Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politisk flertal for øget samarbejde med Grønland

Der var ingen opbakning til Dansk Folkepartis forslag om at øremærke en del af bloktilskuddet til at løse sociale problemer i Grønland. Tværtimod var der bred opbakning til øget samarbejde og dialog med Grønland
Indland
20. februar 2008

Det dansk-grønlandske samarbejde kom i går endnu engang på en prøve, da Dansk Folkeparti i en forespørgsel til statsministeren ville øremærke en del af Grønlands bloktilskud til at udrydde problemer som incest, alkoholmisbrug og vold.

Forslaget fra Dansk Folkeparti faldt til jorden med et brag. I stedet var der bred politisk opbakning til Venstres forslag om at øge samarbejde og dialog med Grønlands Hjemmestyre.

»Der er behov for en social indsats, men det skal ikke være via øget dansk kontrol eller øremærkning af bloktilskuddet,« sagde statsminster Anders Fogh Rasmussen (V).

DF kræver indgreb
Baggrunden for Dansk Folkepartis forespørgsel er de massive sociale problemer i Grønland, som ifølge Dansk Folkepartis ordfører Søren Espersen ikke bliver løst, fordi grønlandske politikere ikke vil bede om hjælp fra Danmark.

Derfor bør Folketinget skride ind og kræve handling – om nødvendigt sætte Hjemmestyret under administration, mener han.

»Vi må forlange, at grønlandske politikere lige nu kommer i gang, smøger ærmerne op og holder op med klynkeriet,« sagde Søren Espersen i sit ordføreroplæg.

Regeringens forslag om øget samarbejde og dialog blev mødt med ironisk distance af Søren Espersen (DF), der smilende kaldte det for en »supervedtægt«, fordi den ikke rummer sanktionsmuligheder, og derfor, ifølge ordføreren, ikke vil føre til forbedringer.

»Hver tredje år kommer der en journalist fra Grønland og påpeger de rystende forhold, men der sker ingenting. Vi griber ind i Rumænien og andre steder i verden, men dér hvor vi kan gøre noget, gør vi ingenting,« sagde Søren Espersen (DF).

Samarbejde og dialog
Ansvaret ligger hos Hjemmestyret, og samarbejdet mellem regeringen og Hjemmestyret sker med respekt for Hjemmestyreordningens rammer, påpegede Velfærdsminister Karen Jespersen.

»Vold og seksuelt misbrug er et stort problem, halvdelen af grønlandske børn er anbragt udenfor hjemmet. Det er bekymrende forhold, som kræver løsning. Derfor har regeringen tilbudt sin hjælp til Grønland, men det er i Grønland, at den basale indsigt i de lokale forhold og forståelsen for de grønlandske behov og traditioner findes,« sagde Karen Jespersen (V).

Hun fremhævede landsdækkende oplysningskampagner og telefonlinjer, der allerede er iværksat som følge af Samarbejdsaftalen i 2006.

Netop samarbejdet i Rigsfællesskabet tog Det Radikale Venstres ordfører, Niels Helveg Petersen (R) fat på. »Den kur, Hr. Søren Espersen foreslår, er efter min mening værre end sygdommen. Det er ikke en løsning at formindske Grønlands ansvar. Jeg må afvise den kritik over alle grønlandske politikere som klynkere og ofre. Man bør lægge mærke til, at DF står isolerede i denne sag,« sagde Niels Helveg Petersen (R).

Berige ikke bekrige
Socialistisk Folkeparti påpegede, at DF’s forslag var brud på samarbejdet i Rigsfællesskabet.

»Hele tonen i den her debat er tabu. Det er rystende at høre den her tone om et broderfolk. Hvor har Dansk Folkeparti tænkt sig, at vi skal styre hen?«

Det grønlandske folketingsmedlem Juliane Henningsen (IA) sagde, at Hjemmestyret endnu er ungt, men i »rivende udvikling«.

»Hvad skal der til for, at du, Hr. Søren Espersen, får tillid til grønlandske politikere i Danmark og i Grønland?« spurgte hun.

»At problemerne bliver løst,« svarede Søren Espersen (DF).

Lars Emil Johansen (SIU), der bestrider det andet grønlandske mandat i Folketinget ,stillede ingen spørgsmål under debatten, men i sin ordførertale sagde han:

»Det er ingen skam at have problemer, men det er en skam ikke at gøre noget ved dem. Mon ikke samarbejdet mellem Danmark og Grønland kunne lære noget af det. Vi burde berige, ikke bekrige hinanden.«

juvo@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her