og indoktrineret en hel be-folkning til, at ro på, at markedsliberalisme og deres fri spil, et stærkt militær og
politi, er noget nær en naturgiven samfundsmæssig til stand. Dygtigt. Men der har været hjælp af talløse amerikanske film og tv-serier. Nu er Danmark oven i købet i krig flere steder. Sammen med George W. Bush og USA. Af nogle i øv-rigt benævnt som en krigsforbrydernation. Men det jo en hel anden historie. Nå ja, bortset fra, at fire millioner vietnamesere døde som en følge af USA’s krig der. Men det jo bare nogle sølle asiater. Den stærke overlever jo, ikke.

Nu har danskerne så igen den 13.11.2007 hoppet på den højreradikale retorik, godt hjulpet af bl.a. skattelettelser. For det der med velfærdsstaten er jo bare snart historie. Sådan noget svæklinge lort. Det kan ikke bruges til noget. Lad de svage dø hvis ikke de kan klare sig. Samfundet har ikke brug for dem. Derfor:
afskaf folkepension, førtidspension, kontanthjælp mv. Eller ombyg nogle af de gamle hospitaler til en slags eutanasicentre så kan I få nogle lægestuderende til, at gasse dem.

Brug hellere budgettet til det modige danske forsvar. Den anden dag var jeg på nettet, YouTube og der fandt jeg videoklip med danske pansersoldater på denne adresse: http://youtube.com/watch?v=50418E_LGsc der afspiller et af mine fa-voritnumre: ”Panzerlied”. Jo det danske forsvar har den rigtige holdning til sam-fundet. Gi dem flere penge også til PET og FET der placerer skjulte kameraer i folks lejligheder godt gået. De er dygtige.

Og den danske venstrefløj! Jo der har I rigtigt udmærket jer. Den er blevet latter-liggjort, kriminaliseret, forhånet og frosset ude. Personer med venstrefløjstilhørs-forhold er blevet afskediget fra deres arbejde mv. Det er også derfor, at Anders Fogh og den danske højrefløj har så høj en kurs blandt de amerikanske ledere. Og i den kontekst bilder I folk ind, at der er forskel på Clinton og McCain! Ha!
I er sande mestre i løgn og omskrivning.

Endnu engang tak til det danske medieestablishment, støttet af dansk privat er-hvervsliv m.fl. har sikret landets overgang til en quasi- fascistisk politistat.

I har min beundring. Jeg hylder jer.

Heil Fogh!

Adolf Hitler
Tidl. Führer, Berlin,
pt. c/o Helvede.

RalPh

Jeg kvalmes over at Jakob Holdts 30 år gamle sovjetfinansierede propaganda, skal sammenlignes med forholdene i dansk almennyttigt boligbyggeri.

Prøv at gå en tur igennenm Gjellerupparken lørdag aften, så slipper vi for at høre mere om dit senkommunistiske drømmesyn her på blokken.

Michael Skaarup

Kære Kim Vibe

At Gellerupparken kan være ubehagelig at færdes i om aften, ændres der ikke noget ved, ved en flok paranoide mennesker i folketinget har indført en pseudo-beskyttende terrorlov.

Skulle der en dag være en af rødderne fra Gellerup, der skulle få lyst til at droppe hashen, pigerne og de hurtige penge, for at blive helligkriger i Osamas crew, ville terrorlovningen nærmere være en medvirkede årsag til dette, fremfor at have udfyldt sit påstået præventive formål.

Jeg er sikker på at flere af mine dage i Gellerup og andre århusianske ghettoer, nærmere inspirere mig til løsningmodeller, der teoretisk forankret i marxistisk konfliktteori. Jeg tror på en empowerment af vores medborgere i de socialt laveste klasser, i vores samfund, vil berige det mere end de ekskluderede lovgivninger.

mere magt til de fattige.....

fred

Kim Vibe du er jo totalt forblændet af din højreekstremistiske ideologi. Din sammenstilling af sociale- og integrationsmæssige problemer og Osama bin Ladens ideologiske terror gør at du er ligeså verdensfjern og umulig at tage seriøs som selvsamme bin Laden. Men det er jo fint i tråd med dine andre skriverier her på bloggen hvor du stolt tale om at du hellere dræber folk end at debattere med dem.

Bush må være stolt af hellige krigere som dig.

