Note
Læsetid: 1 min.

Danmark i strejke

100.000 offentligt ansatte i strejke. Det er især ældre, børnene og på hospitalerne, at strejken rammer. Et nødberedskab skal dog sikre livsvigtige opgaver
Indland
16. april 2008

Den omfattende konflikt på pleje- og sundhedsområdet er skudt i gang. Ved midnat gik omkring 100.000 offentlige ansatte i kommuner og regioner i strejke.

Forbundet Fag og Arbejde, FOA, har udtaget 23.000 medlemmer til strejke, og med forbundsformand Dennis Kristensens ord er velfærden nu sat på vågeblus. Det er især plejeområdet, der bliver ramt, men FOA organiserer også pædagogmedhjælpere, så børnefamilier i udvalgte kommuner rammes også. Andet skud i bøssen affyres den 28. april, hvor yderligere 12.000 FOA-medlemmer er udtaget til konflikt.

Oveni har 11 forbund i Sundhedskartellet, der tilsammen organiserer omkring 110.000 sygeplejersker, jordemødre, fysioterapeuter, bioanalytikere og andre faggrupper inden for sundhedssektoren, også varslet strejke på landets hospitaler. Her er 70.000 udtaget til en konflikt, da ledere og tjenestemænd ikke er omfattet.

Forhandlingerne om nye overenskomster brød for alvor sammen fredag, da forligsmand Mette Christensen opgav at mægle mellem parterne.

Der er aftalt et nødberedskab mellem forbund og arbejdsgivere. Konflikten må ikke gå ud over livsvigtige opgaver og koste liv.

De offentlige ansatte i FOA og Sundhedskartellet vil have lønstigninger på 15 procent over tre år. Men det vil arbejdsgiverne ikke gå med til, da de har givet 12,8 procent til mange andre faggrupper.

Arbejdsgiverne kan også vælge at optrappe konflikten ved en lockout. Så får de ansatte besked på at blive væk. En lockout kan begynde fire uger efter, den er varslet.
/ritzau/

Serie

OK08

Seneste artikler

 • Arbejdet genoptages på sygehusene

  13. juni 2008
  Efter otte ugers strejke og 370.000 aflyste operationer og behandlinger genoptages arbejdet på landets sygehuse i fuldt omfang fra søndag
 • Pædagogstrejke slut

  13. juni 2008
  Den langvarige strejke og en truende lockout var befordrende for et forlig mellem Bupl og KL, erkender de to topforhandlere
 • Politikerne tøver med indgreb

  10. juni 2008
  Danskerne kan stadig se langt efter operationer og indlæggelser på landets sygehuse. Alle venter nu på et regeringsindgreb - men politikerne er tilbageholdende
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her