Læsetid: 2 min.

Oppositionen anklager regeringen for løftebrud

Professionshøjskoler forudser fyringer og budgetunderskud som følge af nye besparelser. SR anklager regeringen for at løbe fra løfter på flere uddannelsesområder
Professionshøjskoler forudser fyringer og budgetunderskud som følge af nye besparelser. SR anklager regeringen for at løbe fra løfter på flere uddannelsesområder
Indland
29. februar 2008

Klokkeklart forligsbrud. Sådan lyder det fra både Socialdemokraterne og radikale, ovenpå regeringens løfte til Ny Alliance, som fremover sikrer universiteter ret til at uddanne skolelærere. Ifølge uddannelsesordfører for S Christine Antorini er regeringen ikke til at stole på i forhold til indgåede forlig.

"Den aftale er ikke det papir værd, den er skrevet på. Selvfølgelig kan regeringen ikke bryde læreruddannelsesforliget for at fedte lidt for Ny Alliance," siger hun og forventer, at forligskredsen snarest indkaldes af undervisningsminister Bertel Haarder (V) med henblik på at få bekræftet forliget.

Undervisningsministeren afviser forligsbrud, men bebuder ifølge Berlingske Tidende, at man vil indkalde forligskredsen for at søge deres opbakning til aftalen.

I finansloven lægger regeringen desuden op til at spare omkring 200 mio.kr. på kvalitets- og institutionsudvikling på de videregående uddannelser, og det vækker bekymring blandt rektorer på ingeniør- og professionshøjskoler.

"Det svarer til at sætte fire bremseskiver på en bil, og så blokere hele svineriet," siger rektor på Ingeniørhøjskolen i Århus, Ove Poulsen til FTF's netmagasin Resonans.

Ifølge FTF's rundspørge anslår rektorerne, at besparelserne vil betyde fyringer, faglige forringelser og underskud på næste års budget.

Lusk og kølleslag

Rektor for Ingeniørhøjskolen i København, Flemming Krogh er mildt sagt overrasket over besparelserne:

"Det er jo helt i modstrid med, hvad vi forventede," siger han og henviser til regeringens tale om uddannelser i verdensklasse.

Rektor for Professionshøjskolen i Nordjylland, Niels Horsted, bruger ordet 'kontraktbrud': "Mange uddannelsesaktiviteter, der allerede er i gang eller er på tegnebrættet, er pludselig afblæst. Det finder jeg meget forbløffende,"siger han til Resonans.

Hos oppositionen på Christiansborg er man også stærkt kritisk over for de planlagte besparelser.

"Det er et kølleslag til de meget vigtige uddannelser," siger S-finansordfører Morten Bødskov og tilføjer:

"VK siger, at de gerne vil styrke velfærden, den offentlige sektor og de offentligt ansatte, men nu trækker de tæppet væk under de selv samme uddannelser - det er lusk og helt uacceptabelt," siger han og kalder det "et brud på aftalen om professionshøjskoler erhvervsakademier".

Den radikale leder, Margrethe Vestager, er ikke mindre kritisk over for den øvelse, hvor man med den ene hånd giver 60 mio. kr. fra Globaliseringspuljen, men med den anden skærer over 200 mio. på finansloven.

"Det er kreativ bogføring, og det holder ikke. Vi opretter professionshøjskolerne for at skabe en stærk og ligeværdig sektor til universiteterne - den sektor er ikke født med minus 200 mio. kr. i udgangspunktet," siger hun.

Ansvarlig økonomi

Kritikken afvises dog af Venstres uddannelsesordfører, Anne-Mette Winther Christiansen. Hun peger på, at regeringen ikke vil lave en 'ny Anker Jørgensen' med henvisning til risikoen for økonomisk overophedning.

"Der er lagt en opsparing ind i finansloven, så de penge vil blive ført tilbage," siger hun og henviser til, at netop Globaliseringspuljen skal sikre bedre uddannelser: "Der er fokus på at få mange igennem uddannelserne, og det her er vejen at gå."

Anne-Mette Winther Christiansen peger på, at der er op til de enkelte studiesteder at vurdere, hvordan de får tingene til at løse sig i relation til regeringskrav om at spare op.

"Men pengene bliver ført tilbage, så jeg kan ikke se, at det skulle være nødvendigt at fyre folk," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her