Når man læser dine og flere andre højresktremes indlæg, der emmer af retorisk oprustninge, her på bloggen de seneste dage, synes 1930erne og 40erne snublende tæt på at være tilbage i al sin hadske pragt. Jeg kommer til at tænke på dette lille stykke dansk historie:

"DNSAP havde derfor planlagt at gennemføre et statskup den 17. november 1940, der skulle tage afsæt i mindehøjtideligheder for de faldne danske soldater fra 9. april. Men nazisterne fik bank af socialdemokrater og kommunister og måtte flygte over hals og hoved.

Det fejlslagne kup forstærkede de interne magtkampe i DNSAP, og den 17. februar 1941 brød en række ledende partifolk fra København og resten af Sjælland med partiet og dannede partiet Den Danske Front. Sammen med andre mindre grupper stiftede de den 1. marts Dansk Folkeparti."

Krigen føres ikke kun i Afghanistan og Irak. Den føres i høj grad også lige her af Kim Vibe og folk som ham. Og orkestreres ovenfra af Dansk Folkeparti i seneste inkarnation. Støttet af krigsdiktator Fogh Rasmussen selvfølgelig.

Sådan skaber man en konflikt. Tryk avler modtryk, er en viden man kan tilegne sig ved at kigge et par minutter i en historiebog. Ikke at jeg forventer, at Kim Vibe gider ulelige sig med den slags, han får jo penge for at slå folk ihjel, men det er noget, den almindelige dansker burde kunne forholde sig til.

Simon, hvorfor er det ikke sådan at du og dine bare een gang spørger jer selv om det ikke er sådan at i optræder som dem der forklejner vor tids nazisternes og dermed gør en kommende katastrofe virkelig.
Det er nemlig i min optik meget sandsynligt at muslimer vil massemyrde vesterlændinge i Europa og at det om 10-20-30 år er den virkelighed vore børn ser. Dermed er du Simon, og andre, med til at lade en udvikling passere, i bare ligegyldighed eller laden stå til, som jeg ikke kan tro i bifalder.
Denne risiko er betydelig større en global opvarmning og at nazismen igen skulle få tag i Europa. Den du klandrer her er en begyndende modstand og i sidste ende kamp mod et potentielt kommende brutalt og undertrykkende præstevælde. SS og SA var der ikke mange af men det var nok. Tag til Malmø og oplev hvad 25.000 muslimer kan mobilisere. Der skal ikke mange islamofacister til, med personer som dig, der formentlig vil konvertere mens du skider i bukserne eller flygte, så man ikke kan se andet en skosåler.
Du behøver ikke at acceptere mit postulat eller genkende det i virkeligheden, men for pokker accepter i det mindste at det er det billede jeg og mange ser og at vi har ret til at modvirke det. Hvis du fratager os den ret er du ikke bedre en nazisternes medløbere og stikkere.

"...whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender..."

Søren.

Jeg læser tydeligt og klart af dit indlæg, at du er oprigtigt bange for muslimer. Xenofobi og islamofobi er knap nok dækkende begreber for, hvad jeg fornemmer rører sig i dit hoved.

Det gør mig helt ærligt og oprigtigt ked af det. På dine vegne - fordi du åbenbart har ladet al fornuft skræmme ud af livet, og tydeligvis lever i en reel og ganske sikkert psykisk tærende frygt. Du har min sympati for såvidt, at du er et medemenneske, og du åbenbart har det svært med din frygt. Virkelig, det må ike være rart a have det sådan.

Der holder al forståelse så også op fra min side. Og nej, jeg vil under ingen omstændigheder lade stå til og i det stille acceptere det, du kalder "at modvirke det". For måden at modvirke "det" (som jo er en uhyre farlig sammenblanding af to vidt forskellige begreber: islam, en religion og islamisme, en ekstremistisk og undertrykkende højrekonservativ ideologi) er jjo netop ved at gribe til midler folk som dig angiveligt forestiller jer at kæmpe for: indskrænkning af friheden og forskelsbehandling.

Som demokrat, antiracist og universalist kan jeg ikke se den anden vej, imens I støt og roligt bevæger demokratiet over mod fascismen, uanset hvor velmenende og forskræmte jeres bevæggrunde så må være.

Det er muligt, at du og dine "vinder" i sidste ende. Men det bliver ikke uden modstand. Hvis I skulle "vinde", så kan du - i tråd med dit indlæg - ikke se mig for bare fodsåler. Jeg nægter at se mine medborgere blive undertrykt. Jeg nægter at bo i en fascistisk ensrettet monokultur. Jeg elsker mit nuværende mangefarvede Danmark. Som noget af det eneste efterhånden...

Hvornår mon Marlene Harpsøe sidst har pisset i bukserne i frostvejr?
Hvis man fryser, er løsningen så at pisse i bukserne, JA mener åbenbart mange politikere, men det er meget kortsigtet, for når tisset er blevet koldt er det endnu mere ubehageligt end det var inden man tissede i bukserne.

Det er ufatteligt at så mange politikere ikke kan se at de er ved at tisse i bukserne !!

99,9% af de gange du behandler andre folk med respekt og værdighed behandler de også dig med respekt og værdighed.

Tag nu fat i rodens kerne: Hvis man sætter kameraer op på alle veje kan man fange dem der kører for stærkt, men først når de har gjort det. Hvis man så ikke har penge til at salte når det bliver glat, er spørgsmålet om man ikke i sidste ende har valgt den dårligeste løsning.

Michael Skaarup

Til Søren

Jeg er ked af hvis jeg er en medvirkede årsag til din værste forestillinger bliver opfyldt, og de europæiske gader bliver omlagt til et halal-slagteri.

Jeg vil ikke diskutere din ukrænkelige ret til mene og tro, hvad du har lyst, (selvom det er det terrorloven gør og er baggrunden for artiklen) men jeg vil godt diskutere sandhedsværdien i dit udsagn.

Jeg tror at den frygt du giver udtryk for, ikke findes. Jeg tror ikke på der findes mange andre end dig og en håndfuld huleboere med sandaler i afghanistan som tror på illusion.
Der kommer ikke en yderligere verdensomspændende islamisk invasion af den politiske verdensorden, ud over hvad al-qaeda, som begreb, allerede har på amerikansk udenrigspolitik.

Jeg tror ligeledes at du er med til nære din egen frygt, ved at give udtryk for en ikke særligt reflekteret og uargumenteret frygt, med små-hadske kommentarer.

Jeg tror at vi("nye" som "gamle"-danskere) sammen i fællesskab, kan bekæmpe radikaliseringen, frygten og den afledte "forventet" terror i Danmark, ved at anerkende hinanden som lige, på grund af vores forskelle, og ikke ved at ensrette, mistænkliggøre, og frygte "det fremmede"...

fred

Rune Palmqvist

Jeg synes denne debat er fór polariseret !

Set med mine øjne er Danmark et klart terrormål efter Muhammed-tegningerne, Afghanistan og Irak. Så på den ene side er jeg glad for terror-loven. På den anden side er jeg meget ked af at de egentlige problemer, som jeg ser dem, ikke er blevet løst eller ser ud til at ønskes løst. Den fuldstændigt skæve fordeling af goderne i verden. De rige landes manglende ønske og vilje til at gøre noget som helst ved dette. Uligheden i verden fremmer terrorisme, og efterfølgende terrorisme fremmer problemer som beskrevet i artiklen. Og ja, jeg tror det passer den siddende regering fint at 'vi' har fjender, så den kan fremstå som den stærke beskytter. Det er den nemme løsning. Den gode løsning er at fremme frihed, forståelse, lighed og så videre. Så længe Danmark uadtil fører sig frem som det gør, ja så mener jeg vi er på Verdens top fem som terrormål for al queada (?) . Selvom man er meget fredselskende, må man godt se klart. Lad os i stedet bruge de penge vi bruger på krig i øjeblikket til at bygge op, skabe bånd, ændre på uligheden! Og pludselig er Danmark ikke længere et terrormål.

Michael Skaarup

Rune Palmqvist.

Jeg er enig med dig i at pengene der bliver brugt på terrorloven, med større effekt kunne bruges på at skabe en større materiel lighed blandt klodens 6 milliarder mennesker.

Men mht. til en dansk top 5 placering, på al-qaedas hitliste, så mener jeg at det er voldsom overdrivelse af Danmarks grad af vigtighed ift. al-qaedas illusoriske målsætninger.

