Læsetid: 3 min.

Tyskland og Sverige dumper græsk asylsystem

De miserable forhold for asylansøgere i Grækenland får nu både Sverige og Tyskland til delvist at stoppe udvisninger til landet, mens et totalt stop overvejes. Den danske opposition kræver de græske forhold undersøgt
Pro Asyl (svensk pendant til Dansk Flygtningehjælp) beskylder den græske kystvagt for at sætte flygtninge af på ubeboede øer, ødelægge deres både på åbent hav og slå dem, hvis de når i land.

Pro Asyl (svensk pendant til Dansk Flygtningehjælp) beskylder den græske kystvagt for at sætte flygtninge af på ubeboede øer, ødelægge deres både på åbent hav og slå dem, hvis de når i land.

Indland
13. marts 2008

Norge stoppede udsendelsen af asylansøgere til Grækenland i december, og nu er Sverige og Tyskland til dels fulgt efter. Det græske asylsystem er under anklage for systematisk at overtræde asylansøgeres rettigheder. I en rapport fra november i 2007 skriver FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), "at det ikke har været muligt at spore nogen juridisk praksis i Grækenland (i asylsager, red.)," hvilket reelt betyder, at asylansøgere i Grækenland får systematisk afslag.

Det fik Tyskland til i begyndelsen af året til at standse udsendelserne af uledsagede mindreårige asylansøgere til Grækenland, og indenrigsministeriet overvejer i øjeblikket om udsendelserne skal stoppe helt.

Svensk dom

I Sverige har Migrationsdomstolen i Malmø, (svarer til Dansk Flygtningenævn, red.), netop foretaget en afgørelse, der går stik imod svensk udlændingeservice. En iraker, der stod til udvisning kan få lov at blive i Sverige, da domstolen ikke mener hans rettigheder er sikret i Grækenland. Det skrev Sveriges Radio på deres hjemmeside i tirsdags. At EU-lande som Tyskland og Sverige sender signaler om at underkende det græske asylsystem, rejser en hård kritik fra oppositionen i Danmark, der vil have integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) til at undersøge de danske forhold.

"Det græske asylsystem er hullet som en si, og når landene omkring os siger stop, så bør integrationsministeren også trykke på pauseknappen, indtil de græske forhold er blevet undersøgt," siger integrationsordfører for de radikale, Morten Østergaard.

Ifølge Dublin-forordningen, der regulerer flygtningestrømme i EU, kan EU-lande sende asylansøgere tilbage til det første EU-land, hvor de er blevet registreret. Selvom Information i december kunne dokumentere, hvordan det græske asylsystem overtræder fundamentale asylrettigheder, kan Udlændingeservice stadig sende asylansøgere tilbage til Grækenland, hvis man får en garanti fra grækerne om en fair asylbehandling. En sådan garanti har udlændingeservice fået 36 gange siden 2006. Heraf er 12 asylansøgere med sikkerhed blevet sendt afsted til Grækenland, oplyser Rigspolitiet.

"Vi har tit hørt højtstående embedsmænd fra de græske myndigheder give disse garantier, men det hjælper ikke, når praksis ikke ændrer sig," siger Chris Nash, der leder det politiske kontor i The European Council for Refugees and Exiles (ECRE), der er en sammenslutning af flygtningeorganisationer i Europa.

Værdiløse garantier

Karl Kopp er leder af den tyske flygtningeorganisation Pro Asyl, der svarer til Dansk Flygtningehjælp, og han har ved selvsyn oplevet de græske asylforhold tidligere på året, hvor han ledsagede en irakisk flygtning.

"Mine oplevelser i Grækenland med irakeren har gjort det helt klart, at de græske garantier om en fair asylprocedure, absolut ingenting er værd, hverken for den tyske regering eller nogen anden regering," siger Karl Kopp, der fortæller, at irakeren først blev sluppet ud fra Athens lufthavn, efter at have været tilbageholdt ulovligt i ni dage. Kun ved hjælp af en advokat, som Karl Kopp tilkaldte, blev irakeren frigivet.

"En politibetjent stikker ham en håndskrevet seddel, hvor der står noget på græsk. Vi finder senere ud af, at det er adressen på Asylkontoret i Athen," siger Karl Kopp, der i de næste dage også får brug for hjælp af advokaten til overhovedet at få adgang til Asylkontoret.

"For at kunne registrere en asylansøgning skal man have en adresse, men asylansøgere i Grækenland er ofte hjemløse," siger Karl Kopp, der fortæller, at der på intet tidspunkt var en jurist eller en tolk til rådighed for irakeren, der hverken taler græsk eller engelsk.

