Læsetid: 3 min.

Fodlænke eller skiferie?

Hvem stifter brand, og hvad skal der gøres? Information har spurgt fire københavnske borgmestre
Indland
19. februar 2008

Københavns brand i skiferieuge syv vil gå over i historien som første gang, hovedstaden har stået i flammer, antændt af unge fra indvandrerkvartererne. De københavnske borgmestre træder i dag sammen til krisemøde, mens røgen endnu bølger enkelte steder.

- Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jakob Hougaard, hvem står bag brandene?

"Det har vi kun delvis viden om. Unge over 18 skal udefra være kommet kørende i biler for at lave ballade. Der er også en del utilpassede lokale unge, på Nørrebro blandt andet mindre brødre til hashhandlere, der er blevet stresset i Folkets Park.

- Hvad vil du gøre?

"I denne uge vil jeg gå til møde dels om Sjælør-banden, dels med politi og unge på Amager. Møderne holdes ud fra filosofien, at alle har et ansvar. Hvad kan vi gøre, for at de unge ikke keder sig? Brandstiftelse er en alvorlig forbrydelse, hvilket jeg ikke er sikker på, at de unge er helt klar over. Derfor er kontakten vigtig."

- Hvad mener du om Søren Pinds forslag om at udstyre visse indvandrerunge med elektronisk fodlænke?

"Det er et dårligt forslag, som blot institutionaliserer de unge i stedet for at integrere dem. Jeg vil derimod ikke afvise, at der skal lægges pres på nogle af forældrene, også økonomisk. Her er det målet at undgå tvangsfjernelser af børn. Et af redskaberne kan være mere familierådslagning."

- Hvad med at sende de mest belastede unge på skiferie?

"Nogle af de unge må væk fra miljøet i en periode og få andre indtryk. Det kan være feriekolonier eller højskoleophold. Derimod tror jeg ikke på kortvarige overlevelsesture, fordi der ikke er nye netværk til at tage over, når de unge kommer hjem, og så glider de tilbage i gadens gamle hierarkier," siger Jakob Hougaard (S).

Send dem på efterskole

Børne- og Ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) vil skrive rundt til skolernes forældrebestyrelser som led i opbyggelsen af et akutberedskab.

- Vil du også have fodlænker og, som velfærdsministeren foreslår, træk i børnepengene?

"Det vil ikke virke. En ung med fodlænke vil blot få sin lillebror til at lave ulovligheder for sig. Det hjælper ikke at skrue op for straffene, heller ikke de økonomiske straffe, som vil uddybe modsætningen mellem 'dem' og 'os'.

- Hvad med skiferier som forebyggelse?

"Jeg vil have, at socialrådgiverne skal have bemyndigelse og budget til at sende unge på efterskole. Det har de ikke i dag. Det vil koste måske fem millioner kroner. Jeg tror for resten, at nogle efterskoler benytter sig af skiture," siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Konsekvent pædagogik

Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) fordømmer den lille gruppe unge, "som hiver fat i en misforstået retorik om, at det er samfundets skyld, og det er synd for os." Hun går generelt ind for en hård og konsekvent linje.

- Så børnepengene skal kunne beskæres?

"Vi har at gøre med 10-12 årige, som forældrene ikke har styr på, heller ikke om natten. Det vil have en god signalværdi at true med at skære i støtten. Hvis man risikerer at mærke noget på pengepungen, reagerer man. Det gør jeg selv."

- Har du andre forslag?

"Ja, ansæt de værste rødder i for eksempel kulturhusene. Lad dem feje gulv og så videre. Altså reelle jobs i stedet for meningsløs aktivering," siger Pia Allerslev.

Overborgmester Ritt Bjerregaard (S) kritiserer statsministeren for ikke at gide høre på de unge. "Det er samfundets ansvar at gøre noget," siger hun.

- Er der et konkret tiltag, du vil fremhæve?

"Ja, flere heldagsskoler. Det har vi allerede god erfaring med," siger overborgmesteren, der ikke vil straffe folk økonomisk, som "i forvejen lever på et eksistensminimum."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Hvad kan vi gøre, for at de unge ikke keder sig?"

Hvem andre end en socialdemokrat kan fremsætte en så fantastisk udtalelse?

I min barndom kedede alle børn sig af og til - ligesom børn har gjort til alle tider i historien. Men ingen af os satte ild til andre menneskers ejendom af den grund - ligesom vi ikke iværksatte gaderøverier og voldelige overfald.

Men der var nu heller ikke mange (læs = ingen) arabere iblandt os.

Typisk for de anonyme kommentarer, Informations debatspalter for tiden spammes med.

@Vadmand:

Hvorfor er det spam, hver gang et indlæg hævder noget andet, end det du selv mener?

"Men ingen af os satte ild til andre menneskers ejendom af den grund - ligesom vi ikke iværksatte gaderøverier og voldelige overfald."

Ok dog - jeg kan nu godt komme i tanker om et par lømmeler i mit nabolag, der altid kunne finde på et eller andet åndsvagt. Som f.eks. at smide fyrværkeri ind gennem folks brevsprækker. Det var i 60'erne. De var minsandten også pæredanske.

"Newbukadnezer" - det er spam, når folk skriver anonymt og ikke har andet på hjerte end racistiske floskler. Det har ikke noget med meningsudveksling at gøre.

Tja - vi fik vores skraldespand brændt af nytårsaften for 3-4 år siden, og kun en tililende nabo reddede huset fra at brænde. Men måske har nogle arabere fra Nørrebro taget en tur til Midtsjælland? NOT!

Der er ingen som Vadmand, der kan berolige os alle sammen mens lokummet står i lys lue.

Om Kurt Westergaard så blev halal-slagtet for øjnene af ham, ville han sige, at det ikke var værre i gamle dage og så beskylde alle andre for racisme.

Selv om jeg er træt af paralleler til 30erne er der en frase fra dengang, jeg ikke kan lade være med at citere, da den definerer "de anstændiges" holdning til islamisterne: "Appeasement"!

@Vadmand:

Så vidt jeg kan se er der hverken floskler eller racisme i Jules Le Mans indlæg. Tværtimod er det sobert, velformuleret og fri for stavefejl. Desuden hidser han sig ikke op - i modsætning til dig.

Og hvad mener du med, at det er anonymt? Le Man står da frem med sit fulde navn - ligesom dig.