Hvis vi får (islamisk inspireret) terror i Danmark, så er det netop de fremmedefjendske lovgivninger, som er de medvirkede årsager hertil.
Som jeg ser det, så handler det om at anerkende andre menneskers ret til at udtrykke deres holdninger, og deres ret til eksistere, både i Glostrup, Moghadishu, Bagdad, San Francisco, Beijing, osv...

Den globale fattigdom er netop en af årsagerne til ekstrem radikalisering både blandt verdens fattige, analfabeter, og forældreløse, og blandt medlemmer i den intellektuelle middelklasse uanset geografisk ophav.

fred

Michael Skaarup

Bjørn.

Jo jeg har tidligere i en anden debattråd foreslået at der burde udvikles en mere ressourcevenlig form/måde at producere fødevarer på. Så der ikke konstant var et hav af mad, der bliver smidt ud af dagligvarer buttikerne, samt alle os der aldrig kan nå at tømme pålægspakkerne, der kun sælges i familieportioner.

Og jeg vil gerne give afkald noget af min materielle velstand, hvis det kan gavne mine medmennesker.

Jeg er sgu ikke mere egoistisk, end jeg er uddannet international socialrådgiver, og har arbejdet Nepal, som manager for et gadebarnsprojekt, samt været facilitator for kvindefrigørelse grupper i Kathmandu. Lønnen blev betalt at mig selv, og udgifterne til projekterne blev betalt af UNDP, UNWO, Den danske ambassade i kathmandu.

Derudover arbejder jeg på et vidensdelingsprojekt, der skal stille akademisk viden til rådighed, for mindre og svært bemidlet studerende i Nepal.

Så ja. Kære bjørn jeg har sgu tænkt over det....

Michael Skaarup

Ps. det handler sgu ikke kun om at det er min materiel rigdom der skal begrænses på bekostning af et fælles gode, men det handler ikke mindst om en mere retfærdig fordeling af al verdens rigdomme. I stedet for at en meget begrænset elite har en betydlig unødvendig rigdom, som skabes på bekostning af andres fattigdom.

Bo S. Nielsen

Det er ikke godt nok, Michael. Du skal ønske død og ødelæggelse over den psykisk forfaldne vestlige verden. Der er en mening med Guds mening med meningen med meningers Gud. Det er nemlig ganske vist!

simon nørrebro

Fordi jeg ikke er enig i antagelsen af, at islamismen udelukkende skyldes sociale årsager, gør det mig vel ikke til nazist.

Det er dog klart i min optik, at stigende trusler fra islamister kombineret med en stigende indvandring af muslimer, på sigt vil kunne skabe en frygt i de europæiske befolkninger, der kan føre til en gentagelse af tidligere tiders kedelige problemløsning også i Danmark.

jeg tror derimod aldrig, at vi vil se det muslimske flertal, Søren taler om. Vi vil have reageret længe inden da. Tryk avler jo, som du selv siger, modtryk.

Jeg tror derfor, at vi spiller roulette med vores børns fremtid, hvis udviklingen fortsætter.

Iøvrigt hader jeg ikke muslimer, men jeg kan konstatere at mange af dem hader mig og min kultur så meget, at de vil ofre deres liv for at skade os, hvilket selvfølgelig gør mig lidt skeptisk.

Vibe; "Jakob Holdts 30 år gamle sovjetfinansierede propaganda, "

Er der ikke nogert lavmål for debatten i dette forum?

Søren: "Det er nemlig i min optik meget sandsynligt at muslimer vil massemyrde vesterlændinge i Europa "

Næh, det er der åbenbart ikke ...

Per

Det burde ikke være nødvendigt for mig i netop dette af alle fora, at gøre opmærksom på, At Jakob Holdt beviseligt var meningsagent for Sovjetregimet og af samme modtog penge til sin antiamerikanske og antikapitalistiske fremstilling af USA. Det har været kendt i 15 år.

Jo, det bør det faktisk. Der er intet sovjetforherligende i Holdts værk, så hvis sovjet har været dumme nok til at give ham penge, siger det mere om dem end om ham - og det siger mere om dig end om ham, at du opfatter hans værk som sovjetpropaganda.

Du skraber virkelig bunden - på undersiden - efter "argumenter."

