Læsetid: 2 min.

Børn sælges til prostitution i Danmark

Handel med børn til blandt andet Danmark er et stigende problem, fastslår Dansk Røde Kors. Nyt initiativ fra regeringen skal sætte mere fokus på problemet
7. april 2008

Vesteuropa er kommet på verdenskortet over destinationslande for menneskehandel, og i den sammenhæng går Danmark ikke fri. Børneofre for menneskehandel er en lille og overset gruppe herhjemme, men den findes.

På 11 år er 126 børn blevet solgt til Danmark for at tjene penge til bagmænd gennem prostitution, tvangsarbejde og kriminalitet. Og ifølge Casper Smidt fra Dansk Røde Kors er det såkaldte traffickingproblem ikke et, der bliver mindre i fremtiden.

"Vi er blevet bedre til at identificere børn, der har været udsat for menneskehandel. Alligevel er der et stigende problem på trods af, at der bliver gjort en indsats," forklarer han.

Bedre bagmænd

Stigningen i handel med mennesker er et globalt problem, men i udlandet har man været opmærksom på fænomenet i flere år.

Ifølge Casper Smidt er det først inden for de seneste år, at bekæmpelsen af trafficking af børn er kommet på dagsordenen i Danmark. Problemets stigende omfang skyldes derfor til dels, at der mangler opmærksomhed om problemet, og til dels at bagmændene bliver bedre til at omgå lovgivningen.

"Bagmændene er snu som ind i helvede. De følger sandsynligvis med i lovgivningen og retter sig ind efter den," fortæller Casper Smidt.

Derfor er det også svært at finde frem til de handlede børn, og antallet af børn i statistikkerne over trafficking formodes at være langt højere end antaget.

Derudover er de sociale myndigheder og politienheder, der har kontakt med de udnyttede børn, ikke eller kun ringe uddannet til at identificere børnene som ofre for menneskehandel.

En Red Barnet rapport fra 2007 fastslår, at flertallet af de instanser, der kommer i kontakt med traffickede børn, "ikke har væsentligt kendskab til generelle indikatorer på trafficking".

Mere fokus

Hos det nyoprettede Center Mod Menneskehandel er der derfor heller ingen tvivl om, at handel med børn skal have mere plads i rampelyset.

"De sociale myndigheder, der kommer i kontakt med børnene, skal være bedre til at spotte, at de kan være ofre for menneskehandel og ikke er kriminelle," forklarer Hanne Mainz fra Center Mod Menneskehandel.

Som et led i regeringens handlingsplan mod menneskehandel fra 2007 starter centret i samarbejde med Red Barnet en indsats for at øge opmærksomheden på trafficking af børn i Danmark.

De to organisationer vil i løbet af foråret undervise politikredse og sociale myndigheder i at få et skarpere øje mod handlede børn.

Positiv fremtid

Casper Smidt fra Dansk Røde Kors er glad for det nye initiativ, men mener, at der skal mere til.

"En forebyggende eller oplysende indsats er ikke altid nok. Alle, der har mulighed for at komme i kontakt med traffickede børn, skal være bedre til at samarbejde," siger han og tilføjer: "Det er vigtigt at vi holder os for øje at have en holistisk tilgang til problemetikken. Hvis vi arbejder fragmenteret kommer vi aldrig denne ondskab til livs".

Han forklarer, at Danmark er nået langt i bekæmpelsen af trafficking, men det er en løbende proces, der har lang vej igen.

Folkene bag regeringens handlingsplan er dog indtil videre godt tilfredse med forløbet.

"Der er nogle mål, der er nået og vi er endda en smule foran med implementeringen af handlingsplanen," siger fuldmægtig Anne Katrine Bertelsen, der blandt andre står bag regeringens plan.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Susanne Møller

Hvor er tallene for at handel med børn er stigende?

Og hvor er de tal som retfærdiggør at lave en overskrift som sætter menneskehandel lig med prostitution?

Hvorfor skal prostitution udokumenteret have skyld for al elendighed og grusomhed ?

Med hvilken ret sværter man faget prostitution til? .... måske med den ret, at faget i forvejen ingen rettigheder har..... det er så nemt...der er ingen som protesterer over løgnene

Det gør jeg nu. Jeg kræver dokumentation og jeg ved at den ikke findes.

Det er vist en rigtig Ekstrabladsstramning i er ude i. Der er ikke dækning for den optigstvækkende påstand i de kilder i anfører i dagens trykte udgave af avisen.

Jeg har i øvrigt set Anders Morgenthaler på en hjemmeside fortælle, hvordan han tidligere slog hjernen fra og bollede grædende ukrainske teenagere i en kælder. Vi I evt. hjælpe ham ned på en politistation?

Det kunne give en kanon overskrift, og snilt fylde tre sider.

Heinrich R. Jørgensen

Sus Luder:
"Hvor er tallene for at handel med børn er stigende?"

Næppe nogen steder, som du også selv fremfører. Men så vidt jeg har erfaret, har den organiserede kriminalitet baseret på trafficking de seneste år vokset meget, og vil næppe blive opgivet af bagmændene. Om der betyder at den forhåbentlige lille del af ofrene for trafficking bliver større eller mindre, er der vel ikke nogen der tør spå om?

Det er vel rimeligt at formode, at organiserede kriminelle oftest er smarte og beregnende personer, der forstår at beskytte sig selv og deres kriminelle aktiviteter. Der kræver ikke megen begavelse at regne ud, at den største faktiske trussel mod deres aktiviteter kommer fra indignation over uretfærdigheder begået mod ofrene for trafficking; jo mere sagesløse ofrene er, des større indignation. Kynisk, ja, men man kan have lov til at håbe, at trafficking af børn måske ikke vil stige af denne årsag?

Du har ret i, at selv om mange ofre for trafficking ender i prostritution, så er trafficking og prostitution to forskellige fænomener. Trafficking er tvang, vold, undertrykkelse, trusler og slaveri, og en særdeles indbringende form for kriminalitet. Jeg kender ikke tallene, men det vil ikke undre mig, hvis trafficking indbringer flere penge til bagmændene, end narkotika gør til deres bagmænd.