Læsetid: 3 min.

Khader er parat til at tage afsked med Poulsen

Selv om VKO-flertallet er genetableret, vil Anders Fogh Rasmussen søge brede flertal til de store reformer
Selv om VKO-flertallet er genetableret, vil Anders Fogh Rasmussen søge brede flertal til de store reformer
16. februar 2008

Mandag vender Ny Alliances trekløver tilbage fra tænkepause og vinterferie, og sandsynligheden taler for, at det vil blive med endnu en afskalning: Jørgen Poulsen er efter denne klummeskrivers informationer i forhandlinger med Socialdemokraterne og vil næppe fortsætte som Ny Alliance-folketingsmedlem i den decimerede og overflødiggjorte folketingsgruppe.

Derimod synes Khader og Samuelsen, partiets stiftere og igangsættende duo, indstillet på at fortsætte og tage næste valg med - medmindre vælgermålingerne på forhånd berøver dem enhver chance.

Både regeringen og Dansk Folkeparti har forberedt indrømmelser til Ny Alliance (NA), som Khader og Samuelsen formentlig vil kunne høste - selv om deres stemmer ikke længere er udslagsgivende.

Siden valgnatten har statsminister Anders Fogh Rasmussen været meget opmærksom på skrøbeligheden af VKO-flertallet, som faktisk var væk i nogle uger.

Det kan falde bort igen.

Fogh er nødt til at søge brede flertal for de store reformkomplekser, og han kan meget vel få brug for også bare to NA'ere i de kommende år. Derfor vil det give mening at behandle dem, som om de havde indflydelse.

Regeringspartierne ville vel foretrække, at Samuelsen og Khader søgte optagelse i Venstre eller Konservative. De konservative har givet Khader et generøst tilbud om medlemskab af gruppen, som Khader høfligt vil takke nej til. De seneste dages oprør i Venstres folketingsgruppe anført af en tvetydig integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech, har mindet om, at regeringens flertal stadig kan vakle.

Kammeratligt råd

Efter tænkepause og vinterferie venter forhandlinger på Christiansborg.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl har offentligt tilbudt Khader en forhøjelse af u-landsbistanden for at medvirke til finansloven. Thulesen Dahls tilbud afspejler, at regeringen på forhånd har indbygget forventninger om en sådan modydelse til NA i sin strategi.

Thulesen Dahls tilbud om u-landspenge er formentlig også et kammeratligt råd om at følge samme forhandlingsmodel, som Dansk Folkeparti har gjort med succes: Stå fast på et enkelt markant krav under finanslovsforhandlingerne, og få en synlig sejr mod at sikre regeringen flertal for helheden, sådan som DF har gjort med pensionist-check og penge til førtidspensionister.

Samtidig har oppositionspartierne beklaget sig over, at der ikke er penge til en bebudet indsats mod islamisk radikalisering i finanslovudspillet. Men også her gør det sig gældende, at regeringen i forståelse med Dansk Folkeparti har forberedt sig på at give Ny Alliance et tilbud. En indsats mod radikalisering er netop, hvad der kan samle Ny Alliance og Dansk Folkeparti. Khaders gennembrud til enestående popularitet indtraf netop på baggrund af hans stærke modstand mod radikaliserede muslimske miljøer under Muhammed-krisen.

Nu er opmærksomheden på radikalisering blandt indvandrere og efterkommere igen sat på dagsorden med mordtruslerne mod Jyllands-Postens tegner.

I denne fase har en række danske aviser set sig nødsaget til utvetydigt at gøre fælles sag med Jyllands-Posten og bladets tegner og således vælge side i anerkendelse af, at konflikten faktisk handler om ytringsfriheden.

Selv om dele af offentlighedens bekymring har koncentreret sig om de tunesere, der mistænkes for mordplanerne og nu står til udvisning, vil den samlede relancering af Muhammed-konfliktens problemstillinger formentlig styrke regeringen og VKO-flertallet, der nu atter står stærkt i meningsmålingerne.

Dunklere fremtid

Samtidig spekulerer iagttagere nu - forud for overenskomstforhandlinger med sandsynligt indgreb og tilstundende reformforhandlinger - over, hvad de mørke udsigter for økonomien på verdensplan betyder for det politiske styrkeforhold.

Enkelte har ment, at en lavkonjunktur vil styrke oppositionen, fordi mange vil være bekymrede for, at den borgerlige regering ikke er omsorgsfuld nok over for lavkonjunkturens ofre, men de historiske erfaringer taler for det modsatte:

Økonomisk krise har i det seneste halve århundrede styrket de borgerlige partier. Vi kommer formentlig til at opleve et skift, hvor de velfærdskrav, der i de sidste par år blev rejst på grundlag af massive almindelige velstandsstigninger, nu afløses af en stærkere bevidsthed om nødvendigheden af prioriteringer, hvis velfærdens sikkerhedsnet skal være intakt.

