Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ingen opbakning til grønlandsk MF'er

Hverken partifæller eller opposition i Danmark og Grønland vil trække de grønlandske folketingsmedlemmer ud af tinget. Diskussionen er først relevant, når Selvstyrekommissionen har arbejdet færdig, siger grønlandske politikere
Indland
13. februar 2008

Et uklogt træk i en ellers relevant diskussion. Det er ordene fra flere politiske kolleger i Folketinget og i Grønland om gårsdagens udmelding fra det grønlandske folketingsmedlem Lars Emil Johansen (SIU).

I går sagde Lars Emil Johansen til Information, at de grønlandske folketingsmedlemmer har følt sig truet til at undlade at stemme imod regeringen, og at han derfor har foreslået at bringe den grønlandske repræsentation til ophør ved Siumuts landsmøde d. 6. februar. En holdning, han tilsyneladende står alene med i Grønlands politiske landskab.

"Jeg mener ikke, at Lars Emil Johansen skal trække sig, og jeg har ingen planer om at trække mig ud af Folketinget. Vi kan ikke handle ud fra, hvad Dansk Folkeparti eller andre partier synes," siger det andet grønlandske medlem af Folketinget, Juliane Henningsen (IA), og fortsætter:

"Jeg forstår, at han føler sig krænket, fordi der har været sat spørgsmålstegn ved vores deltagelse, men jeg ser hellere, at han sætter sig ned sammen med os andre og laver det arbejde, han har lovet vælgerne".

Siumut afviser

Heller ikke fra Lars Emil Johansens eget partipolitiske bagland får han opbakning til sit forslag. Tværtimod afviser partifælle og formand for Selvstyrekommissionen Jonathan Motzfeldt (SIU), at spørgsmål om Grønlands repræsentation har været stillet som officielt beslutningsforslag på Siumuts landsmøde. Partikonsulent i Siumut Jens Poulsen siger, at emnet blev sat til debat, men ikke fremstillet som egentlig beslutningsforslag på landsmødet. Alligevel finder Jonathan Motzfeldt (SIU) diskussionen relevant:

"Når der hele tiden bliver taget stilling til de grønlandske mandater, så må det engang imellem være forfærdeligt for medlemmerne. De er ligeså meget medlemmer som Dansk Folkeparti, og man skal overhovedet ikke stille spørgsmål ved deres mandater. Men det kan da blive en interessant diskussion på et senere tidspunkt," siger Jonathan Motzfeldt (SIU).

Selvstyrekommissionen har siden 1999 arbejdet for, at Grønland skal have en selvbærende økonomi, og at den danske stats bloktilskud til Grønland reduceres. Selvstyrekommissionen består i dag af otte danske og otte grønlandske politikere, heriblandt Lars Emil Johansen (SIU). Det forventes, at Selvstyrekommissionen bliver færdig med dens arbejde i løbet af et par måneder. Og først da mener Jonathan Motzfeldt (SIU), det er relevant at tage diskussionen om grønlandsk repræsentation i Folketinget.

Liberal modgang

På den socialliberale side af det politiske Grønland er formand for Demokraterne Per Bertelsen modstander af Lars Emil Johansens (SIU) politiske udmelding.

"Jeg har ingen forståelse for, at han vil nedlægge repræsentationen i Folketinget, og det er ihvertfald ikke en politisk attitude, som jeg kan gå med på. At støde ind i modstand, når man selv er konfliktsøgende, og så vise det svaghedstegn, at man i fornærmelse begynder at snakke om at nedlægge det grønlandske mandat i Folketinget. Den tankegang kan jeg slet ikke følge," siger Per Bertelsen, der har været formand for det grønlandske parti Demokraterne siden 2002.

Demokraterne har ikke haft stemmer nok til repræsentation i Folketinget, men de indgik en aftale med det danske Konservative Folkeparti i august 2007, der går ud på, at Demokraterne aldrig vil stemme imod en regering, som de konservative er en del af. Han har derfor svært ved at se positive resultater af Lars Emil Johansens udmelding.

"Så længe vi er en del af Rigsfællesskabet, er det Demokraternes klare holdning, at vi skal gøre brug af de to mandater i Folketinget, og hvis Lars Emil Johansen ikke vil, og han trækker sit parti med, så vil vores kandidater gerne arbejde konstruktivt for Grønland på den måde, som man gør i Folketinget," siger Per Bertelsen.

Venstre beklager

I Danmark beklager Venstres Grønlands-ordfører, Henrik Høegh, at de grønlandske folketingmedlemmer har følt sig truet.

"De grønlandske mandater skal bestemt blive siddende i Folketinget. Så sent som i sidste uge sad vi i Europaudvalget og diskuterede det grønlandske folks rettigheder til hvalfangst, og da kom Juliane Henningsen (AI) med et oplæg, som betyder, at samtlige af Folketingets partier, på nær et enkelt, har fulgt Grønlands ønsker på det her område," siger Henrik Høgeh (V).

"Jeg kan kun beklage, at de har følt det her som en trussel. Det har ikke været meningen. Men det er jo ikke første gang i historien, at retorikken skærpes, når det parlamentariske grundlag er ved at tippe," siger Henrik Høegh (V).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her