Nyhed
Læsetid: 4 min.

Muslimer i Århus tager afstand fra mordplaner

Måske har en af Muhammed-tegningerne fået tre mænd til at planlægge et mord. Men flertallet har lagt sagen bag sig, lyder det fra muslimer i Århus' vestlige forstæder
Måske har en af Muhammed-tegningerne fået tre mænd til at planlægge et mord. Men flertallet har lagt sagen bag sig, lyder det fra muslimer i Århus' vestlige forstæder
Indland
13. februar 2008

Nu troede vi måske lige, den var begravet. Det troede de også i Gellerup Parken i Brabrand vest for Århus. Men i går rullede den igen, Muhammed-krisen. Eller måske rettere: Efterdønningerne af den.

Klokken 04.30 tirsdag morgen anholdt Politiets Efterretningstjeneste (PET) tre mænd et sted i Århus. De tre var ifølge PET ved at planlægge mordet på bladtegner Kurt Westergaard. Det var ham, der tegnede profeten med en bombe i turbanen.

Men på trods af den spektakulære nyhed om endnu et afsnit i følgetonen om de 12 tegninger af profeten, er det ikke noget, man snakker ret meget om i de bredere muslimske kredse. I hvert tilfælde ikke i Gellerup Parken.

"Jeg fik et chok, da jeg hørte det i radioen," fortæller Mohammed Hawa, der er grafisk designer og bor i Gellerup.

"Folk har tænkt, at det var en afsluttet sag," siger Rabih Azad-Ahmad, der er formand for Multikulturel Forening og medlem af Århus Byråd for Det Radikale Venstre. Han bor også i Gellerup.

"Hvis det ikke var for den her nyhed, så har vi ikke hørt om sagen i mange måneder. Selvfølgelig refererer man til det, hvis der er en lejlighed, men det er ikke noget, folk går rundt og tænker over længere," siger de radikales byrådsmedlem.

Samme udmelding kommer fra Den Arabiske Kulturforening i Brabrand.

"Generelt snakker man ikke mere om emnet. Vi har lagt sagen bag os," siger foreningens formand, Khaled Mansour.

Et livsvilkår

Det kan godt være, at de i Gellerup gik og troede, at det hele var drevet over. Det vidste Kurt Westergaard godt, at det ikke var - ikke for hans vedkommende i hvert tilfælde. For sagen om tegningerne er blevet hans "livsvilkår", siger han selv.

"Hvor længe jeg skal leve under politibeskyttelse, kan jeg ikke vide, men jeg tror, at efterdønningerne af den vanvittige reaktion vil vare så længe, jeg lever," siger Kurt Westergaard, der i over tre måneder er flyttet fra sted til sted sammen med sin kone, Gitte. De er gået under jorden, som det hedder, fordi PET i længere tid har haft mistanke om mordplanerne, der altså i går kulminerede med at tre mænd - to tunesere og en dansk statsborger med marokkansk baggrund - blev anholdt.

De to tunesere, der nu står til en udvisning, inden deres sag faktisk har været for en dommer, kan sagtens have hørt om Kurt Westergaard helt nede i det muslimske Nordafrika. For den 73-årige bladtegner og hans 11 kolleger har været genstand for massiv opmærksomhed, siden Jyllands-Posten den 30. september 2005 offentliggjorde de 12 tegninger sammen med Flemming Roses famøse sætninger om, at muslimer - som alle andre borgere i Danmark - skal finde sig i "hån, spot og latterliggørelse".

Ikke alle var enige, og det førte til demonstrationer, både de mere fredelige på Nørrebro og i Gellerup og de langt fra fredelige i Mellemøsten. Hvem husker ikke billeder af Dannebrog og de danske ambassader i flammer?

Fogh 'bekymret'

Også 11 muslimske ambassadører forsøgte sig med protester og ville mødes med statsminister Anders Fogh Rasmussen. Statsministeren ville ikke blande sig dengang. Det hverken ville eller kunne han, sagde han med henvisning til ytringsfrihedens ukrænkelighed. Måske troede han også et øjeblik, at sagen så var begravet.

Efter gårsdagens anholdelser, siger han nu, at "der er anledning til dyb bekymring".

"Sagen viser desværre, at der også i Danmark er grupper af ekstremister, som ikke anerkender og respekterer de grundprincipper, det danske folkestyre bygger på," lød det fra Statsministeren, efter at den danske statsborger og de to tunesiske mænd var blevet arresteret.

