Læsetid: 4 min.

Politiindsats fører hashkunder til hårdere stoffer

Et år før razziaen i marts 2004 mod hashboderne på Christiania indså Københavns Politidirektør, Hanne Bech Hansen, at den samlede omsætning af hash ikke ville blive berørt, og at hashkunderne i stedet ville få adgang til hårdere stoffer
Politiet i færd med at rydde og nedrive Pusher Street på Christiania i marts 2004. Et år før politiaktionen vurderede Københavns Politi, at hashhandlen ville flytte ud i gademiljøet i København samt til hashklubber, hvis man lukkede hashboderne på Christiania.

Politiet i færd med at rydde og nedrive Pusher Street på Christiania i marts 2004. Et år før politiaktionen vurderede Københavns Politi, at hashhandlen ville flytte ud i gademiljøet i København samt til hashklubber, hvis man lukkede hashboderne på Christiania.

John Mc

27. februar 2008

"Det er samtidig Københavns Politis vurdering, at hashhandlen vil flytte ud i gademiljøet i København samt til hashklubber, og at der dermed skabes grundlag for at skabe markeder, hvor "kunderne" ikke blot får adgang til hash, skunk mv., men også til hårdere stoffer."

Sådan skrev Hanne Bech Hansen, politidirektør i København, den 7. marts 2003 i et hidtil ikke offentliggjort notat til Justitsministeriet.

Notatet er fremkommet i forbindelse med forberedelserne til en mulig retssag om Christiania. Det er interessant, fordi politidirektøren i det fem år gamle notat lagde op til to forskellige strategier: Enten skulle den hidtidige indsats med få, men omfattende nålestiksaktioner mod hashboderne i Pusher Street fortsætte, eller også måtte indsatsen udvides, så "den åbenlyse og omfattende hashhandel umiddelbart blev bragt til ophør".

I notatet gennemgik Hanne Bech Hansen fordele og ulemper ved begge strategier. Om en fortsættelse af nålestiksaktionerne vurderede politidirektøren, at den "i vidt omfang må betegnes som nyttesløst".

Selv meget store beslag af hash påvirkede nemlig ikke salgsprisen, selv om pusherne blev sat under "et kraftigt og økonomisk pres".

"Den væsentligste gevinst", skrev Hanne Bech Hansen om nålestiksaktionerne, var at sikre "en nogenlunde intakt retsbevidsthed hos de personer, hvis retsfølelse tager anstød af især den åbenlyse hashhandel i området".

Man tager nok ikke fejl i at antage, at politidirektøren her især hentyder til Christiania-ordførerne for Venstre, Konservative og ikke mindst Dansk Folkeparti.

Men udover hensynet til denne retsfølelse "skønnes aktionerne ikke at have nogen nævneværdig effekt".

1.500 betjente på staden

En udvidelse af indsatsen for at få fjernet det åbenlyse hashmarked - som politiet igangsatte i marts 2004 - ville kræve "anvendelse af meget betydelige ressourcer gennem længere tid".

I første omgang næsten 1.500 betjente på døgnbasis, anslog Hanne Bech Hansen, fordi en rydning af Pusher Street ville "kunne udløse relativt omfattende uroligheder." Da politiet arbejder i treholdsskift, giver det knap 500 betjente på hvert skift.

Derefter kunne antallet af betjente reduceres til ca. 345 på døgnbasis i de følgende seks måneder.

En rydning af hashboderne ville dog hurtig blive meningsløs, hvis ikke der samtidig iværksattes, hvad Hanne Bech Hansen kaldte for en "planløsning for Pusher Street", således at boderne ikke reetableres, når politiet har forladt området.

Endelig vurderede politidirektøren, at en udvidet indsats, der 'lukkede' hashboderne, ikke ville medføre en formindsket omsætning af hash i København, men derimod en spredning af handlen til gader og hashklubber. Og det er derigennem, at kunderne risikerede at få tilbudt hårdere stoffer.