De mørkere økonomiske udsigter reducerer også risikoen for en overophedning af dansk økonomi og vil andet lige mindske kravene til øget arbejdskraft. Samtidig vil den voksende krisestemning i sig selv formentlig dæmpe de offentligt ansattes lønforventninger og øge befolkningens accept af et indgreb i en kommende konflikt.

Fogh kan med sindsro se en dunklere fremtid i møde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne F. Nielsen

Artikel af Erik Meier Carlsen (S?) evalueres.

Erik Meier Carlsen bør fremhæves for at give omtale af farcen
Ny Alliance på en anderledes overvejet måde end det særlig
akut ses hos David Rehling (SF?) i den sædvanligt åh så humo-
ristiske tilskyndelse til den rette tro og lære i den forbitrende
artikel "Inderligt til grin" den 6. februar 2008. Og skærpende,
i en lederartikel.

Ny Alliance skaber også morskab i Dansk Folkeparti, der står
som lysnede vinder i dysten med Ny Alliance, der er en dødende
væge i møket. Et forfejlet borgerligt projekt, dårligt centreret, og
asyl, indvandring og integration vil fortsat være støttet af mandater
fra Dansk Folkeparti. Ræven vogter gæs. Det er ikke morsomt.

Erik Meier Carlsen har den bredtfavnende tolerance, som mange
ateister kunne lære af.

Rygtegrillen holdes varm af Meier Carlsen. Der grilles desværre
videre på Jørgen Poulsen, der er mistænkeliggjort med sædvanlig
fravær af journalistisk kritik af den Røde Kors-ledelse, der ansatte
ham. Man går i flok efter manden, ikke ledelsen, der så også
uden sjælekvaler mener sig berettiget til at deltage i foragelsen
sammen med folkeviddet. Den tidligere næstformand i LO, Tine
Laurvig-Huggenberger, oplever samme ensidige mistænkeliggørelse.

Ny Alliance spås ganske rigtigt at være gravøl og nekrolog ved
næste valg.

Der ses selvstændige spekulationer om stærk eller svag økonomi,
nationalt og globalt, vil styrke eller svække VK-regeringen. Og efter
mellemregninger nås facit: "Fogh kan med sindsro se en dunklere
fremtid i møde." Jeg tror det samme.

----

Karakteren 10 gives for den fortrinlige præstation, der demonstrerer
omfattende opfyldelse af avisen mål, med nogle mindre væsentlige
mangler.

Eric Meier Carlsen:

"Fogh kan med sindsro se en dunklere fremtid i møde."

Det ville da også være yderst overraskende hvis en (b)analyse af EMC ville være nået frem til en anden konklusion...

Hvornår har Anders Fogh Rasmussen skaffet brede flertal ? En gang. Og det var udelukkende fordi en vis formand for Socialdemokratiet ville bevise at hun kunne være regeringsduelig.

Ellers er ting stort gået ofr sig på den her måde: VK-regeringen og DF aftaler et grundlag for et forlig. Andre partier kan så tilslutte sig dette forlig, eller måske, hvis de ekstremt heldige, få lov til at sætte et lille fingeraftryk på aftaleb, dvs, få den ændret.

Hvornår vil EMC indse, at VK-regeringen har valgt side - til fordel for Dansk Folkeparti, det parti som en vis beskæftigelsesminister har udtalt har et 'værdifællesskab' med Venstre...

Og at alle andre bare & blot kun kan tilslutte sig DF's forlig med regeringen...

"Selv om dele af offentlighedens bekymring har koncentreret sig om de tunesere, der mistænkes for mordplanerne og nu står til udvisning, vil den samlede relancering af Muhammed-konfliktens problemstillinger formentlig styrke regeringen og VKO-flertallet, der nu atter står stærkt i meningsmålingerne."

Der er sgu da ikke nogen, der har bekymret sig om tuneserne. Kan du sige RETSSIKKERHED, Erik Meier Carlsen, eller er det ikke et tilstrækkeligt populistisk begreb for dig?

Jeg læste artiklen igennem uden at notere mig afsenderen. Jeg måtte et par gange kigge op på sitet for at se om det virkelig var www. Information.dk , jeg var inde på og ikke JP eller BT.
Efter endt læsning "rullede jeg vinduet op"---- Selvfølgelig! Jeg havde helt glemt, at EMC var ansat på Information. Substansen af indholdet er jo det samme som han har srevet på BT siden 2001. (Næsegrus beundring for Anders Fogh og DF)
Selvudvikling er et mantra i dagens liberale samfund. Her er der ikke sket meget de seneste 7 år.

Da EMCs artikel blev vist skrev jeg et indlæg der er nogenlunde enslydende med det Uffe netop har skrevet. Lad os håbe at modrator i det mindste vil lade Uffes tekst blive stående...