Hele det politiske spektrum tog i går afstand fra de formodede mordplaner, og Dansk Folkepartis Peter Skaarup mente, at moderate muslimer skulle "komme på banen med en fordømmelse uden forbehold".

Både fra Islamisk Trosamfund og Den Arabiske Kulturforening tager man da også skarpt afstand fra eventuelle trusler mod tegnerne.

"Vi ønsker at være med i et demokratisk samfund og bevare ytringsfriheden. Vi tager totalt afstand fra sådanne handlinger og alt, hvad der har med vold at gøre," lyder det fra Den Arabiske Kulturforening i Brabrand.

"Ingen i Danmark fortjener at leve i frygt," lød det fra Islamisk Trosamfunds Kassem Saed. Han maner dog også til besindelse:

"Vi appellerer til besindighed hos både politikere og medier om ikke at misbruge dette kedelige eksempel til at puste til ilden eller for egen vindings skyld," skriver Kassem Saed i en pressemeddelelse.

Og det har han god grund til, siger Rabih Azad-Ahmad fra Århus Byråd. Nyheden rammer nemlig muslimer i Danmark hårdere end "almindelige danskere". For det er muslimerne, der bliver sat i bås med "sådan nogle mennesker", påpeger Rabih Azad-Ahmad.

"The bad guys" kalder den grafiske designer fra Gellerup Mohammed Hawa dem, der griber til selvtægt.

"Vold løser ikke noget. Det er bedre at lægge tingene på bordet og så få snakket om det," lyder det fra Mohammed Hawa.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg forstår godt at Fogh er bekymret for en stigenden tendens til flere ekstremister som ikke respekterer de demokratiske grundprincipper i det danske samfund. Det er yderst bekymrende når noget langsomt kommer snigende for så automatisk at blive accepteret. Det er en tendens man har set i diktaturer som Saudi Arabien og Irak samt tilvsomme lande som USA, at folk får en straf uden rettergang.

Hvilke demokratiske grundprincipper principper er så vigtige så det er nødvendigt at bruge STASI metoder for at bevare dem, hvad står man tilbage med bagefter?

suk

Øhle: "At muslimer lægger afstand til mordplanerne på en tegner siger intet,- "moderate" har altid været de farligste,- blot de ikke selv bliver indblandet!"

Gad vide om denne infame tilsværtning af en hel befolkningsgruppe er racistisk nok til at blive slettet af moderator?

Hvor er det dog usselt: Hver gang ekstremister foretager sig noget, råber andre ekstremister op om, at "de moderate" skal tage afstand - og når disse så gør det, beskylder man dem for at lyve.

Lad det hermed være registreret, at undertegnede tager afstand fra enhver ekstremisme, såvel islamisk som Øhlesk og H. Thomsensk.

Ja, jeg skal love for at salifisterne i Islamisk Trosamfund har travlt med at luftet trussel-kulturen i disse dage. Meget pudsigt at netop de advarer mod vold taget i betragtning af, at de med deres løgnagtigheder i høj grad medvirkede til at starte optøjerne i den muslimske verden i 2006. Men Kareem benytter sig stadig af de samme forblommede trusler, som islamisterne også gør andre steder i Europa: Vi er ikke selv voldelige, men hvis vi ikke får vores krav opfyldt, så kan vi desværre ikke forhindre at andre i det muslimske samfund tyr til vold.

Nyhedsavisen (12. februar 2008 20:56) fortæller en lidt anden historie end Information:

“Muhammed-tegneren skulle dræbes

Fremstående muslimer fordømmer mordplanerne mod Muhammedtegneren Kurt Westergaard. Blandt beboerne i Gellerup er fordømmelsen dog blandet med forståelse.

Af: Ellen Stampe (Journalist)

Skrevet i samarbejde med Lars Lykke Jensen og Karsten Østergaard Nielsen

Larmen ryster hele opgangen, da politiet tidligt tirsdag morgen stormer en lejlighed på Janesvej i Gellerup i Århus. Flere naboer bliver vækket og styrter forvirret ud i opgangen, mens de råber »røveri, røveri, røveri!«

(…)

Da roen igen har sænket sig over området, løber rygterne om mordplanen mellem beboerne. Og blandt dem, som Nyhedsavisen taler med, møder den lige så stor forståelse som fordømmelse.

