Kommentar
Læsetid: 3 min.

Væsentlighed er død

Men fortvivl ikke. Hvis du har problemer kan du blive coachet på P1
Indland
4. januar 2008

Det nytter ikke noget at være sur og tilbageskuende, man må være munter og fremsynet, hvis man vil være en del af tidsånden. Det kræver en stor indsats, men så må man arbejde med sig selv for at udnytte sit fulde indre potentiale og leve et liv i balance.

Her kommer DR heldigvis til hjælp i 2008. Ganske vist bliver det radiomæssigt absolutte flagskib, det i særklasse fornemme Dokumentarzonen på P1, nedlagt. Men vi får andre spændende tilbud i stedet.

For eksempel kan vi i det nye år glæde os til et P1 program om begrebet 'coaching'. Så vidt jeg har forstået på introduktionen af P1's nye sendeflade, vil det være et program, hvor man kan følge coachingprocessen, og man kan selv melde sig til programmet og måske være så heldig at blive udvalgt til personlig coaching. Lyttere, der i forvejen læser ALT for damerne, vil kende programværten Sofia Manning, fra hvis hjemmeside jeg har hentet de førnævnte citater om potentiale og balance.

Der bliver rig lejlighed til at høre programmet, for det fremgik af den nævnte introduktionsudsendelse, at alle programmerne bliver genudsendt endnu flere gange end hidtil.

P1's kanalchef forsvarede i programmet loyalt udsendelserne: Det er det bedste, det kan blive til med de forhåndenværende midler, men han indrømmede ærligt, at genudsendelsesfrekvensen ligger meget tæt på smertegrænsen og måske har overskredet den.

Til gengæld kan vi glæde os til, at for eksempel alle de gamle, fremragende Dokumentarzonen-programmer bliver genudsendt i en uendelighed, og det er jo herligt, hvis man er afskåret fra at høre dem på nettet, hvor de ligger i forvejen.

Jeg ved ærlig talt ikke, hvor man skal gå hen, hvis man gerne vil forstå noget om samfundet og føler sig hjemløs på P1. Der er ikke hjælp at hente på tv. Begge de landsdækkende kanalers nyhedsdækning bragte i forbindelse med en trist pædofilisag fra en børnehave flere på hinanden følgende dage tophistorier om sagen med reportager og interview med børnenes forældre, involverede jurister og citater fra den anklagede både før og efter, der overhovedet var faldet dom. Ifølge de journalistiske begreber, jeg er uddannet efter, er den slags uanstændig snagen i en ulykkelig sag og har intet med væsentlighed at gøre.

Nyhedskriterier

Men hov. Det viser sig, at væsentlighed også er afgået ved døden. Nyhedsavisens chefredaktør, David Trads, siger til Politiken (27.12.), at væsentlighedskriteriet er et kort, man trækker, når man ikke har nogen historier at fortælle. Nyhedsavisens vigtigste nyhedskriterier er nærhed, identifikation og sensation. Sensation forklarer sig selv. Det kan jeg sagtens følge David Trads i. Men nærhed og identifikation er ifølge sagens natur forskellige ting for forskellige mennesker. Ifølge mine begreber er det faktisk en fornem journalistisk pligt at skabe nærhed og identifikation for læseren, seeren, lytteren, når det drejer sig om at formidle (undskyld) væsentlig information, som ikke er umiddelbar tilgængelig, selv om den har stor indflydelse på de pågældendes liv og velfærd.

Jeg har en lurende fornemmelse af, at den dygtige David Trads mener noget helt andet.

Ligesom tv-nyhederne når de svælger i førnævnte pædofili- og andre tragiske sager, måske bedst eksemplificeret i årets at dømme efter spaltemillimetre og tv-minutter væsentligste sag overhovedet: Det forsvundne britiske barn, Madeleine, i Portugal.

Udover tragedien for barnets nærmeste familie har sagen ingen væsentlige elementer. Det er ren følelsesporno. Ideel til Trads' kriterier. Nærhed: Et yndigt, lyskrøllet, europæisk barn. Afrikanske og asiatiske børn dør alligevel som fluer. Identifikation: Det kunne være mit barn.

Desuden er der også et element af sensation: Hvad nu, hvis det var moren selv, der gjorde det?

Væsentlighed er en død krikke. Spark til den. Den ligger alligevel ned.

Jeg er bange for, at mine negative vibrationer er ved at tage overhånd. Jeg må melde mig til P1's coaching-program. Så "min indre styrke kan komme til udtryk fuldt og helt".

Giv mig styrke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bo Klindt Poulsen

Kære Lone Kühlmann
Tak for den mest præcise analyse og kommentar af P1's og den generelle journalistiks udvikling, jeg har læst!
Og så må man i dagens avis også læse, at DR-chefernes tur til Emmy-prisuddelingen kostede det samme som den nu nedlagte Dokumentarzone...
Jeg græmmes... og jeg tvivler på at coaching er svaret...