Nyhed
Læsetid: 1 min.

Ombudsmand vil mødes med PET-udvalg

Hvis Ombudsmanden skal kunne behandle klager over manglende egen-adgang til PET-arkiverne, må sagen ikke først være blevet behandlet af Folketingets udvalg vedrørende efterretningstjenester
Indland
18. marts 2008

Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen kan ikke umiddelbart behandle klager fra borgere, der har fået afslag på egen-adgang til PET's arkiver.

Det fremgår af et brev, ombudsmanden netop har sendt til sproglærer Kurt Jonas fra Holbæk. Årsagen er, at ombudsmanden ikke ved, om Folketingets særlige - men meget hemmelige - udvalg om efterretningstjenesterne også har behandlet de kon-krete personsager, som der klages over. Hvis det er tilfældet, så må ombudsmanden nemlig afvise at behandle borgernes klager.

Derfor har Ombudsmanden nu bedt folketingsudvalget om et møde, således at han fremover kan blive orienteret om, hvorvidt en påklaget konkret personsag tidligere har været behandlet af det superhemmelige udvalg. For som Hans Gammeltoft-Hansen har skrevet til udvalget, så går Folketingets kompetance ifølge ombudsmandsloven "forud for ombudsmandens kompetance."

Gennembrud

I forhold til andre sager om PET-afslag, som ombudsmanden straks har afslået at behandle, ligger der dog et gennembrud i ombudsmandens brev til Kurt Jonas. Jonas-sagen, som tidligere har været omtalt i Information (10/9 2007), adskiller sig imidlertid også fra så mange andre borgeres forsøg på at opnå adgang til PET's arkiver: Jonas ved nemlig med sikkerhed, at PET har - eller i hvert fald har haft - registreringer om ham.

I 1967 blev Jonas nemlig som ung mand næsten rekrutteret af den østtyske sikkerhedstjeneste Stasi, efter han på en ferietur i DDR havde lært en rigtig sød pige at kende, som han straks blev smaskforelsket i. Da det senere gik op for Jonas, at pigens 'ven' Ludwig systematisk forsøgte at udfritte ham om danske militære forhold som f.eks. antallet af orlogsskibe i flådestationen i København, kontaktede Jonas selv PET for at slippe ud af klemmen.

I juni og november 1967 havde Jonas derfor møde med kriminaloverbetjent Aage E. Carlsen fra Afdeling G., som PET hed dengang. Jonas har siden opbevaret en mødeindkaldelse, som Carlsen sendte ham forud for mødet i november.

Indtil ombudsmanden har fået svar fra sin henvendelse til folketingsudvalget, er behandlingen af Jonas' klage derfor sat i bero.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her