Interview
Læsetid: 3 min.

Bonde fortsætter EU-kritik fra en europæisk platform

Jens-Peter Bonde behøver ingen præsentation i EU-kredse. Nu forlader den danske EU-kritiker sin post i Parlamentet efter næsten 30 år. Det bliver dog ikke et farvel til EU-kritikken, som Jens-Peter Bonde vil arbejde for - bare fra en anden platform. En EU-ekspert mener dog, at Bondes exit bliver den danske EU-modstands endeligt
Efter 30 års medlemskab fortæller Jens-Peter Bonde, at han ikke genopstiller til Europa-Parlamentet. Det EU-kritiske arbejde fortsætter dog.

Efter 30 års medlemskab fortæller Jens-Peter Bonde, at han ikke genopstiller til Europa-Parlamentet. Det EU-kritiske arbejde fortsætter dog.

Jens Dige

Indland
26. marts 2008

BRUXELLES - Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen er den, der har siddet længst i EU-Parlamentet. Det sagde han i hvert fald selv, da han i går meddelte, at han efter næsten 30 år trækker sig fra sin stilling om EU-parlamentariker.

"Vi er seks kolleger tilbage fra det første direkte valg til Europa-Parlamentet i 1979. De fem blev valgt om søndagen. Jeg blev valgt om torsdagen," forklarer Bonde for at fastslå sin veteranstatus.

Jens-Peter Bonde har oplevet modvind fra alle sider gennem årene. EU-fortalerne har kritiseret ham for at være utroværdig og bruge beskidte tricks for at fremme sin sag. På den anden side har EU-kritikere og -modstandere kritiseret ham for at være blevet for EU-venlig med årene - og endda en del af det system, han blev valgt til at kritisere.

Jens-Peter Bonde afviser, at han gennem årene skulle være blevet mindre kritisk - tværtimod har indsigten i, hvordan systemet fungerer, blot gjort ham endnu mere kritisk overfor EU.

Modstandens endeligt

Jens-Peter Bonde afløses af Hanne Dahl, 37 år, som siden valget i 2004 har været først-e suppleant til parlamentet.

Og det generationsskifte i JuniBevægelsen kan betyde "begyndelsen til enden for dansk EU-modstand," siger Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet til Ritzau.

"Det kan betyde, at den danske EU-modstand lige så stille forsvinder med ham. Jeg kan sagtens forestille mig, at JuniBevægelsen mister sit mandat ved næste valg," siger hun.

Spørgsmålet er også, om der i det hele taget stadig er behov for EU-modstand? EU's meningsmålinger fra Eurobarometer viser, at opbakningen til EU-medlemskab er på næsten 60 procent blandt medlemslandenes befolkninger - det højeste tal i det sidste årti.

Jens-Peter Bonde afviser dog, at opbakningen er så entydig.

"Du skal se, hvad de svarer, når man spørger om demokrati," siger Jens-Peter Bonde. Meget store grupper af europæere vil have mere demokrati, eksempelvis vil 75 procent gerne have flere folkeafstemninger, siger han. Og det er den slags reformer, Bonde nu vil gå i gang med, når han efter den 9. maj begynder at arbejde for EU-Demokraterne, en sammenslutning af JuniBevægelsen og ligesindede EU-kritikere på centrum-venstre siden af det politiske spektrum.

Det er den store folkelige opbakning til enkelte sager, han vil udnytte til at gennemføre store reformer i systemet.

"Jeg står for at organisere de 75 procent," siger Bonde - og griner. Han organiserer næppe 75 procent af EU's borgere. Men der er to mærkesager, hvor han er sikker på at finde opbakning: Åbenhed og mere fleksibel lovgivning.

"Da jeg stillede krav om åbenhed i forfatningskonventet, skrev samtlige folkevalgte under. Samtlige," siger han.

Kilden til EU-had

Også kritik af harmonisering vil kunne samle opbakning, mener han. Harmonisering betyder, at reglerne bliver gjort ens for hele EU.

"Kilden til al EU-had ligger præcis der," mener Jens-Peter Bonde.

Hvis EU sikrer fælles minimumsregler med mulighed for skrappere krav i enkelte lande for miljø, forbrugersikkerhed, dyrevelfærd, arbejdsmiljø og lignende, "så vil folk klappe i hænderne," over EU.

Modstand eller reform

På success-siden kan Bonde pege på langt mere åbenhed i EU-systemet.

Lydhørheden i det politiske system kom, hver gang der var blevet stemt nej i et af landene. Åbenheden fik bedre kår efter det danske nej i 1992, miljøet efter det franske og det hollandske i 2005, mener han, "selv om afstemningen slet ikke handlede om miljøet".

Fra den 9. maj - EU's fødselsdag - overdrager Jens-Peter Bonde så sin stol i EU-Parlamentet til JuniBevægelsens 37-årige formand, præsten Hanne Dahl, som har fulgt det politiske arbejde i Parlamentet tæt de senere år.

Bondes nuværende gruppe i EU-Parlamentet har omfattet meget højreorienterede grupper - om end ikke det ekstreme højre.

Strategien var at samle så meget modstand som mulig imod forfatningen eller Lissabon-traktaten.

Når Bonde går i gang med sit "næste liv" hos EU-Demokraterne, går strategien på at samle EU-kritikerne på centrum-venstre-siden.

Og så vil han bruge mindre tid på at rejse og mere på at motionere, skrive færre læserbreve og flere bøger, og lave mindre administration og mere politik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her