Læsetid: 3 min.

Dekan beklager udfald mod forskere

Dekan Kirsten Refsing beklager, at hun ved et internt møde kom til at sige, at forskerne kunne sidde i Nyhavn og drikke øl. Beklagelsen får god modtagelse på Humanistisk Fakultet på Københavns Universitet
18. februar 2008

Dekanen på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet, Kirsten Refsing, har i sidste uge været genstand for stor debat både i Information og internt på fakultetet. Polemikken begyndte, efter Kirsten Refsing ved et semesterstartsmøde sagde, at hun ikke kunne vide, om forskerne sad i Nyhavn og drak øl i arbejdstiden. Udtalelsen kom efter, at tillidsmanden havde beklaget sig over pressede arbejdsforhold og et dårlige arbejdsmiljø på stedet.

Nu beklager Kirsten Refsing den udtalelse, som udløste debatten. I et brev til Information med titlen "Ingen forskere i Nyhavn," skriver hun blandt andet:

Disrespekt

"Flere indlæg i Information de seneste dage har handlet om humaniora i almindelighed og en af mine udtalelser i særdeleshed. Ved et internt møde den 5. februar, bl.a. om arbejdsforhold for forskerne på fakultetet, påstod jeg, at forskerne var privilegerede ved at have relativt fri rådighed over egen arbejdstid. Og som eksempel, sagde jeg, at man kunne sidde i Nyhavn med en øl, mens man fik sine gode ideer. Der er ikke nogen tvivl om, at det var et yderst uheldigt valg af eksempel," skriver Kirsten Refsing, der også understreger, at hun har stor respekt for de humanistiske forskeres arbejde:

"Jeg er overbevist om, at fakultetets forskere arbejder hårdt dag efter dag, og det grundlæggende absurde i lige netop billedet med Nyhavn vidner vel også om, at det ikke skulle opfattes bogstaveligt. Min sprogbrug er imidlertid blevet opfattet som disrespekt for de humanistiske forskeres arbejdsindsats, og det vil jeg meget gerne beklage," skriver hun.

Respekt

Beklagelsen får en god modtagelse på fakultetet.

Sune Auken er en af de forskere, der ofte er stået frem og har kritiseret ledelsen på fakultetet. Han er meget lettet over dekanens udmelding: "Jeg synes, det er meget klogt af Kirsten Refsing at komme med den her undskyldning. Det er præcis det, vi har efterlyst herude, og jeg ser det som helt nødvendigt for at genoprette et ordentligt klima på fakultetet, at vi har den anerkendelse fra ledelsen," siger Sune Auken. Han fortæller også, at Nyhavn-udtalelsen var godt i gang med at blive til en fast joke ude på Fakultetet:

"Rigtig mange laver sjov med den udtalelse. Når man kommer ind i kantinen, siger folk "Hvad fanden, er du ikke i Nyhavn," og udtalelsen er i det hele taget ved at blive en fast del af sproget herude." Derfor er det vigtigt, at dekanen får sagt undskyld, mener han:

"Jeg synes, det er flot og tillidsvækkende, at ledelsen er i stand til at sige 'Ups, der røg en finke af panden' og så komme med en undskyldning."

Visioner?

Samme holdning har lektor Tania Ørum, som i første omgang har fortalt Information historien fra mødet, hvor Nyhavn-replikken blev sagt:

"Det var virkelig en flabet bemærkning, så det klæder absolut Kirsten Refsing, at hun nu trækker den tilbage," siger Tania Ørum. Men dermed er diskussionen ikke slut, mener Tania Ørum:

"Den udtalelse var jo kun toppen af isbjerget. Det her er et skridt i den rigtig retning i forhold til at få en dialog i gang. Det er naturligvis udmærket at undskylde, men det ville være godt med mere kontante udspil fra dekanen. Så man må håbe, at der følger noget mere med," siger Tania Ørum, der blandt andet efterlyser klare visioner for, hvad dekanen vil med humaniora.

Sune Auken understreger desuden, at undskyldningen heller ikke fjerner det problem, som kritikken fra tillidsmanden, var et udtryk for:

"Der mangler stadig en stillingtagen til de konkrete problemer, der blev rejst over for dekanatet. Der er ingen melding om, hvordan man vil behandle den type problemer, som kritikken var udtryk for. Men nu er luften renset, og der er lavet et grundlag for, at vi kan komme videre. Så jeg håber, at der følger noget konstruktivt i kølvandet på den her udtalelse," siger Sune Auken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu