Nyhed
Læsetid: 2 min.

SF presser S på terrorlov

S bør modsætte sig loven om administrative udvisninger, siger SF's retsordfører efter invitation til samarbejde om retspolitik. Samtidig trodser flere socialdemokrater partilinjen og bakker op om nyt initiativ
Indland
12. marts 2008
S bør modsætte sig loven om administrative udvisninger, siger SF's retsordfører efter invitation til samarbejde om retspolitik. Samtidig trodser flere socialdemokrater partilinjen og bakker op om nyt initiativ

Socialdemokraterne bør ændre holdning til det afsnit af terrorloven, der gør det muligt at udvise folk uden rettergang. Sådan lyder opfordringen fra SF efter at S har talt varmt for et retspolitisk samarbejde mellem de to partier.

"Forudsætningen for, at man kan have et demokrati er, at retsstaten beskytter folk, også selv om vi ikke kan lide dem. Det er undergravende for et retssamfund, når folk ikke sættes for en dommer," siger SF's retsordfører Anne Baastrup.

Debatten om de administrative udvisninger tog fart, da tre mand blev anholdt for at ville myrde Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. To tunesere kan således blive udvist af landet uden rettergang, hvis det besluttes af integrations- og justitsministeren. Og mens S på papiret støtter terrorlovens bestemmelser, melder flere fremtrædende partimedlemmer deres utilfredshed.

Herunder Anne Vang, politisk ordfører i København, som sammen med knap 6500 andre danskere har skrevet under på en protest mod de administrative udvisninger.

"Det er centralt for vores demokrati, at alle har ret til en rettergang. Alt andet gør op med princippet om, at man er uskyldig til det modsatte er bevist. Når vi i Danmark forbeholder os retten til at kritiserer muslimske lande for ikke at overholde menneskerettighederne, er det indlysende at vi selv må overholde de samme regler," siger hun.

Tænk jer om

Anne Vang kommer med en klar opfordring til S-toppen:

"Man skal tænke sig om og sørge for, at Danmark overholde de centrale spilleregler. Derfor skal man ændre loven," siger hun.

Og den melding får ros af Anne Baastrup, som håber at partiet på Christiansborg vil lytte.

"Uanset om vi skal have et formelt samarbejde på retspolitikken med S og R, er der elementer, som vi løbende bør drøfte. Jeg håber, at S lytter til Anne Vang," siger hun.

Også i den socialdemokratiske folketingsgruppe har flere erklæret sig utilfredse med bestemmelserne om administrative udvisninger.

Garanti for kassetjek

Men Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup peger på, at partiet har fået statsministeren til at gi-ve garanti for et kassetjek af retssikkerheden i forhold til terrorparagrafferne.

"Derfor er det utidig at ville ændre reglerne før vi har fået resultatet af det eftersyn," siger hun og peger på muligheden for at anlægge et civilt søgsmål.

Og selv om der er flere punkter på retspolitikken, hvor S og SF kan finde sammen er der også grænser, påpeger Karen Hækkerup.

"Jeg har ikke forestillet mig at, vi skulle fusionere vores politikområder. Vi har forskelligt syn på terrorparagrafferne, og Socialdemokraterne har støttet loven med åbne øjne," siger hun.

Det nye Initiativet for retssikkerhed, der skal pålægge de politiske partier at sikre, at alle kommer for en dommer, har foreløbig fået tilslutning fra knap 6500 danskere - herunder mere end 50 præster og to biskopper.

Underskrifterne vil blive afleveret hos henholdsvis integrations- og justitsministeren.

Læs mere på: http://www.retssikkerhed.skrivunder.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Se det er det rette spor. Og så gider jeg ikke læse mere om muslimer og SF's eventuelle holdning til "deres kultur". Det er her vores egen retskultur står på spil. Og hvis denne lovændring lykkes, kan Danmark måske igen regnes til de progressive blandt Vestens stater.

Kurt Svennevig Christensen

Enhver borger må selvfølgelig skriver under og tage meget skarpt afstand fra sådanne administrative udvisninger. Det er klar tale også nu fra SF's Anne Bastrup - håber jeg da. For med SF's nye stil og formand kan man jo komme i tvivl.

Men hvordan hænger det lige sammen for SF? I følge Villy Søvndal kan folk der ikke vil acceptere vore spilleregler og de værdier der ligger til grund "gå af helvede", el. i mere moderat form tage tilbage hvor de kom fra.

Jeg forventer da, at udefrakommende som af religiøse grunde vil dræbe et menneske her i landet, må falde ind Villys kategori for folk der kan forføje sig herfra. Og da det er Folketinget som lovgiver, er det vel ikke klar tale, af SF nu går imod? Der er selvfølgelig den mulighed at de to herrer er uskyldig anklaget, men det i denne grund en anden sag.

Ifølge Villy kan folk der ikke vil acceptere vore spilleregler forsvinde, deri ligger vel også, at Villy er rede til at bruge lidt pres, en venlig opfordring gør det vel ikke alene?

Problemet med Villys "rejs til et land, der passer til jeres holdninger"-udsagn er selvfølgelig, at det i den yderste konsekvens betyder, at alle, der ikke støtter den til enhver tid siddende regering, bør emigrere.

Heinrich R. Jørgensen

Tak til Anne Baastrup m.fl.

Skønt at høre, at det er muligt at kombinere klar tale med fornuftige budskaber :-)

Bemærkelsesværdigt nok er det synspunkt, mange synes at indtage: at antidemokrater bare kan forføje sig, udtryk for nationalstatens svindende betydning: I gamle dage løftede ingen et øjenbryn over dissidenters ophold i den frie verden, hvorfra de kunne bekæmpe de hjemlige herskere.
Nu ses verden derimod som en helhed, hvor nationale politiske varianter ikke længere anerkendes som legitime. Med andre ord er et syn på verden i globalistisk perspektiv slået bemærkelsesværdigt kraftigt igennem - ikke mndst blandt dens øjensynligt argeste modstandere i dansk folkeparti.