Interview
Læsetid: 4 min.

'Kvinder skal vælge deres mænd med omhu'

Drop hjemmefronten som magtbastion, lyder opfordringen fra Helle Thorning-Schmidt til de danske kvinder. S-formandens egen ambition er at få medsøstre ind på de 'hårde' politiske poster
Indland
8. marts 2008

Hun er feminist og har været det siden 70'erne, hvor 'Shit og Chanel' drønede ud af højtalerne. Helle Thorning-Schmidt fejrer i dag kvindernes internationale kampdag med et opråb til sine medsøstre: Drop hjemmet som magtbastion og vælg din ægtefælle med omhu!

"Kvinderne må vælge nogle mænd at få børn med, som har lyst til at være en del af det partnerskab, det er at drive en familie."

- Men har du selv gjort det - din mand er jo meget væk?

"Ja, for jeg har en mand, som fuldstændig støtter op om mine valg. Og når min mand er hjemme, så overtager han mange af de huslige opgaver, så jeg kan lave andre ting," siger hun.

Som toppolitiker er Helle Thorning-Schmidt bevidst om, at hun bør arbejde for, at andre kvinder kommer frem. For, som USA's tidligere udenrigsminister Madeleine Albright har sagt det, findes der 'et særligt sted i helvede for kvinder, der ikke hjælper hinanden'.

"Jeg forsøger i min dagligdag at tænke søsterligt. Jo mere magt og indflydelse jeg selv får, desto mere hviler den pligt på mig."

- Men du er i S- ledelsen omgivet af Henrik Sass Larsen og Morten Bødskov?

"Det er en tilfældighed. Jeg har også Mette Frederiksen tæt på og masser af gode kvinder i gruppen. Jeg har gjort mig umage for også at udnævne kvinder til vigtige poster. Og på nogle af de traditionelle poster - finans og forsvar ville jeg gerne have kvinder. Man skal tage den bedst kvalificerede, men man er nødt til at have forskellige parametre, når man udnævner folk."

- Så det skyldes, at kvinder ikke har bedt om at blive forsvarsordfører?

"Ja."

Min mor fortrød

Helle Thorning-Schmidt er vokset op med en klar bevidsthed om, at hun som kvinde kunne komme til tops, hvis hun ville.

"Jeg har haft en far, som har sagt, at jeg kunne alt. I mit hjem kunne man godt blive statsminister - også som pige. Jeg tror, det betyder noget for mange piger, at forældrene siger, at de skal kunne forsørge sig selv."

Og netop opfordringen til at kunne klare sig selv hørte Helle Thorning-Schmidt fra sin egen mor. Grete Thorning-Schmidt læste til læge, men opgav sit studie, da hun mødte Helles far.

"Det har min mor altid været optaget af ikke skulle gentage sig, for jeg tror, hun har fortrudt, at hun gjorde det sådan."

Helle Thorning-Schmidts egen målrettethed har fået folk til at beskrive hende som en kvindelig udgave af Anders Fogh Rasmussen.

- Hvordan harmonerer det med kvindelighed?

"For mig harmonerer det udmærket. Jeg kan godt lide at få ting gjort og tale rent ud om tingene. Hvis jeg skal vælge mellem handling og proces, vælger jeg til enhver tid handling. Men jeg er uenig i, at det skulle være specielt mandligt at agere sådan. Kvinder tager hver dag masser af beslutninger i deres private tilværelse. De investerer i langt højere grad end tidligere, og det er kvinderne, der beslutter, hvilket hus familien skal have. Så jeg tror snarere, at det beror på fordomme om, hvordan kvinder og mænd er."

Slip ansvaret

Ifølge en undersøgelse fra Ugebrevet A4 mener 18 procent af kvinderne, at der er alt for lidt ligestilling i deres parforhold. Kun seks procent af mændene mener det samme.

"Mange kvinder er irriterede over, at det er dem, der skal huske alting: Børnefødselsdage, svar på sedler fra skolen, om der skal gymnastiktøj med, og hvornår der er bankospil i spejderforeningen. Alt det skal der holdes styr på i en husholdning."

- Hvad skal kvinderne gøre?

"De skal slippe noget af det ansvar. Det skal de. De skal sige, at der er to eller tre dage om ugen, hvor det er mændenes ansvar."

- Men så får børnene måske ikke gymnastiktøj med?

"Jo, de gør. Kvinderne skal lade mændene tage barsel og komme til i hjemmene. De skal acceptere, at mændene gør det på deres måde."

- Har kvinderne tendens til at udråbe sig selv som ofre?

