Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kommentatorer: Villy Søvndal blæser Helle Thorning af banen

Mens Helle Thorning-Schmidt kæmper på flere fronter, får Søvndal placeret sig som oppositionens leder, mener politiske eksperter. S-ledelsen ryster på hånden, og det kan koste partiet dyrt, lyder vurderingen
Indland
21. februar 2008

"Godt for Villy Søvndal, men rigtig, rigtig skidt for Helle Thorning-Schmidt."

Sådan lyder det fra flere politiske eksperter om den massive opbakning, som SF's formand har fået efter sit udfald mod Hizb ut-Tahrir.

I sidste uge sendte Socialdemokraterne en pressemeddelelse ud, hvor partiet slog fast, at fundamentalisme aldrig måtte få fodfæste i Danmark, og tirsdag lød det fra integrationsordfører Henrik Dam Kristensen (S), at 'Hizb ut-Tahrir repræsenterer det værste ved islam i Danmark.'

Men det er ikke lykkedes Socialdemokraterne at kommunikere deres politik på området klart nok ud - og nu løber Søvndal med opmærksomheden, mener Se og Hørs chefredaktør, politisk iagttager Henrik Qvortrup.

"Det her sætter Thornings manglende evne til at ramme plet, når en sag opstår, i relief," siger han og peger på, at mens SF-formanden flittigt bruger sin blog, så har S-lederen ikke optrådt på sin siden december, hvor hun ønskede god jul.

"Det får hende til at tage sig lidt gumpetung ud, og det er ydmygende for den sang om, hvem der er oppositionens leder - det er i disse dage Søvndal og ikke Helle Thorning," siger Henrik Qvortrup.

Fra S til SF

På Søvndals blog lå der i går eftermiddags over 600 kommentarer med næsten udelt ros. Flere tilkendegav, at de nu er parat til at flytte fra S til SF.

Ifølge politisk kommentator Niels Krause-Kjær fik Socialdemokraterne placeret sig hensigtsmæssigt ud fra et vælgeroptimeringssynspunkt, da partiet bakkede op om en administrativ udvisning af de to tunesere, der er anklaget for at ville myrde tegner Kurt Westergaard.

"Men så kommer Fogh og Villy og blæser dem helt af banen. Det illustrerer meget godt, at partiet har problemer, som er betydeligt større end blot at få snittet lagt rigtigt i den her sag," siger han.

Krause-Kjær henviser til, at Helle Thorning-Schmidt fører krig på alt for mange fronter: Partiet bløder til både højre og venstre, ledelsen har mistet manøvredygtigheden i bestræbelserne på at holde sammen på gruppen, og så er meningsmålingerne dårlige og med en fortsat nedadgående tendens.

"Derudover er der hajer i farvandet som Fogh og Søvndal, der ikke har de samme problemer som S. Nu går Villy nærmest højre om Socialdemokraterne på værdipolitikken, og det gør blødningen langt mere problematisk," siger han.

Niels Krause-Kjær mener dog ikke umiddelbart, at Søvndal har overtaget rollen som oppositionens leder - det står de radikale i vejen for.

"Men alene det, at man ikke entydigt kan svare, at Helle Thorning-Schmidt er leder af oppositionen, er problematisk for S," siger han.

Ifølge Henrik Qvortrup ryster S-formanden på hånden på grund af Ritt Bjerregaards røde skole og debatten om partiets kurs.

"Og en nervøs oppositionspolitiker, der lægger bånd på sig selv, er ikke god. Helle Thorning-Schmidt har ikke den selvtillid, som Søvndal har. Hun skal igennem en lang proces, hvor hun skal overveje sin kommunikation, og så er toget kørt. Imens får Søvndal sublim og ret ukritisk presse. Han må gå frem i målingerne på det her og kan måske trække lidt fra de anstændige borgerlige - men først og fremmest fra S," siger Henrik Qvortrup.

Men politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) afviser, at hans parti er for tøvende: "Vi har været konsekvente hele vejen igennem, det er ikke noget nyt, at vi er stærkt skeptiske over for Hizb-ut-Tahrir. Vi har bakket op om terrorlovgivningen (i modsætning til SF, red.). Nyheden er, at det er Villy, der siger det," konstaterer han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Men det er ikke lykkedes Socialdemokraterne at kommunikere deres politik på området klart nok ud - og nu løber Søvndal med opmærksomheden, mener Se og Hørs chefredaktør, politisk iagttager Henrik Qvortrup."

Villy får ros af en agf landets mest sorte og racistiske stand-up kommentatorer. Så kan det vist ikkke blive meget større, Villy?

Det er blot små krusninger på overfladen, Per Thomsen. Husk lige, at Quortrup er fast partisoldat for Venstre. De har visse problemer, remember, lidt afledning er ikke at foragte for dem, hvis de vil have os til at glemme, hvor meget vi foragter dem.

Denne aktuelle vurdering er en klar handling ud fra et sådant ønske. Går vi i selvsving på det vil den desuden herske gennem at dele.

Socialdemokraterne har stået fast i dette spørgsmål i længere tid. Søvndal er lige gået på banen.

"Stået fast på", Jeppe? Mener du ikke "siddet fast i"?

Nåja, jeg mente egentlig hvad jeg skrev. Jeg tager nok bare fejl. Men endnu synes jeg, at de her har vist noget, der kan være en linie i spørgsmålet om udvining uden dom. Altså på lovstoffet. Og også i selve udvisningen.

Jeg ville jo være en anelse beroliget, hvis de stod fast på loven, men arbejdede for en mindre uheldig praksis. Den aktuelle sag, hvor den person som ikke kan udvises går helt fri på grund af mangel på bevis, ser temmelig forkert ud i mine øjne. Jeg gætter jo som alle andre på, at beviserne for de udviste er ligeså ringe.

I forhold til de borgerlige mediers "analyser" af konkurrencen mellem Helle og Villy er bare banalt ondsindet. Det er da på tide, at de besindige begynder at skelne virkeligheden. Jeg har selv forsøgt, ved du, og straks oplevet, at man ikke kan sige bestemte ting uden, at sidde fast i en plovfure. I denne her debat kan man ikke sige på den ene side og den anden side.

Det er mærkeligt. Og fuldstændigt uhensigtsmæssigt.