Lasse Schmidt

Beviseligt? Det må du meget gerne bevise. I mellemtiden kan du læse dette fra Wikipedia:

"American Pictures had a profound impact on the youth in Scandinavia and Germany, and the Communist block saw a chance to use his work against President Carter’s human rights campaign. Holdt was approached by the KGB a few months after his slideshow became a success and he saw a chance with the help of the Soviet Union to penetrate the Marxist bureaucracy in Angola. Here it was his intention to spend the money earned from American Pictures in building a hospital in support of the anti-apartheid struggle.

However, when his book was published in 1977 the KGB revealed to him that it was their intention to use it in an all-out campaign against Carter to try to demonstrate that human rights were just as bad off in America as in Russia. Only a month after its publication Holdt therefore hired his lawyer, Søren B. Henriksen, to stop his own book all over the world. Except for Germany, Holland and Scandinavia, where they already had contracts with his Danish publisher, he managed to stop it, and did not release it again until the end of Communism.

As a result of losing most of his expected income from the book, Holdt could not finance a hospital, but only a nursing school built for the Namibian resistance group SWAPO in Kwanzu Zul in Angola with matching funds from the European Union. After the liberation of Zimbabwe in 1982 he also supported projects there. At the end of the cold war he was briefly accused of having been a KGB-agent, but it was easy for his publisher, Dagbladet Information, to show that he had actually worked for the other side and had even flown President Carter’s human rights envoy over to approve his film manuscript intended for the American market."

Og her er det så hans føringsofficer i KGB selv fortæller:

Gordievsky siger:
"Gribin begyndte at dyrke Jacob Holdt. Han opsøgte ham og inviterede ham på frokoster. Han behandlede ham som en guldklump, og det lykkedes ham hurtigt at rekruttere danskeren. Efter få måneder begyndte Holdt også at tage imod penge af os."

Ifølge Jacob Holdt selv begyndte hans kontakt med KGB i sommeren 1976, før Amerikanske billeder udkom835, og dette stemmer med, at rezidenten oberst Mikhail Ljubimov omtalte ham under hans kodenavn Print i en skrivelse til Centeret af 13. oktober 1976 (Nr. 687/PR). Til mig har Holdt forklaret, at han i årevis mødtes med Nikolaj Gribin, som han kaldte Nick.836

"Jeg arbejdede på det tidspunkt med at skaffe hospitalsudstyr til fattige afrikanske lande, og det var dette arbejde, jeg ville have penge til.

Jeg holdt meget af Gribin, og selv i dag ville jeg gerne mødes med ham."

Som det ofte var tilfældet med vigtige KGB-agenter, blev der hold) møde mellem føringsofficeren og agenten i et tredjeland. I dette tilfælde mødtes Holdt og Gribin i Budapest.

For agent blev Jacob Holdt.

Efter en passende tid fik Nikolaj Gribin Centeret til at godkende, at Jacob Holdt blev registreret som fuldblods agent, og han tildeltes kode navnet Print, der er den russiske version af ordet "præst" Jacob Holdts far var præst, og kodenavnene blev ofte valgt, så de gav lette associationer til personen).

En engelsksproget artikel på 31 sider med titlen Today's Slaves af White America er et interessant eksempel på et produkt fra Tjenestegren A, der fabrikerede falske dokumenter og propagandamateriale til brug under falsk flag.83'

Jacob Holdt fik artiklen udleveret af sin føringsofficer, men har anvendte den ikke, for han syntes, den var for dårlig. Indholdet er strikket sammen på samme måde som de tekster, Arne Herløv Petersen fik udleveret, nemlig ved snedig og flittig brug af vestlige kilder, så ophavsmanden i KGB forblev skjult.

I det hele taget var forbindelsen mellem KGB og Jacob Holdt usædvanlig og fulgte ikke rigtigt de sædvanlige linjer - i hvert fald ikke hvis man skal tro Holdts version.

KGB's interesse lå alene i at hjælpe ham med at promovere Amerikanske billeder - bogen og showet - som et led i propagandafelttoget mod Carters menneskerettighedskampagne. Holdts arbejde gav baggrund for det sovjetiske modangreb, der gik ud på at sige til amerikanerne, at de skulle holde sig fra menneskerettighederne i andre lande, så længe deres eget land praktiserede racediskrimination og social undertrykkelse af millioner af egne borgere.

