Ahmad Jwad Ali arbejdede for de amerikanske styrker i Bagdad, og som livvagt ved Iraks kulturministerium. I sommeren 2006 blev det for farligt. Bevæbnede sunni-militser truede ham på livet og Ahmad, der er shia-muslim, valgte at tage flugten mod Europa.
"Vi var 45 mennesker, der sejlede mod Grækenland i smuglerbåde. Ved den tyrkiske kyst blev vi mødt af det tyrkiske kystpoliti, der skød op i luften for at skræmme os. De sejlede frem og tilbage og skabte bølger, der skubbede os ind i græsk farevand. Men her blev vi mødt af den græske kystvagt, der fulgte samme procedure og forsøgte at skubbe os tilbage mod den tyrkiske kyst. Båden vippede faretruende og til sidst måtte vi kaste os over bord. Vi svømmede over mod den græske ø Chios i nærheden, og her blev vi taget til fange af soldater fra den græske hær," fortæller Ahmad Jwad Ali til Information over en telefon fra Norge, hvor han nu opholder sig.
Ahmad og hans gruppe blev overladt til det græske politi, og sat i fængsel:
"Jeg blev gennet ind i et lille rum, hvor jeg skulle afgive mine fingeraftryk. Men jeg var bange for, at jeg ikke kunne rejse videre i Europa, hvis jeg afgav mine fingeraftryk, så jeg nægtede. De tvang mig, truede mig og slog mig brutalt med en elektrisk stok eller strømpistol. Senere kom en advokat fra det græske politi for at interviewe os. Hun hed Natasha og hun sagde, at fingeraftrykkene bare var en sikkerhedsrutine, som ikke betød noget," siger Ahmad Jwad Ali, der sad i fængslet i en måned sammen med omkring 250 immigranter fra flere forskellige lande.
Afslag uden begrundelse
"Pludselig en dag blev vi hentet og sendt til en retsbygning, hvor vi fik at vide, at vi havde fået afslag - uden begrundelse. Men grækerne har aldrig spurgt os, hvad vi ville i Grækenland. Alligevel gav de os afslag på asyl. Vi forstod ingenting," siger Ahmad, der efterfølgende blev sluppet ud af fænglset.
"Jeg tog til Athen, hvor blev jeg arresteret igen. Politiet slog mig, tog alle mine penge og lod mig derefter gå. Jeg kendte ingen, kunne ikke sproget og måtte bo på gaden. Efter to uger fik jeg et job hos en græsk mand. Jeg arbejdede som smed fra seks morgen til ét om natten for bare 20 euro om dagen. Men politiet var ude efter immigranter hele tiden, så jeg besluttede at flygte igen og indgik en aftale med en menneskesmugler."
Flugten fra Sverige
Efter flere flugtforsøg fra forskellige græske lufthavne, flere arrestationer og mishandlig, lykkes det Ahmad at komme på et fly til Sverige.
Han bliver indkvarteret på et asylcenter, får mad hver dag og de svenske myndigheder begynder at behandle hans asylsag. Der går otte måneder. En dag går han ind på kontoret i asylcentret for at spørge om noget.
"Egentlig ville jeg vide noget andet, men da jeg kommer ind, fortæller de mig, at jeg bliver sendt tilbage til Grækenland. Jeg bliver vældig skuffet og overrasket. De siger, at de har mine fingeraftryk fra Grækenland, og derfor vil sende mig tilbage. Jeg trygler dem om at lade være og forklarer, at jeg ingen rettigheder har i Grækenland. De fortæller mig, at jeg ifølge Dublin-forordningen skal sendes tilbage," siger Ahmad.
Tilbage på værelset i asylcentret vælger han at tage sagen i egen hånd.
Inden der er gået et døgn sidder han i et tog på vej til Norge, og her er han i dag. Han vil nu forsøge at søge asyl i Norge, hvor myndighederne netop har besluttet at indstille tilbagesendelser til Grækenland.
"Jeg håber, at myndighederne i Norge vil vurdere min asylansøgning og lytte til, hvad jeg blev udsat for i Grækenland. Jeg håber, at de ikke sender mig tilbage."