»Jeg synes, de skulle have slået ham tegneren ihjel. Han fortjener at dø. Det var ærgerligt, at de blev fanget først,« siger en 26-årig mand.

(…)

»Der er mange, der vil slå tegneren ihjel. Det er forkert at tegne Muhammed sådan,« siger hun uden at tage stilling til, om hun mener, det er rigtigt eller forkert.

(…)

Lavmælt diskussion
Få hundrede meter fra blokkene har rygtet om anholdelserne fundet over i Bazar Vest. En flok unge mænd diskuterer lavmælt, om det er rigtigt eller forkert at ville slå tegneren ihjel.

»Det var forkert at tegne Muhammed,« siger en af de unge mænd.

Han ser ud, som om han gerne vil sige noget mere, men der kommer ikke flere ord ud.

En af de andre er ikke i tvivl:

»Det er forkert, mand, med de tegninger. Han skal bare dø. Han skal sgu ikke svine profeten til,« siger han med en stemme, der ikke levner nogen rest af tvivl.

Flere af de andre i gruppen ryster langsomt på hovedet. De er alle sammen enige i, at det var forkert at lave tegningen, men straffen kan de ikke blive enige om.

»Han skal ikke dræbes,« siger en somalisk mand med meget lav stemme.

Endnu en ung mand melder sin mening, så de andre ikke kan tage fejl af hans holdning:

»Han skal lade være med at genere andre folks religion. Jeg synes, han skal dø,« siger han og går sin vej.”

http://avisen.dk/rubrik-76tegneren-skulle-draebes–fremstaaende-muslimer-fordoemte-gaar-mordp-120208.aspx

Bjarne F. Nielsen

Nå, kommentarer af hr. Aage Øhle og Andersen blev fjernet,
inden jeg fik bragt min afstandtagende kommentar til de to.

På enhver måde rimeligt at fjerne kommentarerne.

Tak til moderator herfra.

Med venlig hilsen

Andersen: De oplysninger du bringer fra Nyhedsavisen stiller avisen "Information" i et dårligt lys, da de rejser tvivl om denne avis uvildighed! Håber der kun er tale om en enlig svale?

Lars Nielsen der er næppe tale om en enlige svale, hele denne blog minder mere og mere på alle måder om modkraft.dk

Med andre ord censur i lange baner samt løgne, vinklinger og fortielser i lange baner!

"Bjarne Brønager

13. februar, 2008 #
Nå, kommentarer af hr. Aage Øhle og Andersen blev fjernet,
inden jeg fik bragt min afstandtagende kommentar til de to.

På enhver måde rimeligt at fjerne kommentarerne.

Tak til moderator herfra.

Med venlig hilsen"
_

Kære Bjarne Brønager

Jeg har svært ved at forstå, at du kan mene, at en anden (respekteret) dansk avis' dækning af sagen kan være stødende.
Og jeg undrer mig ærlig talt over, at Information kan finde på at slette en kommentar, der blot henviser til et andet medies dækning.
En kommentar bliver ikke stødende, bare fordi man er uenig. Det burde, Bjarne Brønager, og ikke mindst Informations moderatorer forstå.

"Lars Nielsen

13. februar, 2008 #
Andersen: De oplysninger du bringer fra Nyhedsavisen stiller avisen "Information" i et dårligt lys, da de rejser tvivl om denne avis uvildighed! Håber der kun er tale om en enlig svale?"
_

Jeg opfatter ovenstående som en morsomhed?

Her er Ellen Stampes redelige artikel (om samme emne) i Nyhedsavisen:

"Muhammed-tegneren skulle dræbes

Fremstående muslimer fordømmer mordplanerne mod Muhammedtegneren Kurt Westergaard. Blandt beboerne i Gellerup er fordømmelsen dog blandet med forståelse."

http://avisen.dk/rubrik-76tegneren-skulle-draebes--fremstaaende-muslimer...

En "sjov" pendant til ovenstående redelige artikel af Ellen Stampe i Nyhedsavisen er journalist Marie Louise Sjølies tilsvarende Kurt Westergaard-artikel i Information (”Muslimer i Århus tager afstand fra mordplaner” 13. februar 2008).