Holdts interesse er derimod mere uigennemskuelig. Han var interesseret i KGB's penge, men han var ikke marxist eller på anden måde ideologisk betaget af Sovjetunionen. "Filosof" er han blevet kaldt i en ledende artikel i Information, og mange betragter ham da også som en idealistisk tænker, som kun vil det gode, og hvis handlemåder ikke kan måles med en normal, bedsteborgerlig alen. Selv har han forklaret det således:

"At jeg ... fortsatte med at have møder med KGB, skyldes den anden side af mig: at jeg altid har været fascineret af at trænge igennem til mennesket bag systemets facade." 838

Spørgsmålet om penge kom hurtigt ind i billedet i kontakten mellem Gribin og Holdt. KGB-officeren gav ham for eksempel under et restaurantmøde 10.000 kr., der ifølge Jacob Holdt lå i en kuvert "pakket ind i en bog med elskovshistorier." 839

Holdt har fortalt, at han ikke leverede pengene tilbage til KGB, fordi han "ønskede, at russerne skulle føle, at jeg var med dem":

"I stedet viste jeg kuverten og pengene til alle mine venner, tog billeder af dem, som jeg bl.a. viste til journalist Jørgen Dragsdahl."840

Lasse Schmidt

Wow ... han lyder godt nok som en grummer karl, ham Holdt. Totalt spion-agtig. Skæg og blå briller og det hele.

Tak for denne forrygende "afsløring". Du burde slå dig ned som dybdeborende journalist ... måske på Uriasposten?

Kære Michael

Det gør altid indtryk på mig, når nogen fremhæver, at de ikke værdisætter de materielle værdier højere, end naturen og menneskene. I nævnte rækkefølge!

For uden natur ingen mennesker!

Nu nævner du så kun menneskene. Dem er der også kun 6.7 mia. af, og har en tilvækst på kun 210.000 – 250.000 i døgnet. Der er derfor ikke noget at sige til, af en meget stor del af dem lever fra hånden i munden. I modsætning til menneskene forsvinder naturen. Den selvsamme natur, som er en forudsætning for menneskets overlevelse.

Spørgsmålet er så, om det er en overfølsom side hos dig, der gør, at du er så optaget af at sikre menneskeheden en fortsat populationsstigning svarende til Kinas befolkning hvert 12-13 år? For det kan ret beset ikke være fordi du vil menneskeheden en fremtid!

For som sagt, så står og falder menneskehedens overleve med, at der er en natur. I dag er vi noget i stil med 6,7 mia. mennesker. Allerede nu er både klimaet og økosystemerne under et altødelæggende pres. Når vi så er 14 mia. mennesker, hvordan tror du så miljøsituationen ser ud?

Er det noget du har tænkt over?

Bjørn Holmskjold

Kim Vibe

"Fordi jeg ikke er enig i antagelsen af, at islamismen udelukkende skyldes sociale årsager, gør det mig vel ikke til nazist."

Det ville hjælpe gevaldigt, hvis du gad læse folks indlæg og forholde dig til indholdet.

For det første har hverken jeg eller - så vidt jeg ved - andre her påstået, at islamismen udelukkende skyldes sociale årsager. Det var dig selv, der begyndte at bringe kriminaliteten i Gellerupparken ind i debatten. Michael, Århus påpegede derpå, at det der er "farligt" ved Gellerupparken er kvarterets kriminelle unge. Og for at uddybe denne pointe i forhold til terrorloven (som denne artikel altså handler om) nævner Michael, at HVIS en enkelt af kvarterets kedeligere typer en dag skulle kvitte sin gangsterlivsstil og slutte sig til en terrororganisation, så vil den her terrorlovgivning nok have gjort mere for at radikalisere end at forebygge. Som du nok ser, taler Michael om terrorlovgivningens negative effekter, og derfor fremhæver han muligheden for en positiv politik, hvor der tages udgangspunkt i marxistisk konfliktløsning som en måde at modarbejde utryghed i Gellerupparken og samfundet.

Men den slags er jo langt fra vand på din mølle, så straks springer du alle mellemregninger over og slutter, fint i tråd med din generalisering af alle muslimer, at Osama bin Laden jo ikke er fattig, ergo er muslimer farlige lige meget hvad. Ergo er Morlil en Sten.

For det andet har jeg intet sted skrevet at du er nazist, eller at jeg mistænker dig for at være det. Jeg derimod prøvet at få dig til at se, at den slags manipulerende generalisering og hetz af minoriteter, som ikke bare du i dine indlæg her på bloggen, men den politiske højrefløj, fremfører i mere og mere aggressiv stil og i tiltagende grad uimodsagt i forhold til for år tilbage, er et uhyggeligt symptom på en politisk udvikling a la dén, der ledte til nazismen.

