Læsetid: 4 min.

Russiske unge vil have demokrati

På Moskvas Statsuniversitet håber Ruslands fremtidige elite på demokrati og velfærd, selv om det netop overståede præsidentvalg ikke gav grund til optimisme
Moskvas Statsuniversitet har til huse i et af byens og Stalins syv gigantiske kransekagepaladser. De studerende mener, at demokratiet i Putin-æraen lader meget tilbage at ønske.

Moskvas Statsuniversitet har til huse i et af byens og Stalins syv gigantiske kransekagepaladser. De studerende mener, at demokratiet i Putin-æraen lader meget tilbage at ønske.

Francoise De Mulder

12. marts 2008

MOSKVA - Der siges og skrives meget om, at Ruslands unge er apatiske og upolitiske og blot lader sig trække rundt i ringen af regimet og dets organiserede Komso-mol-agtige ungdomsorganisationer, som holder demonstrationer og dyre happenings til støtte for Kreml for penge uddelt af Kreml.

Det er imidlertid ikke det indtryk, der er fremherskende i Ruslands vigtigste udklækningsanstalt for den kommende elite. MGU, Moskvas Statsuniversitet, har til huse i et af byens og Stalins syv gigantiske kransekagepaladser. Men det er hverken stalinisme eller kransekager, der kører rundt i hovedet på de titusindvis af studerende, som hver dag frekventerer universitetets i øvrigt fremragende kantine. Information lader tre af dem dele deres tanker om Rusland og demokrati med læserne.

Ikke nogen møtrik

Oleg Kulikov er 20 år og tredjeårsstuderende i matematik og økonomi. Han kommer fra byen Sjolkovo i nærheden af Moskva, hvor hans mor underviser på det lokale universitet, og faderen er pensioneret pilot fra det russiske luftvåben.

"Jeg elsker at tænke logisk, at lave udregninger ved hjælp af matematikken," siger han og understreger, at for ham er løn og penge ikke det vigtigste i forbindelse med valget af studie og job.

Oleg er bestemt ikke tilfreds med situationen i Rusland. Fra forældrenes fortællinger om sovjettiden er han overbevist om, at tiden dengang trods det benhårde kommunistiske system var bedre:

"Folk havde moral. Det har de ikke nu," siger han lakonisk.

Oleg har aldrig været i udlandet, men rejser hver sommer ned til sortehavsbyen Sotji og holder ferie hos noget familie.

- Hvad betyder demokrati for dig?

"Det betyder, at folket bestemmer, hvordan vi skal leve, og i hvilken retning vi skal gå. Men det vigtigste er, at folk i et demokrati skal have mulighed for at forblive mennesker, realisere sig selv og ikke, som Stalin udtrykte det, være 'møtrikker i statsmaskineriet'. Jo mere velfærd, jo mere fritid til at dyrke kvalitetsliv, jo tættere kommer vi på demokrati."

Oleg mener, at det netop overståede præsidentvalg ikke kan betegnes som demokratisk.

"Vi har haft en skæv udvikling siden Sovjetunionens sammenbrud, der er blevet begået mange økonomiske, politiske og demokratiske fejl. Jeg er optimist og håber, at vi er på vej mod velfærd og demokrati og fred, men valget var ikke demokratisk. På den anden side ville resultatet i et demokratisk valg have været det samme, for folk støtter paradoksalt nok Putin og Medvedev."

Meningsløst valg

Sasja Legitjevskaja fra Mos-kva på 18 er matematikstuderende på andet år. Hun var vild med matematik i skolen og har altid drømt om at komme på Moskvas Statsuniversitet, og der er ikke tale om social arv, for hendes forældre er ikke universitetsuddannede. Faderen er bogholder og moderen forsikringsagent. Hun mener, at fremtiden er usikker for både hende selv og for Rusland.

"Jeg gik hen og stemte til valget, selvom jeg mener, at det var meningsløst. Alt var forudbestemt, der var ikke tale om et demokratisk valg. Jeg var den eneste blandt mine medstuderende, der overhovedet gad gå hen og stemme. De andre blev hjemme."

- Hvad er demokrati for dig?

"Muligheden for at vælge mellem folk, synspunkter og holdninger. Den mulighed var der ikke ved præsidentvalget. Tv meddelte på forhånd, hvem der skulle vælges eller rettere udnævnes. Men vi skal have demokrati i Rusland, det er den bedste styreform. Jeg har været i Tjekkiet og Spanien på ferie med mine forældre, og der er det hele mere klart og ordentligt."

- Er det blevet bedre med hensyn til demokratiet?

"Det er i hvert fald ikke blevet værre i de senere år. Men jeg er langtfra tilfreds med tingenes tilstand i Rusland. Jeg er ikke specielt politisk interesseret, men enhver kan jo se, at Medvedev bliver Putins dukke uden mulighed for at løsrive sig."

Demokrati er humanisme

Serafim Khoronov på 18 fra det fjernøstlige Irkutsk læser slaviske sprog med tjekkisk som speciale, derefter kommer serbisk, bulgarsk og polsk. Det er den oldslaviske fælles mentalitet, sprog og kultur, der interesserer ham. Trods sin unge alder har han gjort sig mange tanker om samfundsudviklingen i landet.

"Demokrati er mange ting. Det er folkets magt, men det betyder for mig også muligheden og nødvendigheden af at finde kompromiser mellem flertallet og mindretallet. Det vigtigste er at finde kompromiser, som både flertal og mindretal kan leve med, hvis ikke det lykkes, så er der ikke længere tale om demokrati. Humanisme og demokrati hører sammen. Jeg er for eksempel imod dødsstraf. USA bliver aldrig et demokrati, så længe de praktiserer dødsstraf. På det punkt er Rusland faktisk nærmere demokrati end USA, for vi har nok formelt stadig dødsstraf, men den eksekveres ikke mere, siden Jeltsin satte en stopper for det."

- Er der da demokrati i Rusland?

"Jeg vil ikke pisse på mit eget land, men vi har ikke demokrati i Rusland, og det smerter mig dybt at måtte indrømme det. Mange taler om, at demokrati ikke passer til den russiske mentalitet og historie, men det passer ikke. Civilsamfundet står på spring og tørster efter demokrati, og landet er helt klart rede til demokrati. Ved valget forleden var der ingen, der tvang folk til stemme-urnerne, ingen som tvang folk til at stemme på Medvedev. Men der var simpelthen ingen alternativer. Putins styre har bevæget sig i den forkerte retning, i retning af autokrati, men jeg kan stadig tænke, føle, sige, høre, læse og rejse, som jeg har lyst. Der står ikke nogen KGB-mand og holder øje med mig, men det betyder ikke, at jeg er tilfreds med det putinske autokrati og tingenes almindelige tilstand i landet. Langtfra. Jeg vil have demokrati og medbestemmelse, selv om jeg ved, at vejen mod ægte demokrati er lang og svær. Vi har en hang til revolutioner og hurtige løsninger i Rusland, men jeg er imod revolutioner, som fører til ofre og blod. Lige nu er der ikke den store politiske interesse blandt borgerne, men det kommer snart," siger Serafim.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu