Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringen er forpligtet til at gøre alt, hvad den kan for at stoppe CIA-fangefly

Europæiske lande skal gøre alt, der står i deres magt, for at overholde menneskerettighederne. Det kræver konventionerne. Også når det gælder at beskytte CIA’s hemmelige fanger. En interessant vinkel, mener ekspert, der efterlyser sund fornuft i den store politik
Indland
4. februar 2008

BRUXELLES - At bortføre mennesker, som CIAs såkaldte 'rendition'-program menes at gøre, er et brud på menneskerettighederne. Det er beskeden fra en af menneskerettighedernes øverste vogtere, Terry Davies, generalsekretær i Europarådet.

"Landene har en positiv forpligtelse til at beskytte menneskerettigheder. De skal gøre alt, der står i deres magt, for at beskytte disse rettigheder. Jeg siger ikke, at Danmark ikke har gjort det. Men de burde vise, at de har gjort alt, der stod i deres magt," siger Matjaz Gruden, talsmand for Terry Davies.

Det er interessant, mener Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet. Spørgsmålet er nemlig, hvor udfarende skal Danmark være?

"Regeringen lægger jo nærmest op til, at journalister og oppositionen skal præsentere en rygende pistol," siger Wæver. "Men man kunne også vende den om og sige, at nu er der opstået så meget tvivl, at den skal udvise en eller anden form for aktivitet."

Efter de nye afsløringer i DRs tv-dokumentar 'CIAs danske forbindelse' har den danske regering besluttet, at tre ministerier skal 'se' på de nye oplysninger.

Efter udsendelsen kom frem, afviste regeringen, at den vidste mere om CIA's program, end der allerede er fremlagt i Folketinget. Der var ikke kommet belæg for, at regeringen skulle have et medansvar for eventuelle ulovlige CIA-aktiviteter, var meldingen til Ritzau.

Men hvor meget vidste regeringen, og hvor meget burde den have vidst?

"CIA ønsker ikke ligefrem at reklamere for sig selv. Du vil aldrig finde fly, der flyver rundt i verden og angiver, de er fra CIA", sagde den tidligere chef for CIA's hemmelige fangeprogram, Michael Scheuer, sidste uge til Politiken.

"Man kan ikke maskere statsfly som privatfly. Det er der, det stærke indicium ligger, og det skal vi se nærmere på," sagde udenrigsminister Per Stig Møller til Ritzau efter tv-udsendelsen.

Manglende politisk vilje

"Det er jo et generelt dilemma," siger Ole Wæver om dansk samarbejde med USA.

"På den ene side er man i et allianceforhold nødt til at samarbejde, især hvis man er lillebror. Man er nødt til at have en vis tillid. Man kan ikke rende og kontrollere hinanden hele tiden. På den anden side må der være sund fornuft," siger Wæver.

Med det billede, som journalister og kritiske forskere har tegnet de senere år, kommer der dog et punkt, hvor tilliden bliver utroværdig.

"De sidste dage giver rigelig med anledning til at sige, at det punkt er nået."

Som svar på de nye oplysninger har regeringen forsikret, at de over for amerikanerne har krævet internationale konventioner overholdt.

"Jeg har forventet, at amerikanerne lever op til det, de sagde, de ville leve op til," sagde Per Stig Møller til Ritzau efter DR-udsendelsen.

Men hvor meget vidste de europæiske regeringer i forvejen? Europarådet oplever i disse måneder fodslæbende ministre, når det gælder om at opklare mistankerne. Det kan ikke beskrives som andet end 'manglende politisk vilje', lyder det fra Terry Davies' side.

I to af de tre kritiske undersøgelser på europæisk niveau bliver der mere end antydet, at i hvert fald nogle regeringer må have vidst noget.

Europarådets parlamentariske udreder, Dick Marty, mener, at en grundlæggende aftale mellem USA og Europa blev indgået under et NATO-møde i begyndelsen af oktober 2001 og altså kun få uger efter 11. september 2001, formentlig blev denne første aftale fulgt op af bilaterale aftaler. Og i udkanten af EU-Parlamentets undersøgelse blev der lækket et dokument af et møde, hvor det østrigske EU-formandskab angiveligt overvejede at lægge klare rammer omkring samarbejdet med USA.

Endelig er der det uundgåelige og ofte gentagne citat fra den daværende amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, i et interview med britiske BBC i december 2005:

"Der er lidt fra filmen 'Casablanca' over det her, du ved, hvor inspektoren siger 'jeg er chokeret, chokeret over at den slags ting sker.' Altså de fleste af vore europæiske venner kan ikke være chokeret over, at den slags ting sker. Den kendsgerning, at vi gennem årene har haft procedurer for at tage os af folk, der er ansvarlige for terroristiske aktiviteter, eller mistænkte for terroristiske aktiviteter, også det, man kalder 'renditions', er ikke noget, som er nyt eller ukendt for vore europæiske venner," sagde Colin Powell

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I denne artikel fortæller den tidligere italienske Præsident Francesco Cossiga, at nogle grupper under sikkerhedstjenester udfører såkaldte "false falg" operationer.

http://www.americanfreepress.net/html/9-11_solved118.html

Cossiga har således 24. december 07 i avisen Corriere della Sera udtalt, at det er almindelig kendt blandt internationale sikkerhedstjenester, at CIA og Mossad udførte 9.11 angrebet.

Præsident Cossiga afslørede Operation Gladio under NATO regi.
I marts 2001 vidnede Gladio agent Vincenzo Vinciguerra: “You had to attack civilians, the people, women, children, innocent people, unknown people far removed from any political game. The reason was quite simple: to force … the public to turn to the state to ask for greater security.”