En alvorlig sag

"Det er en meget alvorlig sag," siger SF's integrations- og asylordfører Astrid Krag, der er foruroliget over, at Norge har stoppet udvisninger til Grækenland.

"Det kan ikke passe, at Birthe Rønn Hornbech bare afviser de oplysninger, der kommer fra UNHCR og forskellige menneskerettighedsorganisationer," siger hun.

Den radikale integrations- og udlændingeordfører Morten Østergaard understreger, at ideen bag Dublin-forordningen er, at der er en fælles retslig standard, "men hvis der er en risiko for, at asylansøgere bliver sendt tilbage til krig, så må tvivlen komme dem til gode, og så må vi behandle deres sager her," siger Morten Øster-gaard, der kræver, at regeringen standser udvisninger til Grækenland, mens de græske forhold undersøges.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen mener, at "regeringen skal svare på, om de mener Grækenland lever op til Flygtningekonventionen, for vi kan jo ikke sende asylansøgere tilbage til lande der overholder den."

Dokumentation

Læs hele historien om Hr. P's vej gennem det græske asylsystem (pdf)
Læs hele UNHCR's rapport om det græske asylsystem (pdf)
Læs Pro Asyls rapport om den græske kystvagt (pdf)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Findes der ifølge oppositionen og Information overhovedet noget som helst land i verden,hvortil Danmark kan udvise afviste asylansøgere?? Jeg mener, det er vel trods alt de færreste steder i verden at asylansøgere bliver indlogeret på de 5 stjernede luksus-hoteller oppositionen åbenbart stiller krav om.

Er der ikke forskel på en seng på et asylcenter i Danmark og mad tre gange om dagen, og et overbefolket fængsel på en græsk ferieø, hvor der ikke er mad nok, men rigeligt med knippelsuppe?
Nu handler det jo heller ikke om asylansøgere, der har fået afslag på asyl i Danmark, men om hvilket land, der skal behandle asylansøgningen.

@Kirsten Sterling

Det du agiterer for er med andre ord, at asylansøgere der ankommer til Grækenland automatisk sendes videre til Danmark for at få behandlet deres ansøgning der??

Med Grækenlands indlemmelse af EU er det et bevis på at Grækenlands autonomi hermed er reduceret i Migrationsspørgsmålet.

Det skulle ikke undre mig, i kommende år, der bliver nedlagt forbud mod at læse Platon, da han i perioder støttede en tyran.

Danmark har ikke, og kan ikke have ansvar for hvordan den græske regering indretter sit asylsystem, men vi har ansvar for de mennesker vi sender ned til dette asylsystem, jævnfør professor i asylret, Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet, der i Information den 11. februar siger:

"Hvis der foreligger velunderbygget tvivl om, hvorvidt grækerne i realiteten behandler asylsagerne, så risikerer vi indirekte at sende asylansøgere tilbage til mishandling i Irak via Grækenland, og det er uforeneligt med både FN's flygtningekonvention konvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonventionen," siger han.

Selvom Danmark har afvist en del irakere,sender vi dem i det midste ikke tilbage til Irak.

"Henrik Dam Kristensen mener, at "regeringen skal svare på, om de mener Grækenland lever op til Flygtningekonventionen, for vi kan jo ikke sende asylansøgere tilbage til lande der overholder den."
Hvem så?

@Kirsten Sterling

"Selvom Danmark har afvist en del irakere,sender vi dem i det midste ikke tilbage til Irak".

Mig bekendt har Sverige en hjemsendelseesaftale med irak. Iøvrigt, en del af disse afviste Irakiske asylansøgere er fra det Kurdiske Nord-Irak, hvor der i øjeblikket er en voldsom økonomisk vækst. Dertil kommer, at flere af disse afviste Irakiske asylansøgere allerede fik deres afslag under Nyrup/Jelved regeringen, og derfor har deres manglene vilje til at acceptere afslaget intet at gøre med den nuværende situation i Irak at gøre.

Men tilbage til Grækenland, så kan det ganske enkelt ikke passe, at vi ikke skulle kunne sende asylansøgere tilbage til et EU-land for at behandlingen af deres ansøgning kan foregå der. Så vil jeg sige, at forventningerne til hvor mange ressourcer der skal lægges i behandlingen ganske enkelt sat for højt. Mange af de asylansøgere som kommer til Europa er jo åbenlyst ubegrundede, da der ikke er tale om, at disse mennesker er personligt forfulgt, men at der derimod tale om rene og skære økonomiske motiver for ansøgningen om asyl.

