Nyhed
Læsetid: 2 min.

Den første CO2-neutrale andelsforening

Beboerne i Søpassagen i København vil sætte et eksempel for andre og blive CO2-neutrale inden klimatopmødet næste år
Indland
27. februar 2008

Den ligger mellem Ryesgade og Sortedams Dossering ved Søerne i København. En stor tung boligejendom med 93 andelsboliger og omkring 150 beboere. A/B Søpassagen. Den skal nu blive Danmarks første CO2-neutrale andelsforening.

"Vi har besluttet at statuere et eksempel for at vise, at det kan lade sig gøre for en boligforening at blive klimaneutral, uden at det koster det hvide ud af øjnene," siger bestyrelsesformand Martin Krause.

Et flertal af de fremmødte beboere vedtog på andelsforeningens generalforsamling i januar at iværksætte en miljøhandlingsplan, som inden klimatopmødet i december næste år skal gøre Søpassagen klimaneutral og i øvrigt mere miljøvenlig.

Ifølge Martin Krause skal ejendommens glødepærer udskiftes med sparepærer. Døre og vinduer skal have ekstra isolering. Varmeanlæggets pumpe skal udskiftes. Der skal etableres udendørs faciliteter og tørrelofter til vasketøjet for at spare på de elslugende tørretumblere. Og så skal der etableres solceller til egen elforsyning på taget af den store ejendom.

Det samlede budget for handlingsplanen, der også omfatter vandbesparelser, er 3,5 mio. kr.

"Generalforsamlingen godkendte en huslejestigning på 11 pct. for alle husstande for at sikre finansieringen. Det afspejler, at det her giver mening for folk. Mange mennesker vil jo gerne gøre noget, men føler sig hver især lidt magtesløse. Men når man så kommer med en handlingsplan, siger mange ja," påpeger Martin Krause, der regner med, at det lavere energiforbrug på sigt vil bringe nogle af pengene tilbage.

Supplerer med kvoter

Bestyrelsesformanden understreger, at de forestående initiativer ikke i sig selv er nok til at gøre ejendommen CO2-neutral.

Skal det opnås, skal man bl.a. give hele bygningen en 100 mm tyk efterisolering, og det er der ikke økonomisk basis for i dag.

Derfor er det vedtaget at købe CO2-kvoter for det, der mangler, dvs. kvoter, der ved køb trækkes ud af EU's CO2-kvotemarked, smides væk og dermed afskærer elselskaber og andre fra en tilsvarende CO2-udledning.

"Nogle i andelsforeningen har været skeptiske, og jeg tror,det tager lidt til at indse, at dette er et pionerprojekt. Men når folk udefra, herunder klimaministeren, taler rosende om vores initiativ, så går det op for flere, at dette er et fedt projekt," siger Martin Krause.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bliv selv CO2-neutrale find løsningerne her www.klimavenlig.dk