Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tabte terrorsager kan svække tilliden til PET

Frifindelsen af den terrormistænkte EH i Glostrupsagen kan være med til at svække befolkningens tillid til PET og dets beføjelser, vurderer juridisk ekspert
Indland
12. marts 2008

Det er sjældent, man forsøger at køre en sag som Glostrupsagen anden gang. Og mere sjældent at tabe den i anden omgang, påpeger professor i strafferet, Gorm Toftegaard Nielsen, der mener, at mandagens afgørelse må give stof til eftertanke hos PET:

"Der er en påfaldende høj frifindelsesprocent i de her sager. Det går jeg ud fra, at anklagemyndigeheden følger meget nøje og analyserer. Vi kan jo se, at her er enten skønnet forkert, eller også er sagen ikke ført, som den har skullet," siger Gorm Tofte-gaard Nielsen.

"PETs rolle er at vurdere farerne i fremtiden og forhindre, at vi ryger i luften, og det er godt. Men det her handler om de straffesager, man reelt vælger at køre, hvor PET måske spiller for stor en rolle," siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Han påpeger, at det er nødvendigt for retssikkerheden, at flere af terrorsagerne fører til domfældelse, hvis befolkningen skal bevare tilliden til PET og de store beføjelser, som PET har.

"Den slags sager kan jo smitte af, når PET f. eks. udviser tunesere uden at skulle oplyse om grundlaget for udvisningen, så skal man passe på. Når PET får så store beføjelser, så kræver det, at vi har tillid til systemet. Der skal ikke skønnes forkert for tit," siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Svære beviser

Forklaringen på de høje frifindelsesprocenter i terrorsager skal findes i begyndervanskeligheder, mener professor i strafferet på Københavns Universitet, Jørn Vestergaard:

"Man skal drage sine erfaringer i terrorsagerne, men den høje frifindelsesprocent viser også noget om sagernes karakter. Overvågning, aflytning og kontrol af folk giver noget materiale, som er kompliceret og problematisk. Det er vældig svært at afgøre, om det er en fritidsbeskæftigelse eller terrorplanlægning, eller om det er ved at udkrystallisere sig som en terrorhandling," siger Jørn Vestergaard.

"Sagernes kendetegn er jo, at folk ikke taler i mobiltelefon eller sms'er helt åbent, hvis det virkelig er terrorplanlægning. Så er det op til anklagemyndigheden at vurdere, om det kan holde i retten, og det har de troet på i både den første og den anden del af Glostrupsagen."

Der har været afholdt 22 retsmøder i forbindelse med anklagerne mod EH, og det viser ifølge Jørn Vestergaard, at det er svært at begå sig med et bevismateriale, der ikke indeholder et selvmordsbælte eller en rygende pistol.

"Retsbelæringen var på anklagerens side, så det er ikke fordi, at de er nogle fjolser, der ikke kan finde ud af tingene," siger Jørn Vestergaard.

Kun fase et

I Glostrupsagen var PET nødt til at skride til anholdelser, fordi de to blev anholdt i Bosnien. Der var ikke noget valg. PET kunne ikke vente på mere håndfaste beviser, og så måtte man føre retssag med de beviser, der var, mener Jørn Vestergaard.

"Noget tyder på, at beviserne i Glasvejs-sagen og Vollsmose-sagen var mere håndfaste, og de kunne selv vælge tidspunktet for anholdelserne. Det slog igennem ved domfældelsen i Vollsmose-sagen. På den ene side risikerer man, at der er nogen, der bliver sprængt i luften, men på den anden side risikerer anklagemyndigheden at stå med en møgdårlig sag, som de kan blive til grin på," siger Jørn Vestergaard.

"Vi er i fase et af moderne terrorbekæmpelse, hvor de unge overspændte typer, der taler og sms'er i koder har vovet sig derhen, hvor de skal holdes under opsyn. Man kan forestille sig, at den kommende generation af terrorister i langt højere grad er i stand til at skjule deres spor," siger professor Jørn Vestergaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Utroligt det altid lykkedes Information at finde en eller anden 'ekspert' avisen kan hænge sine egne politiske idiosynkrasier op på.

Ulrik Høstblomst

Jens

Refleksiv kompetence skal forbydes når Pia bliver statsminister, ikke ?

Verden er SORT og HVID...???????

Utrolig kommentar ----

Refleksiv kompetence = Enhedslisten
Intuitiv ondskab = Alle andre
Nej, verden er RØD

Ulrik Høstblomst

PH ??

Du plejer da ellers ikke at være rød - men ok --- sådan har du det !!

til jens og andre.

Nu er det ikke så svært at finde juridiske eksperter som sætter spørgsmål ved retssikkerheden i disse år.

Når du så drager tvivl om disse "tilfældige" eksperter kan det så trøste dig at disse to er nogle de mest anciniterede og velansete af slagsen vi her har gøre med.

Men igen, nu har vi jo en samfundssorden der har gjort op med vismænd og eksperter for at automatisk kunne skyde dem ned når de siger noget vi ikke kan li.

Det er ren ynk.

@Søren Madsen

"der har gjort op med vismænd og eksperter for at automatisk kunne skyde dem ned når de siger noget vi ikke kan li. "

Det er rent vrøvl. Det som jeg og mange andre er trætte af er disse såkaldte 'forsker-aktivister', som under dække af deres forsker/ekspert-titel i virkeligheden søger at fremme deres egen personlige politiske dagsorden.

