Læsetid: 2 min.

Danmark bagud med etiske investeringer

I Norge, Belgien og England er der lovgivning for, hvad man rent etisk må investere i, og nu følger Sverige trop. Danmark halter stadig bagefter
Ingen dansk lov forhindrer pensionsselskaber som ATP i at investere i f.eks. klyngebomber og atomvåben.

Ingen dansk lov forhindrer pensionsselskaber som ATP i at investere i f.eks. klyngebomber og atomvåben.

Mohammed Zaatari

Indland
16. februar 2008

Der er ingen dansk lov, der forbyder, at ATP investerer danskernes surt optjente pensionskroner i atomvåben. Danmark sakker bagud med etisk lovgivning i forhold til vores nabolande Norge og Sverige, der er meget længere fremme på området.

I Norge har regeringen nedsat et etisk råd, som udstikker retningslinier for, hvad de mange milliarder oliepenge skal investeres i, og i Sverige er man nu ved at tage skridt til at gøre det samme. Det svenske Finansministerium har nedsat en fond, der skal kigge det svenske pensionsselskab AP over skulderen, når det gælder deres pensionsinvesteringer. Og LO i Sverige presser på for, at regeringen vedtager et sæt etiske retningslinier for pensionsinvesteringer. Leif Håkansson, 3. viceordfører i svensk LO, siger:

"AP-fonden råder over pensionspenge, som tilhører det svenske folk. Så det er også rimeligt, at Rigsdagen formulerer de regler for etik, som disse fonde skal arbejde efter".

I Belgien har man også vedtaget en lov, der forbyder investeringer i produktion og handel med klyngebomber. Og i England ændrede regeringen i 2007 kravene i årsregnskabsloven, Companies Act. Den nye lov kræver, at alle større børsnoterede virksomheder skal aflægge et årsregnskab, hvor de også redegør for sociale, samfundsmæssige og miljømæssige forhold.

I Danmark er de første spæde skridt imidlertid først ved at blive taget nu. Efter det kom frem, at ATP investerer i atomvåben, foreslog Venstres erhvervspolitiske ordfører, Jacob Jensen, således i Information torsdag den 14. februar, at regeringen opstiller et etisk kodeks magen til det norske.

Tøven

Jonas Eder-Hansen, der er forskningsleder på CBS' Center for Cooporate Social Responsibility, mener imidlertid ikke, at lovgivning er vejen frem:

"Det er jo klassisk, at ATP klamrer sig til lovgivningen og ligesom bruger den som skjold. Men når man begynder at snakke etik og moral, så er det ikke altid, lovgivning er den bedste løsning," siger han og opfordrer ATP til grundigt at overveje, hvad det er for nogle signaler, de sender, når de investerer i atomvåben.

På trods af at ATP har sin helt egen lov, ATP-loven, tøver professor i selskabsstrafferet ved Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted, også med at opfordre til at pålægge ATP etiske retningslinier for investeringer ved lov.

"Man kunne selvfølgelig godt gå ind og ændre i ATP-loven, men det er altid svært med lovgivning, for lovgivning er meget stiv og svær at ændre, og hvad vi mener, der er forkert at investere i, forandrer sig over tid," siger juraprofessoren.

Lars Bo Langsted mener, at ansvaret for at investere skatteborgernes penge etisk ansvarligt hviler på ATP's skuldre, og at det er for tyndt, når ATP argumenterer for, at de overholder deres retningslinier for social ansvarlighed ved at henvise til, at de overholder loven:

"ATP kan jo ikke bare spille bolden over på den juridiske banehalvdel. De kan være ærlige og sige: Vi vælger at lade være med at have etiske overvejelser, når det gælder vores investeringer, hvis de vælger at investere i atomvåben," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Landets hovedstad hedder ikke uden grund købmændenes havn.

Folk kan selv bestemme hvor deres "surt optjente pensionskroner " investeres. Det gælder osse SP i ATP. Så læg venligst ansvaret der hvor det hører hører hjemme. And put your (own) money where your mouth is!

Vor hellighed er kvalmende!

Naturligvis skal vi investere, hvor afkastet er størst.

Gør vi det ikke, gør andre det!

Efterhånden bilder nogle af os sig ind, at vi er et land beboet af guddommelige, gode mennesker.

Disse naivister har desværre direkte adgang til div. medier, hvor vi mere jordbundne, vidende, begavede borgere er forment adgang!

Det ses også tydeligt ikke mindst i disse dage med muslimske forbrydelser over det ganske land.

Fin kommentar: at hovedstaden hedder, ikke uden grund, København (købmændenes by). Især velvalgte ord i forhold til de kommentarer, der kom bagefter.

Lad pengene og markederne bestemme. Så længe loven overholdes. Med lov skal man land bygge osv.

Ja det er åbenbat danskeres virkelige grundlov. Eget ansvar overfor andre og naturen, det er hykleri, naivt, venstreorienteret og alt det der. Vi forstår ikke en Pind.

Hvis man ikke prøver på at se "hellighed" eller "guddomlighed" eller blot gode og smukke principper, idealer i verden og i mennesker, og prøver i mere eller mindre grad at følge disse, så vil verden sandelig blive fattig. Men danskere har så mange penge, så fattigdom? Det er langt væk. Ikke osse?

Det er netop naivt at tro, at man kan investere penge i lige hvad man vil, uden at det i sidste ende kan komme til at ramme en selv.

"Vi bor i den globale landsby", så om ikke andet, så kan man tænke sig om en ekstra gang før man investerer i bomber o.l. af hensyn til en selv. Hvis principper, idealer o.l. er for naivt for "jordbundne, vidende, begavede borgere".

Tag det råd fra en (åbenart) ubegavet, uvidende, naiv borger, der tror på godhed og rigtighed i adfærd. Peace man.

Det kan gøres endnu nemmere: afskaf ATP, lad borger helt selv bestemme hvor, hvordan og hvilke penge han/hun vil investere.

Byen hedder nu engang Køben*havn*.

Og snak med en mindretalsaktionær i Banktrelleborg om "etisk" investering.