Fire dage senere vurderede Politikontoret i Justitsministeriet, at hvis den åbenlyse hashhandel skulle bringes til ophør, "kan der næppe anvises andre fremgangsmåder end gennemførelse af den omtalte udvidede politimæssige indsats". Det fremgår af endnu et hidtil ikke-offentliggjort notat, som Christianias forsvarere har fået aktindsigt i.

Hvordan er det så gået?

Spørger man sig for på Christiania, er det stadig muligt at købe hash, selv om pusherne ikke har etableret noget, der minder om hashboderne. Efter rydningen af boderne i marts 2004 begyndte politiet en intensiv og massiv patruljering af området, og den fortsætter endnu på et relativt højt niveau.

Kun når politiet får travlt med andre opgaver i byen - f.eks. ungdomshuset eller utilfredse indvandrerunge - aftager politiets daglige tilstedeværelse, vurderes det.

De seneste år har Line Barfod (EL) med spørgsmål til justitsministeren forsøgt at få oplysninger om politiets ressourceforbrug på Christiania. Hidtil har Lene Espersen (K) henholdt sig til, at et sådant tal ikke kunne opgøres.

"Det virker absurd, at ministeren har svaret, at ressourceforbruget ikke kunne opgøres, når hun på forhånd har haft et notat om, hvad det ville kræve af politiressourcer at foretage en indsats, som hendes eget ministerium endda på forhånd har erkendt ikke vil påvirke omsætningen af hash," lyder det fra Line Barfod.

Udbuddet af forskellige slags hash er dog blevet mindre på Christiania, mens prisen på et gram hash er steget 20-25 procent.

Prisstigningen afspejler ifølge Informations oplysninger en forøget arbejdsrisiko for pusherne.

Det er mere vanskeligt at få oplysninger om, hvordan den samlede hashomsætning i København er blevet påvirket af politiets massive Christiania-indsats.

"Det går da meget godt," svarer vicepolitikommissær Hugo Parbst fra Station City, når man spørger om indsatsen mod hashklubberne.

Parbst anslår således, at der lige nu findes mellem fem og 10 hashklubber i hovedstaden, og at Københavns Politi siden 2001, hvor loven om forbud mod hashklubber blev vedtaget, har "behandlet" mellem 170 og 180 adresser, hvor der var - eller kunne blive - indrettet hashklub.

I Rigspolitiets statusrapport fra januar 2008 om 'kriminalitet forøvet af bander' konstateres et stigende modsætningsforhold mellem bl.a. Hells Angels og bander bestående af unge med anden etnisk oprindelse end dansk. Det er ofte disse bander, f.eks. 'Blågårds Plads-gruppen' eller 'Enghave-drengene', der kontrollerer hashklubber på henholdsvis Nørrebro og Vesterbro i København.

Disse modsætninger vil fortsat udvikle sig, skriver Rigspolitiet, fordi de "relaterer sig til hashmarkedet på Christiania, hvor Hells Angels traditionelt har haft andel i markedet".

Læs Politidirektørens og Justitsministeriets notater på Dahlins blog på http://luftskibet.information.dk/dahlin

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og imedens Pia K's tæskehold tosser rundt ude paa Staden og giver folk bøder
for at sige "Farvel" eller for ikke at have deres hund i snor vælter kokainen ind
i lille Dannevang . "Sjovt" nok er flere af CIA's kidnapningsfly taget med coke :
http://www.indymedia.ie/article/84652
...men hvad gør man ikke for sine kriminelle gangster-venner ?

Ja det er sgu nogle "interessante" typer, man støder på ind imellem som ryger. Både skruppelløse narkogangstere rundt om i byen - og den altid overrepræsenterede hær af hidsige jyder i blå sparkedragte på Staden.

Det er sgu ikke for gennemtænkt.