Nej Kim, jeg har ikke kaldt dig nazist, men jeg er ikke et nanosekund i tvivl om, at du hører til på den yderste højrefløj indenfor det demokratiske spektre. Du kan vel kaldes nationalistisk højrekonservativ. Og det er højreekstremisme i min verden. Folk og holdninger som dine ligger på vippen til at tippe over i totalitære tiltag i indenrigspolitikken, der er så ekstrem og begrænsende for borgerne, at der er klare fascistiske træk. Og på det udenrigspolitiske, der er der tale om en afart "hård realisme", der flugter neokonservative høge som Cheney og Rumsfeldt's voldsromantiske variant af USA-imperialisme.

En tankegang, der indeholder en naturlig ret til pre-emptive strikes, tæppebombardementer (gerne med masseødelæggelsesvåben som klyngebomber, uran og hvidt fosfor) af alt andet end strategisk og "intelligent" art, brud på international ret og menneskerettigheder (som eksempelvis de særlige "fængsler") og en generel holdning til menneskeliv, at det er bedre at slå folk ihjel end at risikere noget. En tankegang, der afspejles i dit forsvar for hvad man som humanist må kalde svinske metoder indenfor USA's krigseventyr.

Jeg behøver ikke at kalde dig nazist for at udpege det farlige, du står for. Det er så absurd, at folk som dig har så travlt med at skrige "fascisme" efter folk, der tror på Koranens udlægning af din gud. Fascismen bringes kun nærmere ved jeres sygelige trang til at dræbe (ude i verden) eller undertrykke (indenrigspolitisk) de mennesker, I er så overbeviste om, vil jer det værste. Denne totalitære voldelige tankegang samt en selvforståelse, der bygger på at repræsentere den gode overlegne kultur (begge dele er så vilde generaliseringer!) bringer fascismen tættere og tættere på sin egentlige realisering i Danmark, særligt i kraft af den tiltagende accept, blandt borgerlige og midtervælgere samt pressen, af ovennævnte.

Dét er den reelle fare for demokratiet, ikke et lille mindretal af religiøse fundamentalister.

Michael Skaarup

kære Bjørn

Man kan ikke løse alle verdens problemer helt alene, men forsøge at gøre sin del.

Selvfølgelig skal vi passe på naturen, men det med at vi bliver for alt mange mennesker på jorden, sagde man også da jeg gik skole, og det vil man blive ved at sige, indtil man får ret. (der må jo være ende, så som der var en begyndelse)

Derudover så tror jeg ikke at du læst mit svar rigtigt. Jeg er arbejder ikke med fertilitet, men med socialt arbejde.

Jeg tror faktisk, at en øget global materiel velstand blandt verden fattigste,( og begrænset voksende velstand blandt verdens middelklasse, samt en kraftig begrænsning af "de meget få og meget kapital riges" velstand), vil havde en begrænsende virkning på det globale fødselstal, som du åbenbart er bekymret om.

fred

Simon Nørrebro på automatpilot igen.

Skal vi ikke lige få styr på kausalforbindelserne:

1: terrorlovgivningen er et resultat af terrorisme og reelle trusler. Jeg beklager, men der findes altså mange folk derude, der ikke vil os det godt!

Og lidt off topic, men alligevel ikke:

2: Dansk Folkeparti er et resultat af de problemer, der opstår i et multikulturelt samfund og ikke mindst et resultat af, at det politiske establishment i mange år lagde låg på den debat.

"marxistisk konfliktløsning" - selvfølgelig, det er løsningen!!

Appel til Michael og alle andre:

Vil I ikke nok lade være med at svare på Bjørn H's "indlæg" - han er ikke rigtig velforvaret og tager for meget plads

Rune Palmqvist

Hej Michael m.fl.

Enig i at det er dybt sørgeligt at vi er kommet dertil, hvor i hvert fald en del mener at det er fornuftigt at sikre sig mod islamisk terrorisme ved øgede beføjelser til politi og efterretningstjeneste. En udvikling der SKAL vendes. Jeg ser dog stadig terror lovgivningen som et symptom.