"Nej, bestemt ikke. Det er en af grundene til, at ligestillingsdiskussionen har haft det så svært i Danmark i de senere år. Ingen kvinder gider at stille sig op og være ofre. Det betyder, at de kvinder, som har klaret sig rigtig godt, holder op med at tale om ligestilling."

Men der er behov for en politisk offensiv på ligestillingen, for regeringen har ladet stå til, mener S-formanden.

"Alle små piger skal kunne se, at der er kvinder på alle poster i det danske samfund," siger hun og melder sig klar til at indføre kvoter på danske bestyrelsesposter.

For ud over ligestilling på jobbet og i hjemmet skal der rollemodeller til. Og Thorning-Schmidt vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt også at kvotere inden for andre områder - eksempelvis professorater.

"Men i første omgang skal vi se på bestyrelseslokalerne, hvor der udøves rigtig meget magt, og hvor pengene er. Når først man har kvinderne inde, og gør dem egnede, så bliver de også dygtigere, og så kommer der flere til," siger hun og tilføjer:

"Men kvinderne har selvfølgelig også et ansvar selv. Det kræver jo, at de forlader hjemmene og er med dér, hvor der virkelig skal arbejdes igennem."

Serie

Kvinder og magt

Seneste artikler

 • Kvinder uden mænd

  28. juli 2009
  Derfor ligger den tanke også nær, at opstandelsen først og fremmest skyldes, at det nu er det allermest grundlæggende i patriarkatet, der trues, nemlig mænds kontrol over afkommet
 • 'Kønnet alene gør det ikke'

  31. oktober 2008
  Kvindelige kandidater har fyldt meget i den amerikanske valgkamp, men er det et fremskridt for kvindebevægelsen? Den fremtrædende feminist og digter Katha Pollitt fortæller om sin foragt for Sarah Palin, sin støtte til Barack Obama og kaster et tilbageblik på kvindekampens sejre
 • Merkel verdens mest magtfulde kvinde

  1. september 2007
  Forbundskansler Angela Merkel er den kvinde i verden, der har mest magt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Og artiklen er fra 8. marts 2008.

Kønskvotering på arbejdspladsen til damerne, yessir!
- OG øremærket barselsorlov til herrerne hvor mor stoler på far og IKKE blander sig!
Det tror jeg vil skabe en positiv udvikling for alle.

Det tror jeg ikke de har.
Der er måske noget med noget amning, men det er så også det.
Det kan være der er en slags given rækkefølge i hvem der kommer til først, og det er så mor. Men jeg tror det er en myte at hun af den grund bliver tættere på barnet. Det behøver ikke være tilfældet hvis man sørger for at far kommer til straks efter og så snart han kan.

That said, så er der sikkert mange kvinder der selv mener at de har det der 'naturlige' forsørger gen i højere grad end mænd (og mange mænd også, når det passer i deres kram, for lige at udfordre dig lidt!).

Det er naturligvis nogle holdninger der vil have godt af at blive lavet om.

Thomas Bolding Hansen

Hvem taler hun til?

Kvinderne er allerede i overtal på de akademiske uddannelser.
Yngre ledere er i stigende grad kvinder.

Man kan ikke forandre trenden bag ældre ledere med det samme, tilbage i tiden var det mest mænd der tog de relevante uddannelser.

Skal vi havde kønkvoteringer når flertallet af ledere og akademikere er kvinder en gang i fremtiden?

Jeg siger ikke, at der ikke er et problem, men lad os holde konspirationsteorierne ude af billedet.

Vi skal ikke have kønskvoter, de individuelle egenskaber skal bestemme.

Der findes nogle rigtige problemer på området, lad os holde os til dem:

Læs foreksempel Corporate Fictions Af Dorte Marie Søndergård og Dorthe Staunæs:

http://kilden.forskningsradet.no/c35640/artikkel/vis.html?tid=41828&stru...

Thomas Bolding Hansen

I øvrigt er foreksempel unge kvindelige journalister bedre lønnet end unge mandlige, nogen grund til at klage over det?

Om 20-30 år sidder kvinderne som det mest naturlige på flertallet ad ledelsesposter.

For at være lidt sarkastisk, så vil mandlige chefer pendle mellem virksomheder, hvor der i en periode skal strammes op og skæres ansatte væk:)

Rolf, du har ret, det gør det ikke. Derfor, som sagt, vil det være godt at få de holdninger lavet om, som jeg også mener at jeg skrev i mit indlæg.
Er din plade kørt i hak eller er der en specifik dame et sted du er lidt bitter på?

Thomas, det er da de mandlige journalister der skal klage over at få lavere løn så. Det synes jeg bestemt de skal.
Det er det kvinderne gør på de områder hvor de er laverelønnede.

