Læsetid: 2 min.

'Stop hysteriet'

Socialdemokraterne overreagerer. Jeppe Kofoed (S) har ikke opført sig utilgiveligt, selvom han har haft sex med en 15-årig pige, vurderer politikere og medieforskere
Socialdemokraterne overreagerer. Jeppe Kofoed (S) har ikke opført sig utilgiveligt, selvom han har haft sex med en 15-årig pige, vurderer politikere og medieforskere
27. marts 2008

Forargelsen over socialdemokraten Jeppe Kofods seksuelle forhold til en 15-årig er gået over gevind. Sådan lyder det nu fra flere politikere og kommentatorer. SF'eren Anne Grete Holmsgaard er bekymret for en tiltagende nypuritanisme og kritiserer Socialdemokraternes kontante håndtering af sagen.

"Den synes jeg, de har håndteret dårligt. Så vidt jeg kan se, har Jeppe ikke gjort noget, der er kriminelt eller på grænsen af at være kriminelt. Jeg synes, det her begynder at tage karakter af amerikansk puritanisme, hvor medlemmer af valgte forsamlinger skal være så rene, at det er fuldstændigt unaturligt, siger Anne Grete Holmsgaard til ritzau. Søren Krarup fra Dansk Folkeparti mener, at socialdemokraternes reaktioner er hykleriske.

"Jeg har da ondt af den unge mand, som selvfølgelig har dummet sig, men det sker jo, når unge mennesker drikker sig fulde, ikke? Den forargelse, der rejser sig finder jeg en smule hyklerisk. Jeg ville måske sige, giv ham en advarsel, men lade være med at give ham sparket," siger Søren Krarup.

Hvis Jeppe Kofod havde været radikal i stedet for socialdemokrat ville sagen have fået et andet forløb, mener De Radikales Simon Emil Ammitzbøll.

"Hvis der skal stilles andre krav til politikere end til andre mennesker, så må det være en sag mellem politikeren og dennes vælgere," mener Simon Emil Ammitzbøll.

Anne Grete Holmsgaard medgiver, at der gælder særlige forhold, fordi den 34-årige Jeppe Kofod var oplægsholder under et DSU-arrangement, men hun mener ikke, at det skal have landspolitiske konsekvenser.

Farlig tendens

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen vil ikke kommentere den konkrete sag.

"Det er en farlig tendens, at man skal være fuldstændigt fejlfri for at være med i politik. Det ekskluderer det store flertal af befolkningen," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Rasmus Jønsson er ekstern lektor i politisk kommunikation på RUC. Han vurderer, at Jeppe Kofoeds moralske bodsgang handler om udviskede grænser mellem politik og privatliv.

"Der er krisepotentialer, hvis politikere ikke opfører sig som den herskende moral byder i samfundet. Når man er politiker, lever man af sin moral, så det gør virkelig ondt på politikere. Socialdemokraterne er i forvejen kriseramt, derfor har de reageret så voldsomt," mener Rasmus Jønsson.

"Det virker mærkeligt, at socialdemokraterne har lavet loven om, at folk på femten godt kan finde ud af, hvem de vil gå i seng med og ikke gå i seng med, og de samtidig tager skarpt afstand fra, at Jeppe Kofoed har gjort det. Så burde de også lave lovgivningen om," siger Rasmus Jønsson. Han mener, at puritanismen i dansk politik fortsætter, fordi vælgerne lærer politikere at kende igennem medierne. De er afhængige af at skabe sammenhæng mellem privatliv og politik i en tid med manglende politisk uenighed.

"Der er en tendens til, at politikere skal leve et renskuret liv. Snart kan overvægtige politikere ikke længere snakke om fedme," vurderer Rasmus Jønsson.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ritt Bjerregård har mange skandaler bag sig og har fortsat en stor tillidspost i det kongelige danske socialdemokrati. Det er rimeligt at Kofod får lov til at klare denne krise og få store tillidsposter fremover. Snerperi hører ikke hjemme i et humanistisk funderet socialdemokrati. Derimod er Socialdemokratismen forpligtet til at holde øje med grådighed og økonomisk spekulation. Utilsigtet og dumt har Kofod skabt et problem for DSU, men det er en anden sag.

Iøvrigt: det er på tide at sætte den sexuelle lavalder ned, Danmark har fornemme liberale (og sociale) traditioner på det punkt.

Per Holm Knudsen

Har nogen tænkt over, at det hele måske blot kunne handle om noget så banalt som jalousi fra DSU-formandens side? Kan man ikke komme til at knalde pigen, ja så kan man knalde ham, der løb med hende.