Ved 9.11 angrebet dræbtes over 2 tusind medmennesker. Og disse mennesker er dræbt af andre mennesker, som helt åbenlyst ikke er i stand til at føle den mindste empati med et medmenneske. De er koldhjertede dræbere med ingen følelse for næsten. Det er fuldstændig ligegyldigt om det er bin Laden folk, alQuida folk, CIA folk eller Mossad folk, fordi et fællestræk vil være, at disse ugerningsmænd er dybt kriminelle........

Som et statssamfund, der bygger på lov og retfærd og menneskeret, skal vi selvfølgelig ikke tillade dulgte, hemmelige flyvninger, kidnapninger eller tortur af fanger. Vi skal tværtimod vise menneskelig adfærd og stå op for alt det vi tror på er den anstændige vej for medmennesker....også overfor de som er skyldige i kriminelle gerninger.

Der er meget, som skal frem i lyset.....og alt vil komme frem i lyset.
Sådan er tiderne nu og i høj grad fremover.

Blot et lille eksempel: www.zeitgeistmovie.com

Elsk din næste som dig selv!

Hvad nu, hvis den ene næste slår den anden næste ihjel?

Skal jeg elske dem begge alligevel?

""P2-logen var det "hemmelige" skyggekabinet, der stod parat i kulissen, med deres mafiaforbindelser og kontakter til obskure loger.""
Citat: Jakob Schmidt-Rasmussen

.....................

hmmm.....dette får mig til at tænke på noget info, jeg faldt over om det tidligere medlem af P2....dj Leo Leon Zagami, som efter sigende måtte søge tilflugt med sin familie i Norge, da han begyndte at fortælle om disse "skyggefolk" og sit eget medlemsskab og forbindelse med disse. Det var hensigten, at Leo Z skulle være leder af P2 og da han så droppede ud, var der folk, som blev vældig vrede:

http://www.illuminaticonfessions.webfriend.it/index.htm

Det lyder godt nok så mørkt, hengemt og negativt maskulint manipulerende, at der er grund til at få bragt lys og information ud om dette....for er bare noget af dette korrekt....hmmmmm..!

Lyt til John F. Kennedys advarende tale om hemmelig selskaber og deres indflydelse på frie samfund og om borgeres og pressens ret og pligt til frit at informere og skabe debat:

http://www.youtube.com/watch?v=xhZk8ronces

""Elsk din næste som dig selv!
Hvad nu, hvis den ene næste slår den anden næste ihjel?
Skal jeg elske dem begge alligevel?""
Citat: AAge Øhle

................

Jeg mener, at man mere skal spørge sig selv, om man selv er i stand til at slå et medmenneske ihjel. Sådan føle efter helt ind i hjertet. Det svar du får vil vise dig, om du elsker din næste.....

Jeg mener fx. det var forkert at hænge Saddam Hussein. Han skulle efter min mening have afsonet i et fængsel.

Hvis man tager kristendommens kærlighedsbudskab alvorligt, må det betyde, at man også skal elske dem, der ikke umiddelbart virker værd at elske.

Det skulle vist være svar nok til Øhle, der vist ikke elsker ret mange eller ret meget.

Aah Øh:

"Hvad nu, hvis den ene næste slår den anden næste ihjel? Skal jeg elske dem begge alligevel?"

Uha, den smager af nekrofili. Der er jo kun een 'næste' tilbage, og tilmed en morder. Jeg vil foreslå stor forsigtighed...

frederiksen:

"Jeg mener fx. det var forkert at hænge Saddam Hussein. Han skulle efter min mening have afsonet i et fængsel."

Ganske enig. Og ikke fordi han var en flink fyr, men nu kan vi jo ikke få retligt ram på bagmændene, f. eks. Bush & Co., fordi Saddam var hovedvidne. (Plus det der med menneskeret.)

Jeg vil foreslå at Danmark også stiller fly til rådighed, det er for dårligt at vi ikke bidrager mere aktivt.

Det har længe været på tide at der fandtes en instans der holdt de folkevalgte i ørene, grandjury - høringer - hvoffor inviterer Information ikke ex CIA medarbejderen til DK, evt i samarbejde med Penn klubben
mon ikke enhedslisten ville lægge lokaler til på Christiansborg

Nu hører jeg folk komme med kristne budskaber - personligt er jeg ateist, men én af de budskaber som gør sig særligt gældende i dette lys er læren om hykleri i evangeliet omkring Judas. Vi er hyklere, hvis vi ikke lever op til samme standard, som vi ophøjer overfor andre - om det er i 'krigen mod terror' eller 'krigen for kontrol af ressourcer'.

Dette er læren om universel moral; og hvis i Danmark ikke kan opnå den minimale moralske integritet, kan vi jo ligeså godt lade være med at lege uskyldige i vor handlinger - i så fald, er der jo intet at diskutere.

Hvid de danske efterretningsvæsner ikke har vist hvad der forgik, bør de nedlægges for så er de jo ikke pengene vær!

Jeg vil nærmest gå så vidt som at holde Anders og Per stig personligt ansvarlige, når de første terrorbomber sprænger i København (læg mærke til "når" og ikke "hvis"). De to har selv bedt om det, dels ved stiltiende at accepterer brud på menneskerettighederne, og dels ved at tydeligvis forsøge at dække og mørklægge det.
Aldrig før har "de andre" haft så gode argumenter fro en terrorhandling, som A og PS har forsynet dem med nu.
Jeg væmmes ved at skulle dele land med mennesker, der ikke forstår at den eneste vej er selv at ville have ren sti.