Nyhed
Læsetid: 2 min.

Discountkæde beskyldes for at belure ansatte

Tyske Lidl, der også har filialer i Danmark, bruger rene stasimetoder til at udspionere sine medarbejdere, hævder nyhedsmagasinet Stern
Indland
1. april 2008

Den tyske discountkæde Lidl anklages nu for at bruge regulære stasimetoder til at udspionere sine ansatte og indsamle oplysninger om intime enkeltheder i deres personlige liv - herunder om deres parforhold og bankkonti - samt at føre regnskab med deres toiletpauser.

Beskyldningerne stammer fra nyhedsmagasinet Stern, der hævder at have opsnappet hundredvis af båndudskrifter fra overvågningsrapporter, der omhandler Lidl-ansatte i Tyskland og Tjekkiet.

Ifølge Stern er oplysningerne indsamlet af privatdetektiver ved hjælp af miniaturevideokameraer, som blev installeret i supermarkederne under det påskud, at de skulle forhindre butikstyverier.

Nyhedsmagasinet dokumenterer en minutiøs overvågning, som i slående grad minder om den, som DDR's berygtede hemmelige politi, Stasi, i sin tid plejede at praktisere imod sine østtyske borgere.

Et typisk uddrag lyder: "Frau M. ønsker at foretage et mobilopkald i sin pause, men bliver klar over, at hun kun har 85 eurocent tilbage på sit taletidskort. Det lykkes hende endelig at komme i kontakt med en veninde, og de aftaler at lave aftensmad sammen. Dog insisterer hun på, at hun er nødt til at nå i banken først, idet hun ellers ikke vil have penge nok til indkøb af madvarer."

Forbud mod toiletbesøg

Af en anden overvågningsrapport fra en Lidl-butik i Tjekkiet fremgår, at de kvindelige ansatte har forbud mod at benytte toilettet i deres arbejdstid - undtaget herfra er alene kvinder, der har menstruation.

Ifølge Stern skal menstruerende kvinder tilkendegive deres tilstand ved at bære et pandebånd, der er "synligt på afstand".

Blandt andre iagttagelser fra overvågningsrapporterne er en nedsættende bemærkning fra en detektiv om en Lidl-kassemedarbejderes "hjemmelavede tatoveringer". Han foreslår, at hun får besked på dække dem til, fordi ældre kunder ellers kunne få den tanke, at hun har fået dem i et fængsel.

Lidl benægter ikke overvågningsrapporternes eksistens, men insisterer på, at de alene har til formål at forhindre "upassende adfærd og mulige tjenesteforseelser". En talsmand afviser dog "ethvert kendskab" til de påstande, der vedrører føromtalte tjekkiske supermarked.

Peter Schaar, der er chef for Tysklands datatilsyn, Datenschutz, betegner overvågningsrapporterne som "en grov lovovertrædelse", og fra delstaten Baden-Württemberg, hvor Lidl har sit hovedsæde, forlyder det, at anklagemyndigheden nu vil igangsætte en øjeblikkelig undersøgelse med henblik på et muligt sagsanlæg.

Totalitære metoder

Achim Neumann, der er talsmand for tyske butiksansattes fagforening, Verdi er rystet og siger.

"Det er jo en form for overvågning, vi ellers kun kender fra totalitære stater. I Tyskland har vi ikke brug for virksomheder af denne art," siger han.

Discountkæden Lidl er tidligere blevet anklaget for at behandle sine ansatte groft. I 2004 udgav Verdi en såkaldt sortbog, der bygger på interviews med Lidl-ansatte.

Fagforeningen hævder heri, at virksomheden rutinemæssigt afhører sine medarbejdere og tvinger dem til at påtage sig ubetalte opgaver uden for arbejdstiden. En tidligere kassemedarbejder siger til Verdi: "Jeg fik ikke engang tid til at gå på toilettet. Forlod jeg kasseapparatet, ville jeg blive fyret, så nogle gange måtte jeg tage hjem med våde bukser."

Lidl afviste dengang Verdis påstande som en "bagvaskelseskampagne".

Lidl har filialer i 23 europæiske lande, deriblandt Danmark.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her