Artiklen af Marie Louise Sjølie:

"Muslimer i Århus tager afstand fra mordplaner

Måske har en af Muhammed-tegningerne fået tre mænd til at planlægge et mord. Men flertallet har lagt sagen bag sig, lyder det fra muslimer i Århus' vestlige forstæder

Af: Marie Louise Sjølie

Nu troede vi måske lige, den var begravet. Det troede de også i Gellerup Parken i Brabrand vest for Århus. Men i går rullede den igen, Muhammed-krisen. Eller måske rettere: Efterdønningerne af den.

Klokken 04.30 tirsdag morgen anholdt Politiets Efterretningstjeneste (PET) tre mænd et sted i Århus. De tre var ifølge PET ved at planlægge mordet på bladtegner Kurt Westergaard. Det var ham, der tegnede profeten med en bombe i turbanen.

Men på trods af den spektakulære nyhed om endnu et afsnit i følgetonen om de 12 tegninger af profeten, er det ikke noget, man snakker ret meget om i de bredere muslimske kredse. I hvert tilfælde ikke i Gellerup Parken."

http://www.information.dk/154723

Marie Louise Sjølie har imidlertid næppe været i Gellerupparken som kollega Ellen Stampe, der har gjort sig den ulejlighed. Sandsynligheden taler for, at Marie Louise Sjølie har "ringet den hjem".

Marie Louise Sjølie har altså ringet til nogle fremtrædende personer i Gellerupparken og fået nogle ret forventelige svar.

Blandt andet har Marie Louise Sjølie ringet til Rabih Azad-Ahmad, der bor i Gellerupparken og er formand for Multikulturel Forening og medlem af Århus Byråd for Det Radikale Venstre.

For nylig deltog Rabih Azad-Ahmad imidlertid også på en islamistisk konference, hvor man krævede Israel udslettet, og hvor konferencelokalet var smykket med bannere, hvor det palæstinensiske flag fyldte ikke bare de palæstinensiske områder, men også det område, der i dag er Israel.

Dokumentation af Rabih Azad-Ahmads optræden på den islamistiske konference findes her:

http://www.uriasposten.net/?p=5783#comments

En “sjov” pendant til ovenstående redelige artikel af Ellen Stampe i Nyhedsavisen er journalist Marie Louise Sjølies tilsvarende Kurt Westergaard-artikel i Information (”Muslimer i Århus tager afstand fra mordplaner” 13. februar 2008).

Artiklen af Marie Louise Sjølie:

“Muslimer i Århus tager afstand fra mordplaner

Måske har en af Muhammed-tegningerne fået tre mænd til at planlægge et mord. Men flertallet har lagt sagen bag sig, lyder det fra muslimer i Århus’ vestlige forstæder

Af: Marie Louise Sjølie

Nu troede vi måske lige, den var begravet. Det troede de også i Gellerup Parken i Brabrand vest for Århus. Men i går rullede den igen, Muhammed-krisen. Eller måske rettere: Efterdønningerne af den.

Klokken 04.30 tirsdag morgen anholdt Politiets Efterretningstjeneste (PET) tre mænd et sted i Århus. De tre var ifølge PET ved at planlægge mordet på bladtegner Kurt Westergaard. Det var ham, der tegnede profeten med en bombe i turbanen.

Men på trods af den spektakulære nyhed om endnu et afsnit i følgetonen om de 12 tegninger af profeten, er det ikke noget, man snakker ret meget om i de bredere muslimske kredse. I hvert tilfælde ikke i Gellerup Parken.”

http://www.information.dk/154723

Marie Louise Sjølie har imidlertid næppe været i Gellerupparken som kollega Ellen Stampe, der har gjort sig den ulejlighed. Sandsynligheden taler for, at Marie Louise Sjølie har “ringet den hjem”.

Marie Louise Sjølie har altså ringet til nogle fremtrædende personer i Gellerupparken og fået nogle ret forventelige svar.

Blandt andet har Marie Louise Sjølie ringet til Rabih Azad-Ahmad, der bor i Gellerupparken og er formand for Multikulturel Forening og medlem af Århus Byråd for Det Radikale Venstre.

For nylig deltog Rabih Azad-Ahmad imidlertid også på en islamistisk konference, hvor man krævede Israel udslettet, og hvor konferencelokalet var smykket med bannere, hvor det palæstinensiske flag fyldte ikke bare de palæstinensiske områder, men også det område, der i dag er Israel.

Dokumentation af Rabih Azad-Ahmads optræden på den islamistiske konference findes her:

http://www.uriasposten.net/?p=5783#comments