'Kina er ikke skurken i Sudan'

Udenlandsk kritik af Beijings Sudan-politik vækker både undren og vrede i Kina. 'I er uinformerede,' er beskeden til kritikerne
Indland
5. marts 2008

BEIJING - Den kinesiske forretningsmand Hu Jieguo er godt træt af kritikken af Kinas politik over for Afrika - specielt over det udskældte forhold til Sudan.

"Vi kan ikke løse Sudans problemer. Det kan de kun selv. Darfur er så langt fra Kina, at det er umuligt at anklage Kina for at være skurken der," siger han, og afslører, at det er de færreste kinesere, der erkender de globale effekter af kinesisk udenrigspolitik.

"Folk bruger Sudan for at skade Kinas image i Afrika og for at skade De Olympiske Lege," er hans forklaring på kritikken.

Hu, der over de sidste 30 år har opbygget et forretningsimperium i Afrika, der spænder over alt fra hoteller til tømmer, spørger:

"Hvordan kan Kinas investeringer i Afrika være forkerte, når de er med til at skabe økonomisk vækst?"

Regeringen i Sudan anklages for at stå bag folkemord i Darfur, som vurderes at have kostet 200.000 mennesker livet. Khartoum har kunne afværge internationalt pres pga. en stiltiende accept fra Kina, Sudans vigtigste handelspartner, som køber to tredjedele af landets olie og samtidig er dets største våbenleverandør.

Hollywoodstjerner

At Beijing ikke har gjort nok for at presse Khartoum til at ende blodsudgydelserne er den udlægning, som en kombineret indsats fra menneskeretsgrupper og Hollywoodstjerner har haft succes med at sprede - det er ikke den version, der fortælles i Kina.

"Kritikerne mener, at Kina ikke har gjort nok, men faktisk har Kina gjort en hel del," mener He Wenping, Afrika-ekspert fra Kinas akademi for samfundsvidenskab.

Hun peger på, at Beijing ihærdigt har forsøgt at overtale Sudan til at samarbejde mere med verdenssamfundet og tillade en international fredsstyrke at komme til landet.

Kineserne er ikke alene om at rose sig selv:

"Kina har presset Sudans regering bag scenen i mindst to år," siger Alex De Waal, en Sudan-ekspert fra Harvard University, til AP.

"De var toneangivende bag hybridstyrken med fredstropper fra FN og Den Afrikanske Union, der begyndte at blive sat ind i Sudan i forrige måned, og Kina startede den indsats allerede før, der overhovedet var en aktivistkampagne for Darfur."

Alligevel er det kritikerne, der har vundet slaget om Kinas image. Udenrigsministeriet mener, at kritikerne har været uinformerede - det skal der nu ændres på.

"Den kinesiske regering har ikke gjort særlig meget PR-arbejde," siger He Wenping. "Vi er nød til at være mere åbne og aktive, og gå ud og få andre til at forstå vores tanker."

Hun finder, at den nylige udnævnelse af en kinesisk udsending til Darfur, Liu Guijin, er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Han har siden sidste halvdel af februar været på en diplomatisk offensiv. Den nye taktik anses for at være et forsøg på at dæmpe kritikken, så den ikke spolerer Kinas OL-image.

I London sagde han, at "situationen har tvunget mig til at tale åbent om, hvad vi har gjort, og hvad vi vil gøre" over for Sudan. Han mindede om, at Kina har presset på for politiske forhandlinger - frem for de sanktioner, som vestlige lande har advokeret - og at Kina var det første ikke-afrikanske land, der sendte fredsstyrker til Sudan.

He er dog bekymret for, at der er for store forventninger til Beijings magt i Khartoum.

"Kina er kun én blandt mange udefrakommende aktører," siger hun.

"Det er let nok at tale," siger hun med henvisning til skuespiller Mia Farrows og senest Steven Spielbergs kritik. "Men jeg vil gerne høre fra dem, hvad det er de mener, Kina praktisk skal gøre. Hvis de bare siger, at vi skal hive alle vores investeringer ud af landet, hvilket resultat tror de så det vil have? Vil det gavne befolkningen? Det er ikke så sort og hvidt, som de får det til at lyde - vi taler faktisk om et rigtigt land med rigtige mennesker."

Kina i Afrika

Seneste artikler

 • Den røde lanternes skær i Afrika

  28. juli 2008
  Kinas stigende efterspørgsel på fødevarer og energi og Ugandas udbud af råvarer og landbrugsprodukter burde være et regnestykke, der kunne gå op, men indtil videre er det kun kineserne, der afsætter produkter på det ugandiske marked, og ikke omvendt
 • Selvkritik efterlyses

  5. marts 2008
  Regeringen i Beijing har haft travlt med at beskytte sig selv og det kommende OL mod voksende udenlandsk kritik af Kinas menneskerettighedssituation og Sudan-politik
 • Beijing vs. Hollywood

  5. marts 2008
  Skuespilleren Mia Farrow har døbt OL i Beijing 'Folkemords-legene', og Steven Spielberg er trådt tilbage som OL-rådgiver. Kritikken fra Hollywood-stjerner har bragt Beijings propagandaapparat ud af fatning
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her