Læsetid: 6 min.

'At tænke klima skal bare være del af livet'

Danskerne savner et sted, hvor man i stort og småt kan være med til at gøre energiforbruget bæredygtigt, siger unge ativister. På søndag stifter de Klimabevægelsen i Danmark
27. februar 2008

80 pct. af danskerne mener, vi har et personligt ansvar for at gøre noget ved klimatruslen. Hele 82 pct. vil også gerne gøre noget konkret - herunder mere end de evt. gør i forvejen - for at nedsætte deres CO2-udledning.

Det fortæller en ny meningsmåling lavet for Klima- og Energiministeriets kampagne 1 ton mindre. Og nu kommer græsrodsbevægelsen, der vil samle kræfterne, sprede inspirationen, skabe de gode eksempler og - ikke at forglemme - presse politikerne til også at gøre deres. På søndag er der i København stiftende møde i det, der - meget passende - skal hedde Klimabevægelsen.

Liv Berner og Jean-Francois Corbett er to af initiativtagerne. Begge unge, begge mere eller mindre uprøvede i organisationsarbejde, begge optændt af lyst til at sætte noget i gang.

"Der har manglet en bevægelse," siger Jean-Francois Corbett, der i sit professionelle liv arbejder i en vindkraftvirksomhed med fysik som faglig baggrund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er et ganske godt initiativ at skabe ansvarlighed for det miljø, som vi ikke kan overleve foruden. Men det bliver selvmodsigende ved at der understreges, at ”det må ikke genere den økonomiske vækst”. Grunden til denne overfladiske forventning til, at man både skal kunne puste og have mel i munden på samme tid, understreges med følgende bemærkning. ”Jeg er vokset op med at tro, at det er en menneskeret at kunne rejse på weekendtur med fly”.

Det er fint nok, at Liv Berner trods det overvejer, om weekendturen med fly nu også er det helt rigtige. Så lidt realisme har der da sneget sig ind i det forvente sind, hvor nok er nok, ikke er en naturlig del af virkeligheden. Derfor skal overforbruget naturligvis holdes udenfor Klimabevægelsens målsætninger. Der derimod har det hyggelige, som en vigtig målsætning!

Klimaets dramatiske udvikling betinger nu ingen ”hygge” i de lande, som på grund af kravet om evig vækst i de rige lande, må begrave deres børn, som konsekvens af et stadigt vildere vejr. Lige som det ikke er hyggeligt at tænke på, at klimaændringerne vil udrydde utallige vilde dyr og planter for altid. Det er derimod signalerende overforvente børns urealistiske indstilling til en verden, som de tydeligvis ikke har den store forståelse for.

Hvor lidt hyggeligt, det end måtte opleves, så er verden reelt i en livstruende situation, hvor det ikke er ord som ”hygge”, men begreber som krig og terror, der er relevante at nævne i denne sammenhæng. Pentagon forudser en ret så kaotisk verden, dersom vi ikke får bremset klimaændringerne mest muligt. Og det er jeg på ingen måde uenig med dem i. For deres forudsigelser vil snart se dagens lys i form af krige og terror om lidt ris og lidt vand. En vrede og aggression, som de berørte også vil rette mod de overfladiske mennesker, som ser klimaændringerne, som en anledning til lidt hyggeligt samvær i pauserne mellem deres ekstreme overforbrug.

Det er et ganske godt initiativ at skabe ansvarlighed for det miljø, som vi ikke kan overleve foruden. Men det er miljøhykleri af værste skuffe, dersom man kun skaber en bevægelse for, på en hyggelig måde, at få lidt aflad for sit ekstreme overforbrug!

Bjørn Holmskjold

Kære Bjørn Holmskjold.
Jeg tror du misforstår vores budskab. Sætningen om at det skal kunne betale sig og ikke må genere økonomisk vækst er ikke et udtryk for Jean-Francois' eller Klimabevægelsens holdning, men beskriver tværtimod den ideologi, der ofte står i vejen for at gøre mere for at bremse global opvarmning. En ting er, at det sansynligvis vil komme til at koste mere ikke at gøre noget (og vi ved alle, at de som kommer til at betale den dyreste menneskelige pris ikke er dem, som har skabt klimaproblemet). Noget andet er -og det er det som er vores budskab- at det er nødvendigt at gøre noget OGSÅ hvis det koster, økonomisk eller personligt (jvf refleksionen over vores stigende forbrug af flyrejser).
Du skal være velkommen til at komme og sætte dit præg på Klimabevægelsens fremtid på vores stiftende møde på søndag!
Mvh Liv Berner

Klimaet er uden for politisk indflydelse.
Såvel Klimabrevægelsen som det planlagte topmøde bliver gefundenes fressen for karikaturtegnere og satirikere.
Udskift ordet klima med miljø, så vil jeg i det mindste overveje at bidrage.
Per Harry Hansen

Klimaet er uden for politisk indflydelse.
Såvel Klimabevægelsen som det planlagte topmøde bliver gefundenes fressen for karikaturtegnere og satirikere.
Udskift ordet klima med miljø, så vil jeg i det mindste overveje at bidrage.
Per Harry Hansen

"Klimaet er uden for politisk indflydelse.
Såvel Klimabevægelsen som det planlagte topmøde bliver gefundenes fressen for karikaturtegnere og satirikere.
Udskift ordet klima med miljø, så vil jeg i det mindste overveje at bidrage.
Per Harry Hansen"

Internettet er fyld med den slags ovenstående "indholdsløse" kommentarer. Hvor kunne man dog spare meget tid hvis man hvar foruden den slags. Ihvorvel.

1)
Klimaet er inde for politisk indflydelse, naturligvis. Det kan ikke lægges klimabevægelsen til last at du som en ukritisk læser af Svensmark et al.'s populærvidenskabelige bøger tillægger "eksotiske" hypoteser betydning fordi du finder det bekvemt for din livsførelse eller at du ikke evner overblikket. Gør dig den tjeneste at overlad videnskaben til videnskabsmændende og lad de langt mere kompetente astrofysikere såsom: Ammann, Lockwood, Usoskin, Haigh, Stott, Solanki, Lean, Waple, Frolich, Sloan, Wolfendale om at lave videnskab. Du har ganske enkelt ikke kompetence til at bryde dit hovede med den slags.

2)
Per Harry Hansen ævler om miljø-bevægelse, som er dødfødt i det der ingen "miljøtrussel" er. Objektivt set er klimatruslen en gave til menneskeheden, der for indeværende har sparket enormt mange projekter af sig. Og som kan afværge eller afbøde en oliekrise der lurer

Men kald mig bare gammeldags, jeg henholder mig til konsensus mellem videnskabelige institutioner og hundrede års videnskab.

Klimabevægelsen er helt sikkert et initiativ der kan bringe mange hoveder sammen og få nye ideer til at opstå. Ingen sure maveopstød herfra. Held og Lykke til Liv Berner og Jean-Francois Corbett og til resten af bevægelsen.