@Kirsten Sterling

hvis grækenland ikke overholder diverse konventioner må de vel smides ud af EU.

da dette tilsyneladende ikke er sket, hvad er så problemet.

Til otto bismarck:
Fordi EU ikke har reageret, betyder det jo ikke, at der ikke er et problem, men hvis du foretrækker EU kan du jo bare læse deres EU-kommissionens pressemeddelelser istedet for at læse Information.

Til P.Lauritzen: Ups!! Der er røget et meget vigtigt ord ud af Henrik Dam's citat, der skulle jo have stået:
"for vi kan jo ikke sende asylansøgere tilbage til lande, der ikke overholder den (flygtningekonventionen altså).

Til Jens: Hvis du mener, at 'ingen sagsbehandling' af en asylansøgning er tilstrækkeligt med ressorucer at bruge på asylsager, så har du da ret i, at de fleste andre EU lande bruger alt for mange ressourcer på flygtninge.

@Kirsten Sterling

Ja, men jeg må altså holde fast i, at Grækenland er et EU-land, og hvis Danmark ikke kan sende asylansøgere til de EU-landene hvor deres ankomst er registreret, hvor kan Danmark så sende asyl-ansøgere hen??

Konsekvensen bliver, at enhver der 'tilfældigvis' vælger at krydse grænsen til Danmark de facto bliver hængende her. Ja, for jeg er sikker på, at Information, Politiken, oppositionen, DR, godhes-industrien og Kirsten Sterling også kan finde masser af grunde til, at vi heller ikke kan sende asylansøgere til Sverige, Tyskland, UK, Holland, Frankrig, Portugal, Spanien, Luxembourg, Belgien, Polen osv osv.

@Jens: Du har ret så langt hen ad vejen at det er et kriterium for medlemskab af EU at grundlæggende retsforhold er på plads (domstolenes uafhængighed, habeas corpus, fungerende forvaltninger, osv.). Netop derfor kan man lave en aftale som Dublin-aftalen, hvor alle ansøgninger om asyl skal behandles i ét land, nemlig det som asylansøgeren først ankommer til. Når alle EU-lande har forsvarlige retspraksisser, så er der ingen grund til at ansøgningen skal behandles ét sted, frem for et andet.

Derfor er det også et langt mere grundlæggende problem som artiklen rejser: Når et EU-medlemsland systematisk begår så grove brud på helt fundamentale retspraksisser som det er tilfældet her, kan det så overhovedet fortsat være medlem af EU? Bør der ikke være sanktioner?

@Jens

faktisk tror jeg fru Sterling er af den mening at enhver der "tilfældigvis" skulle ønske at komme til europa burde have opholdstilladelse i danmak.

havde vi ikke en radikal minister Anita Bay et eller andet, der var inde på den samme tankegang

Det er også regeringens argument, at Danmark skal kunne tilbagesende asylansøgere til andre EU-lande, ifølge Dublin-forordningen, og det er i og for sig rigtige, men der gælder også andre regler i EU, der siger, at et land ikke må sende en asylansøger til et tredje land, hvor der er risiko for, at vedkommende bliver sendt videre til krig, og den risiko er der i Grækenlands tilfælde.

Det er klart, at der må være en eller anden form for fordeling af asylansøgere i Europa. Presset på Grækenland er stort, fordi de ligger lige ud til den fattige og krigsplagede del af verden, og det er hele EU's problem, man tørrer af på Grækenland, og derfor hænger reglerne i Dublinforordningen ikke sammen, men det er en anden historie, som vi skriver på et andet tidspunkt. Desuden sender Danmark mange flere asylansøgere tilbage til andre lande i EU i henhold til Dublin-forordningen, end vi sender tilbage til Grækenland. Danmark er ikke med i EU's fælles flygtningepolitik, som har nogen mindstekrav vi heller ikke lever op til, så andre EU-lande behøver ikke nødvendigvis at tilbyde asylansøgere dårligere forhold end Danmark.

@otto bismarck

Jo, Anita Bay Bundegård foreslog som nyudnævnt udviklingsminister fra Folketingets talerstol, at Danmark skulle åbne fuldstændig op for det hun kaldte 'fattigdoms-indvandring'. Nyrup måtte i al hast sammenkalde den 'Danske verdenspresse' og kraftigt dementere sin radikale minister. Jeg fandt aldrig ud af hvorfor Nyrup tog sådan på vej, da Anita Bay vel egentlig sagde det der de facto var den førte politik på den tid.

Anita Bay sidder iøvrigt idag og gnubber skuldre med Tøger Seidenfaden på Politikens chefredaktion.

Det er vel umuligt at afgøre om en ansøgning er grundløs medmindre man undersøger det.