Læsetid: 12 min.

Da Thailand kom til Thy

Kan man vælge sin ægtefælle ud fra et fotografi og alligevel få et godt liv sammen? Thailandske kvinders møde med mænd fra Thy handler om omsorg, penge og - hen ad vejen - kærlighed. Kvinderne arbejder hårdt for at klare sig selv og sende penge hjem til familien. Omsorgsøkonomi, hedder det
Kan man vælge sin ægtefælle ud fra et fotografi og alligevel få et godt liv sammen? Thailandske kvinders møde med mænd fra Thy handler om omsorg, penge og - hen ad vejen - kærlighed
11. januar 2008

Tøvejr. Tavse landskaber. Tåge, der kravler frem lige over plovfurerne. Her i Thy bøjer træerne mod øst, fordi det altid blæser voldsomt fra vest. Vi kører over en bakke, og så er vi der pludselig: Landsbyen Hundsted og det gullige murstenshus ved landevejen mellem Thisted og fiskerbyen Vorupør. Som min thai-danske ledsager konstaterer, da vi går mod glasdøren: "Det ligner et dukkehus både indeni og udenpå."

Indenfor venter 36-årige Saowalak Nielsen. John kalder hende bare for Mong. Mong er fra Thailand, og hun og John har været gift i fire et halvt år. De er et af parrene fra netværket i Thy, der matcher danske mænd med thailandske kvinder i ægteskaber, der vanskeligt kan kaldes andet end arrangerede, eller brude per postordre, om man vil. Men sådan ser man ikke helt på det i Thy. Eller i landsbyen Ban Yo Cam i Thailands nordøstlige Isaan-provins, hvor mange af kvinderne kommer fra. Her tales ikke om ofre, men om omsorg. Ikke om trafficking, men om at tage en chance i livet. Og ikke om udnyttelse, men om at hjælpe sig selv og sin familie til en bedre og rigere tilværelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis begge parter ønsker sig et godt liv sammen ind i fremtiden så er der to grundlæggende ting der skal være på plads.
1. Lær jeres svigerforældre at kende, er der en af dem i ikke bryder jer om så drop forholdet. I er hver især halvden af jeres forældre.
2. Det vigtigste for jeres samvær er at i hver især ønsker eller har som mål at tilfredsstille hinandens behov så meget i formår uden at gå ud over jeres grænser og det gælder alle behov ikke kun de seksuelle.

Jeg ser ikke de danske mænd der søger omsorg og kærlighed fra thailandske kvinder som deciderede udnyttere, mere som mænd der søger lykken på en alternativ måde, uden tanke på deres situation kontra deres thailandskes koners situation. Jeg ser heller ikke de thailandske kvinder som griske, mere som en gruppe kvinder hvis kår byder dem at udnytte en dansk mands trang til omsorg for at kunne hjælpe familien der hjemme.
Men jeg har meget svært ved at forstå den mand der for egen lykkes skyld henter en kvinde, hvis kår er så elendige, at et ægteskab med en dansk mand, er vejen frem for at forsørge hendes nørdtrængte familie i hjemlandet, til Danmark. Kan han med hånden på hjertet sige at han ikke bare en smule udnytter denne kvindes tragiske situation?
Hvordan må det være at forlade sit barn, familie, kultur, alt hvad man kender,
for med en enkeltbillet at stige på flyet til et i alle henseender fremmet land og udsigten til en mand man måske ikke engang kan kommunikere via sprog med... og alt dette ikke af lyst for lystens skyld, men af nød?
Hvad berettiger os velstående vesterlændinge til at benytte os af andre menneskers dårlige vilkår? Intet, vi gør det fordi vi kan!
Man vil nok prøve at argumentere for at der i disse ægteskaber er tale om gensidig "hjælp", hjælp til omsorg, hjælp til familien i thailand!
Jeg ser ikke disse forhold som ligeværdige, vi er den "stærke" part i disse forhold, dem med frihed, muligheder og ikke mindst økonomisk velstand!
Og fordi vi er så heldige at være kommet til verden med så gode kår som vi har, må vi administrere denne "magt" på en menneskelig og forsvarlig måde. Andre menneskers dårlige økonomiske eller menneskelige kår kan aldrig berettige os til at stille os over dem!
Der er mange måder at hjælpe på, og hjælpe det skal vi, men det skal være med respekten for vores medmenneskers situation vi gør det!
Dette er ikke en tale for at ægte kærlighed, det handler om vores respekt for mennesker der på den ene eller anden måde lever under kår der er dårligere end vores!

Hvordan kan nogen overhovedet tale om, at vi har en stram udlændingepolitik i Danmark, når det her kan lade sig gøre..??
Skal vi kunne købe dem, selvom de er under 24, eller hvad er det lige, der mangler..??

Der bliver også sagt ja til over 60% af alle de familiesammenføringer, der bliver søgt om.

Men bortset fra det, så forstår jeg godt, at de danske mænd bliver fristet.
Thaipiger er generelt meget søde og omsorgsfulde.
Der hvor jeg synes, at det må blive svært, er når man skal overveje, om det er ægte kærlighed eller kun for penge, og om det nu også er det bedste for pigen.

Jeg kender ikke "Hundsted", men der menes sikkert Hundborg...

Ellers en interessant artikel, men den lider dels under at journalisten ikke gider skrive navnet korrekt, dels at han skriver let nedladende og fordomsfuldt om "lavkulturen" i Danmarks yderområder (panerede fiskefileter, gule udestuer osv.)