Ps. der står SUGMIG i spamfeltet lige nu 8))

Forstemmende læsning.
Personligt er vi ved at tage vores uddannelse samt virke og forlade denne barnagtige stat. Vi ønsker hverken at bidrage økonomisk eller på anden vis til en sådan kolerisk & abjekt samfundskonstruktion. Ej heller ønsker vi modtage noget fra den, endsige at debattere 'retfærdigheden', 'sundheden' eller andre purile aspekter af dets infantile opførsel - Man fristes vel til at sige; vi forhandler og kommunikere ikke med terrorister(især ikke dem der spilder vores tid og penge).

politiet fører kunderne til kokain mon det er med vilje...har hørt at CIA fly på Grønland havde masser af kokain i lasten til de små ofre i gaden.

Heinrich R. Jørgensen

Stor respekt til Hanne Bech Hansen, der lader til at have stået for udarbejdelsen af en begavet og gennemtænkt analyse.

Michael Skaarup

ja, væk med den åbenlyse hashsalg.
Det nytter ikke noget at unger render rundt ryger skæve, og dovne af det gamle hippiekrudt. Så er det sgu bedre at ungerne få gang i noget opadgående energitilskud fra kokaplanten, så de ikke bare sidder og hænger...

Men seriøst...

Hashmarkedet er blevet hårdere. Det er ikke kun en lettere adgang til hårdere stoffer, som hashrygerne får.
En ting som er undladt i artiklen, er at skydevåben nu er mere udbredt blandt leverandører af hashen. Det skyldes sikkert leverandørernes tættere relation til andre illegale markeder som kokain, speed, og ecstacy.
Hvilket betyder at kunderne under indkøb, udsætter sig selv for en yderlig risiko for at komme skudlinien,når konkurrerende leverandører, forsøger at ekspandere deres markedsandele...

Det er ærgerligt, at selvom der findes enorme mængden af viden og erfaringer, de taler stik imod den nuværende lovgivning, og indsats, så har det ingen betydning, for hvordan politikere håndtere eller vil håndtere problemstillingen.
Dvs. at der kan komme nok så mange undersøgelser, redegørelse, og betænkninger, der siger at et forbud imod et personligt forbrug af hash, er den forkerte vej, at gå...

Det ændrer intet!!!!

Heller ikke hvis, der udvikler sig en "kultur" blandt hashleverandører, hvor det er normen at forsvare sin forretning, med skydevåben, også imod politiet. Selv lig på bordet, vil ikke rokke en meter, hos de stålfaste, kontrol, lydighed, og straf, messende politikere.

Det vil bare betyde, at politikerne, uden at tage deres ansvar til eftertanke, ville frasige deres paranoide mantra igen og igen, ...

god ryger...

Forbyd produktion, distribution og indtagelse af alkohol, og du skaber en illegal trafik (kriminalitet), forbyd produktion, distribution og indtagelse af narkotika, og du skaber .....

Hvor ville det hele være så let, hvis lovgiverne tænkte sig om i stedet for bare at forbyde, forbyde og forbyde, og desværre er den jo ikke blot gal med liberalekstremisterne, de konservative og de andre populister.

Og hvorfor i al verden skulle folk ikke have lov til at indtage - distribuere og producere, narkotika ? Folk har lov til at ødelægge sig selv - og heldigvis da, med alskens andre stoffer, bare det ikke får karakter af selvmord.

Drop narkotikaforbudslovgivningen ... ja altså, hvis I kan få lov til det af de kriminelle kredse, der lever fedt af disse love.

Christoffer Friis

Den eneste grund til at hash rygning og salg ikke er blevet lovlig gjort endnu (efter min mening) er at politikerene simphelthen er for naive og stædige til at indse at hvis de tog en ganske andmendelig ryger, proppet den i en æske eller rollede den til J's og satte et mærke på med "Prince special" og begyndte at sælge det i butikker og på tank stationer til 16/18 år + så ville både staten og den daglige dansker være bedre tjent