Angående om 20-30 år scenariet så morer det mig lidt at visse mænd lader til at se det her som en invasion eller en overtagelseskrig. Vi er da alle sammen den samme dyreart, eller hur?

Thomas Bolding Hansen

Man kan ikke lovgive om at mor skal stole på far og ikke blande sig, vi er forskellige i natur, det kan vi ikke lovgive os ud af.

Kvinderne kunne løse deres hormonproblem ved at få børn tidligere, så de ikke når de er 35 skal vælge mellem karriere eller børn.

Men grundproblemet der er jo at begge køn, groft sagt, forlænger barndommen så længe de kan.

@ Thomas angående hvem jeg taler til - jeg taler da til alle.

Og jeg er jo faktisk enig med dig i at forandring ikke sker overnight - derfor min beskrivelse af at både kvinder og mænd er i en overgangsperiode hvor alle er i en lidt smertefuld venteposition.

Thomas Bolding Hansen

jeg ser det ikke som en invasion eller overtagelse, vi bestemmer selv om vi vil udvikle os til gode ledere eller ej, vi bestemmer selv individuelt om vi vil tage en uddannelse eller ej.

Nej, jeg ser ingen grund til at at græde over at kvindelige journalister tjener mere, en af deres forcer er sociale kontakter og konversion, sprog. Vi er biologisk, hjernekonfigurationsmæssigt forskellige, det kan der ikke laves om på.

Jeg er også helt enig i at folk nu om dage opfører sig som forvoksede børn.

Det med 'hormonproblem' og at kvinder skulle være 'naturligt' mistroiske overfor fars forældreegenskaber forstår jeg ikke hvor du vil hen med. Er din pointe at kvinder er hormonstyrede hundæmoner for hvem det falder naturligt at mistænkeliggøre de mænd de får børn med?
Det er da lidt af en dom at fælde over det modsatte køn...

Thomas Bolding Hansen

Der findes individuelle forskelle.
Men grundlæggende er kvinder bedre til børn end mænd, de læser dem bedre, de kan have flere bolde i luften. Det har ikke noget med dæmoner at gøre, kvinden ved hun er bedre til at multitaske.
En mand kan sagtens passe et eller to børn, bare der ikke sker for meget på en gang. Hvis han kan og kun skal koncentrere sig om dette.

Men kvinder generelt blander sig, kommenterer, brokker sig, osv.
At mange kan lære at lade være, det er muligt, men det er et større uddannelsesprojekt:)

"Kvinderne må vælge nogle mænd at få børn med, som har lyst til at være en del af det partnerskab, det er at drive en familie."

Det lyder temmelig sexistisk. Er det kun kvinderne som vælger mændene?

Helle Thorning taler om partnerskab. Tror hun virkelig på at det er et ligeværdigt partnerskab når kun 10% af mændene bliver bopælsforældre efter en skilsmisse?

Hun taler om at "drive en famile" . Det er den sprogbrug man bruger om en kommerciel virksomhed. Hvad er så "varen", er det børnene?

@ Rolf : det tager jeg som et JA.

Nu vil jeg se flimmer. Hyg jer.

Kloge ord, Nille.

Helt ærligt, jeg vidste overhovedet ikke Thorning var en kvinde. Jeg har altid troed der var tale om en trans.

Jeg har i mit stille sind syntes det ville være fedt at få en neokonservativ trans som statsminister, men når det nu viser sig at hun er en kvinde, så ved jeg ærligt talt ikke.

Bedraget er ligesom lidt amputeret.

Mren hvis Helle nu forandrer sig til mand vil jeg tage min beslutning op til ny overvejelse.

Så er der ligesom lidt mere lir over foretagenet.

Thomas Bolding Hansen

Helle Thorning Schmidt er Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, 1994. Undervejs MA i Europæiske Studier fra Europakollegiet i Brügge, Belgien.

Hun prøvede faktisk at vinde valget med at fremføre en lang række konkrete politiske tiltag.
Et dårligt valg i disse tider, hvor spin, tom snak ud i værdier og overskriftspolitik dominerer.

Jeg tror bestemt, hun bliver en glimrende statsminister, i hvert fald målt med alternativet.

Jeg synes ærligt talt Helle lyder temmelig ubegavet, påståelig, uinspireret og fornærmet.

Hendes pukken på andres fejl er en plage at høre på, og hendes idiotiske påstand om at hun kan slå AFR er ikke andet end en våd drøm.

I mine øjne representerer Helle en degenerering af SD. Hun er ikke blot kedelig med en skinger stemme, men også totalt forudsigelig i sine kommentarer. Der kommer aldrig noget originalt nytænkende fra Helle, hvad der tyder på at hun ikke er en trans når det kommer til stykket.