Både Politiken og Information er forbavsende dygtige i deres 'reportager' til at finde frem til de eksperter, som fremmer lige præcis den holdning avisen har til et givent emne på lederplads. Ved at bruge overskriften 'ekspert udtaler' giver man selvfølgelig også en egentlig holdnings-artikel et skær af almindelig reportage.

jamen jens dog kom ud af paranoiaen.

det gælder altså specielt for lige netop politiken og information af kunne finde understøttende eksperter til holdninger og meninger? dvs de andre medier er idioter eller hvad?

Klart nok jenser, næh du, det gør sig gældende at netop information og politikens brug af eksperter er klar til nedskydning netop pga disse medier og ikke eksperterne.

jeg kan så sige at disse 2 straffereteksperter er blandt de mest benyttede blandt de borgerlige medier også .

og så lige til sidst for at fuldende dit studentikose udsagn om eksperternes politiske rolle.

Der er derfor man tager lange uddannelser, for at berettige en vægtig rolle i samfundsdebatten, måske du skulle prøve det samme.

@Søren Madsen

"de borgerlige medier"

hvilke medier er det?? Jeg kan ikke tro du seriøst taler om dem mange af vane kalder 'borgerlige' såsom Berlingske Tidende og JP?? Disse to aviser er efter min mening ikke borgerlige. Bevares, de kan da fra tid til anden have en leder man med lidt god vilje kan kalde borgerlig. Men ellers er der ingen forskel på vinklingen af historierne når man læser Politiken, Berlingske eller JP. Alle historier i de såkaldt borgerlige aviser har nøjagtig den samme venstresnoede kulturradikale vinkling som i Politiken (eller Information).

Iøvrigt, Jørn Vestergaard har gang på gang givet udtryk for retspolitiske synspunkter som ligger tæt op ad Det Radikale Venstre og venstrefløjen. Han er en retspolitisk 'slapper', og han er netop en af disse 'forkser-aktivister' jeg henviste til i mit sidste indlæg.

Søren Madsen, spild ikke tiden på anonyme kværulanter som Jens. For folk som ham er enhver, der ved noget om et emne, men når til andre konklusioner om virkeligheden end Jens selv, pr. definition politiske, mens de, der er enige med Jens, er neutrale.

Det er så banalt og fortærsket, at det næsten gør ondt at rette tæerne ud bagefter.

@Per Vadmand

Jamen, Per Vadmand dog!! Hvorfor så agressiv?? Kom dog ind i kampen og lad os høre dine saglige argumenter mod at dette fænomen jeg kalder "forkser-aktivister" eksisterer.

Alle forskere har en politisk dagsorden, Jens, ikke kun dem, du er uenig med.

Så enkelt er det.

Søren Madsen

"Det er ren ynk."

Ja, det er rent ynk, når der dagligt forekommer udvalgte "eksperter" i hverdagens avisklummer.

Jeg er generelt modstander af "forskere" der gennemsnitlige gemmer sig bag universitets mure og ikke konfronterer sig med emperiske data i forskningen, der i virkeligheden bygger på fornemmelser. En glimrende eksempel er den såkaldte mandeforsker Kenneth Reinicke, som i virkeligheden er kvindeforsker og ikke mandeforsker.

Jørgen Bæk Simonsen der kalder sig historiker og religionshistoriker med speciale i arabisk og islamisk historie, er i virkeligheden Islamforsker og har et dybt had til Vesten.

Nytteprincippet går bl.a. ud på at; Den enkelte minoriteten, kan ofres for flertallets lykkes skyld.

Lad os derfor ofre eksperticen for fleretallets skyld.

@Janus

Islam-'forskeren' Jørgen Bæk Simonsen har flere gange plæderet for, at vi her i landet skal indføre en del af den religiøst begrundede sharialov.

# Jens

Jeg har tidligere postet denne henvisende kilde:

http://www.liberator.dk/debatforum/index.php?showtopic=1242

"Hvordan feministernes "krig mod drenge" ryddede vejen for Islam.! Artiklen er skrevet af en nordmand og offentliggjort i Brussels Journal.

@Janus

Jeg kender skam godt 'Fjordman' og The Brussels Journal. Han har skrevet en del læsværdige artikler efterhånden. Denne her var også interessant.

Hvafo tillid?
De'r da ik' noget der kan tage skade!

Godt !!
Tillid til PET der lader Dan Lynge forsyne rockere med vaaben, tillid til
PET der efter ordre fra Mossad lod Blekingegade-banden køre helt ud ?
Det er sgu da paafaldende at alle disse "terror-sager" der viser sig at være
fis i hornlygte alle forekommer i lande der alle er medlemmer af
"De nyttige idioters koalition" ..
"Gladio" er nok ikke helt afviklet endnu ..

@Winston Smith

"PET der efter ordre fra Mossad lod Blekingegade-banden køre helt ud ?"

Mener du seriøst at Blekingegadebanden er ofre for PET og Mossad?? Var det en PET eller en Mossad agent der affyrede de dræbende skud mod den 22 årige betjent Jesper Hansen??

Ulrik Høstblomst

Jens ?

Winston siger at PET lod Blekingegade-banden køre linen ud uden at det normale politi fik et hint om det af PET....

Jeg læser i al fald ikke Winstons indlæg som om han forsøger at gøre dem til ofre --- om end jeg er temmelig sikker på at Mossads motiv til at lade dem køre linen ud -- var at de oplysninger de kunne få ud af at have dem på fri fod var langt mere værdifulde for Mossad end at have dem i spjældet...

Og med de oplysninger vi har og med det uafklarede forløb omkring selve drabet kunne det teoretisk set godt være en plantet agent der udførte drabet på Jesper Hansen...

Det kan vi jo i sagens natur seriøst ikke udelukke al den stund vi hverken kender identiteten på Mossads agent eller drabsmandens identitet..