Læsetid: 2 min.

Den sidste fiskerkone lukker

Når Doris Marx i marts sælger sin sidste rødspætte og siger tak og farvel til sine kunder, forsvinder et stykke levende handelskultur fra gadebilledet i Indre By efter 45 år med friske fisk
Indland
18. februar 2008
Siden nytår 1963 - i 45 år - har Doris Marx pakket fisk ind på Gammel Strand. Hun har været den eneste skovserkone i mange år, og den 13. marts lukker hendes stadepalds og et lokalhistorisk erhverv slutter.

Siden nytår 1963 - i 45 år - har Doris Marx pakket fisk ind på Gammel Strand. Hun har været den eneste skovserkone i mange år, og den 13. marts lukker hendes stadepalds og et lokalhistorisk erhverv slutter.

Michael Mottlau

"Min svigermor spurgte, om jeg ville tjene et par håndører med at pakke fisk ind op til nytår 1963. Og så har jeg pakket lige siden," fortæller Doris Marx, samtidig med at hun passer forretningen på Gammel Strand, strækningen i København mellem Nybrogade og pladsen, hvor "Absalon ta'r hatten af", som Halfdan Rasmussen skrev i en sangtekst, og som siden middelalderen har været hovedstadens ældste havneplads og tidligere centralt fisketorv.

"Så bliver det 80 lige ud," siger Doris og svinger bismervægten bagud, pakker rødfisken og det halve kilo hakket torsk ind i avispapir og plasticpose og rækker det til kunden, som betaler i kontanter - men mobilen og pc-banken bruges i en snæver vending, hvis kunden ikke lige har husket at hæve i automaten. Det har været Doris' private gesjæft gennem alle årene, og hun har drevet butikken originalt og personligt. Her lugter af frisk fisk, hun sprætter op og flår de stadig levende dyr med skærpet kniv og et stykke sækkelærred til at gribe fat om det glatte fiskeskind med.

Skovserne

"Godt man står pakket ind og er kamoufleret!" Doris vil hellere stå som en 'garder' end en privatperson, som hun siger. Hun er mest tryg ved at være i uniformen og spille sin rolle. Doris er lige som skovserkonerne i sin tid var det, iklædt fodlange skørter, hæklet sjal til at varme rygstykkerne med og tørklæde til at tage vinden fra ørerne, som konerne i sin tid vandrede ind fra Skovshoved nord for København med de friskfangede fisk.

Der udveksles kække bemærkninger med kunderne, og jeg får et par gode tips med under vejs: "Køb en hel torsk på to-tre kilo og skær den i otte centimeters tykke skiver og frys ned i portioner. Læg i sautérgryde ovenpå en skive smør med salt, peber og et laurbærblad. Mørn i 10-12 minutter," siger kunden Ester på 93 år.

"Og kog en suppe på hovedet sammen med rodfrugter, løg og tørrede krydderier," husker kunden mig også på.

Doris er god til smalltalk og dermed kundepleje og naturlig markedsføring. Hun er på fornavn med kunderne.

En svensker fortæller om danske fiskeres jomfruhummertogter langs svenske kyster - og nej, hummerne skal ikke dænges til med hvidløg og olie og kastes på grillen, de skal bare dampes kort med dild og salt.

En kurdisk kvinde køber fede, blanke sild til sin bedstemor, og hun fylder friske krydderurter i bugen på dem, vender dem i krydret hvedemel og steger dem i olivenolie - selv børn vil spise sild på denne måde, forsikrer hun!

De mange turister, som næppe skal købe frisk fisk med hjem til hotelværelset, får også en snak med oven i oplevelsen samt foto'et.

"Jeg taler bare dansk. Ellers fylder gæsterne jo op i køen - og så kommer mine kunder jo ikke over fra det andet fortov!," slutter Doris.

Hendes stadeplads er opsagt pr. 13. marts. Tilbage på Gammel Strand står fremover granitstatuen af Fiskerkonen, og København bliver fattigere på personligheder og originale madbutikker.

Lone Øman er fuldmægtig, kogekone og kogebogsforfatter

Siden nytår 1963 - i 45 år - har Doris Marx pakket fisk ind på Gammel Strand. Hun har været den eneste skovserkone i mange år, og den 13. marts lukker hendes stadepalds og et lokalhistorisk erhverv slutter. Foto: Michael Mottlau/Polfoto

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her