Et symptom på at rigtig mange danskere i årtier er blevet mere og mere fremmedfjendske. Tendenser som populistiske eller blot halv-populistiske politikere dygtigt har udnyttet til at sætte sig på magten (foreløbigt forhåbentligt). Så terror-pakke eller ej tror jeg det gælder om at holde fokus på de egentlig problemer. For at gøre det kort vil jeg bruge et eksempel:
i kredse som jeg kender godt kan diskussionen hurtigt komme herhen: skal indvandringen til Danmark bremses eller ej. Mit svar til den diskussion er idag : ja, vi kan ikke lukke millioner af flygtninge ind i Danmark, for så er Danmark lige pludselig ikke længere det Danmark indvandrerne kom for at nyde godt af. Men, men, men for mig er denne diskussion ret uinteressant ! Jeg vil hellere lægge fokus på de krige, uroligheder, den fattigdom der gør at mennesker gerne vil bo i Danmark og vi danskere tilhører den del af verden der lever fedt bl.a. pga. den ulige verdenshandel. Hvad med at sige : disse globale problemer må vi gøre noget ved og vi er villige til evt. at gå ned i levestandard for at alle mennesker på jorden kan nyde godt af de basale menneskerettigheder.

Ja, terror lovgivningen begynder at blive et problem i forhold til de basale menneskerettigheder i Danmark. Mit dilemma består i at jeg er overbevist om, at der blot skal et grimt terror angreb på Danmark til, at danskernes fremmedfjendskhed øges voldsomt og kan blive svært at hele. Og hvis det sker, så vil vi for alvor se politikere der står frem og siger : nu må der overvåges, strammes op og kontrolleres.

Så egentlig er vi vel ganske enige, Michael, bortset fra en væsentlig detalje.

Vh. Rune
og fred

Bo Klindt Poulsen

"terrorlovgivningen er et resultat af terrorisme og reelle trusler. Jeg beklager, men der findes altså mange folk derude, der ikke vil os det godt!"

-> og så er svaret altså at indskrænke de borgerlige rettigheder, der netop kendetegner et solidt demokrati? Fascinerende...

Rune Palmqvist

PS : Og man kan være helt rolig : Jeg stemmer ikke på de politikere der siger, nu må der strammes op, kontrolleres og overvåges.

At Kim Vibe bruger Gurdijevskij som sandhedsvidne, siger sådan set alt.

Og igen: Jeg er bedøvende ligeglad med, am Sovjet har været dumme nok til at give Holdt penge. Noget kunne tyde på det, men i så fald er det ham, der har udnyttet dem, ikke omvendt.

Der findes intet antiamerikansk eller prosovjetisk i Holdts værk, og det er det, der betyder noget.

Michael Skaarup

Bjørn

Du skrive som om at kun du har en special viden, men havde du haft en længer tid i dette debatforum vil du også vide, at jeg på en måde er ud på vesternliser verden. Og min effekt som socialrådgiver i en anden kultur er så minimal når det sammenlignes med turistdollarens inflydelse

fred

ps. der er mange der tænkt hvad du tænker, før dig og mange af dem har faktisk beskrevet disse problemstillinger ret godt i bøger, som man kan undervise studerende fra.'

har du tænkt over det?

simon nørrebro

Ja, din kategorisering af mig relativt tæt på sandheden, selvom jeg dog selv mener, at jeg ligger meget langt fra at kamme over i noget som helst totalitært.

Og igen er det vel lidt hønen og ægget med diskussionen om terrorlovgivningen.

Vi er ikke optaget af voldsromantik og underftrykkelse af anderledes tænkende, men derimod at beskytte os selv og resten af borgerne i den vestlige verden mod terroranslag.

Så skal man heller ikke kimse af følelser i politik. når nogen angriber os, så skal de da bare have da da. Var der virkelig nogen der troede, at 11. september, kunne sones uden krig.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Jeg forstår da godt, at dit indlæg blev slettet. For det som beskrives, er det samme som at påstå, at kalktabletter kan helbrede cancer. Således er det som beskrives manipulerende i forhold til mennesker, som har psykiske problemer, og som derfor er nemme at lokke til en hvilken som helst påstået behandling, der i en håndvending kan redde dem. Uden tanke for, at det eneste formål med hele opstillingen er at skaffe flere penge til en organisation, hvis adfærd selv er en konsekvens af det psykisk afvigende!

Bjørn Holmskjold