Læsetid: 2 min.

Tysk Højesteret skal se på EU-traktat

En tysk parlamentariker vil indbringe Lissabon-traktaten for tysk Højesteret. Det kan betyde, at traktaten ikke kan træde i kraft 1. januar næste år som planlagt
Indland
13. marts 2008

BRUXELLES - Den tyske parlamentariker Peter Gauweiler vil bringe EU's nye traktat for den højeste tyske domstol, Verfassungsgericht. Det bekræfter hans kontor i Bundestag.

"Denne traktat svækker demokratiet i europæisk politi, især indflydelsen for de nationale parlamenter," siger Gauweiler til det tyske nyhedsmagasin Focus. Gauweiler tilhører det konservative parti fra Bayern, CSU, der er del af regeringskoalitionen bag kansler Angela Merkel.

"Der bliver afgivet store dele af suveræniteten, uden at det bliver afstemt med folket," forklarer Christoph Tiné, videnskabelig assistent i Gauweilers kontor.

80 procent af den lovgivning, som det tyske parlament beskæftiger sig med, er gennemførelse af love, der er besluttet i Bruxelles, siger Tiné under henvisning til en høring om den faldne EU-forfatning i det tyske parlament. Med Lissabon-traktaten - lyder Gauweiler-folkenes argument - bliver flere kompetencer flyttet til EU.

"Det betyder, at mindst 80 procent vil komme fra Bruxelles," siger Christoph Tiné, og peger på, at også hidtil offentlige opgaver som vejbyggeri og energiforsyning, fremover skal besluttes i Bruxelles, ligesom EU får mere udenrigspolitisk vægt.

Kun til en vis grænse

Den tyske forfatningsdomstol har tidligere taget stilling til en EU-traktat, nemlig Maastricht-traktaten, som danskerne afviste ved folkeafstemningen i 1992. Dengang sagde højesteretten, at Tyskland kan afgive suverænitet, men at det kun kan ske til en vis grænse er nået.

"Vi vil gerne vide, om denne grænse nu er overskredet," siger Christoph Tiné.

Venstrefløjspartiet Die Linke overvejer også at indgive en klage over Lissabon-traktaten, men har ikke besluttet sig helt endnu.

Gauweiler vil indbringe traktaten for domstolen, så snart den er ratificeret i de to tyske kamre. Bundestag ventes at stemme om den i slutningen af april, Bundesrat planlægger sin afstemning den 23. maj.

En måned efter skal irerne gå til folkeafstemning. Den irske regering sagde i denne uge, at afstemningen skal holdes anden uge i juni, og avisen Irish Times skyder på den 12. juni som dato.

Den tyske højesteret og den irske befolkning er - som Europa ligger nu - de eneste, der kan lægge forhindringer i vejen for en ratificering af traktaten, der kræver enighed mellem alle lande. Frankrig, Rumænien, Slovenien, Ungarn og Malta har allerede ratificeret den.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her