Læsetid: 2 min.

Ny CO2-prognose: Danmark tæt på EU's klimamål

Ifølge en ny prognose fra Klimaministeriet kan Danmark med sidste uges energiaftale stort set opfylde EU's mål for CO2-reduktion. SF mener, at ministeriets beregninger er alt for optimistiske
Ifølge en ny prognose fra Klimaministeriet kan Danmark med sidste uges energiaftale stort set opfylde EU's mål for CO2-reduktion. SF mener, at ministeriets beregninger er alt for optimistiske
Indland
28. februar 2008

Efter pres fra oppositionen har klimaminister Connie Hedegaard (K) fået lavet en prognose for, hvor meget energiaftalen reducerer det danske CO2-forbrug de kommende år. Især SF er nemlig stærkt utilfreds med, at disse tal ikke er inkluderet i den nye energiaftale, som alle partier undtagen Enhedslisten indgik for en uge siden.

Ifølge den nye prognose vil Danmark frem til 2020 reducere CO2-udslippet med 5,6 mio. ton. Det svarer til omkring 16 procent i forhold til i år. Og det er tæt på EU's målsætning om en reduktion på 20 procent i 2020. For at nå dette mål skal reduktionen op på 7,2 mio. ton.

Prognosen fra Klimaministeriet omfatter dog kun omkring halvdelen af Danmarks samlede CO2-udslip - nemlig de aktiviteter, der ikke er omfattet af EU's kvotesystem. Det drejer sig primært om transport, landbruget og boliger.

Nye skrappere krav

Forskningsspecialist ved Risø-DTU Poul Erik Morthorst peger på, at kravet om 20 procents reduktion på CO2-udslippet i 2020 meget vel kan stige til 30 procent, hvis det lykkes at lave en efterfølger til Kyoto-aftalen ved FN's klimatopmøde i København næste år.

"Og så skal vi altså have reduceret betydeligt mere, end der nu er lagt op til. Det vil kræve helt nye tiltag," siger han.

Transportområdet tegner sig kun for en mindre del af CO2-reduktionen i den nye prognose, da regeringen har valgt at holde dette område ude fra energiforliget og i stedet barsler med en rapport om, hvordan trafikken kan reducere CO2-forbruget til efteråret.

Derfor skal CO2-reduktionen i de ikke-kvotebelagte sektorer blandt andet hentes inden for boligsektoren. Her skal nye bygninger i 2020 bruge 75 procent mindre energi end i dag.

Men ifølge Jørgen Abildgaard, direktør i konsulentfirmaet ECON Pöyry, er der stadig meget at hente i effektiviseringer på byggeområdet.

Han peger blandt andet på, at England har vedtaget, at alle nye huse i 2016 skal være CO2-neutrale.

SF undsiger prognose

Selvom aftalen er tæt på at leve op til EU's nuværende reduktionskrav, er oppositionen på Christiansborg langt fra tilfreds.

"Det havde været meget bedre, hvis vi med denne aftale kunne nå EU's målsætninger. Men det var desværre så langt, som vi kunne nå med de aktuelle styrkeforhold mellem partierne," siger de radikales klimaordfører, Johs. Poulsen.

SF's klimaordfører, Anne Grete Holmsgaard, mener ikke, at beregningerne er korrekte. Hun vil nu bede klimaministeren om at redegøre for, hvordan hun er nået frem til disse tal.

Connie Hedegaard henviser til Energistyrelsen, der har stået for det praktiske arbejde med at udarbejde prognosen. Her erkender kontorchef Claus Andersen, at omfanget af CO2-reduktion muligvis er for højt, og at tallene er behæftet med en hvis usikkerhed: "Jeg kan godt forstå Anne Grete Holmgaards undren. Vi vil gerne bruge lidt tid på at kvalitetssikre beregningen, der er lavet under et vist tidspres," siger Claus Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her