Læsetid: 4 min.

Danske universiteter får penge fra fascist-fond

Mussolini var den perfekte fascist og diktator, mente stifteren af milliardfonde, som blandt andet Københavns Universitet og Copenhagen Business School anbefaler deres studerende at søge stipendier fra
Japaneren Ryoichi Sasakawas private hær marcherede under Anden Verdenskrig i uniformer lig Mussolinis soldaters, som i Sasakawas øjne var -den perfekte fascist og diktator-. I dag er Sasakawa mest kendt for sine velgørenhedsfonde, som blandt andet Københavns Universitet modtager penge fra.

Japaneren Ryoichi Sasakawas private hær marcherede under Anden Verdenskrig i uniformer lig Mussolinis soldaters, som i Sasakawas øjne var -den perfekte fascist og diktator-. I dag er Sasakawa mest kendt for sine velgørenhedsfonde, som blandt andet Københavns Universitet modtager penge fra.

Indland
7. april 2008

Japaneren Ryoichi Sasakawa, der stiftede flere milliardfonde til velgørenhed, pralede til sin dødsdag i 1995 med at være "verdens rigeste fascist".

Københavns Universitet ser dog ingen problemer i at få glæde af penge fra en mand, der var kendt som mafioso, krigsforbryder og Mussolini-beundrer:

"Vi er godt klar over, at der ligger et element af bodsgang i den gamle Sasakawas stiftelse af fonden," siger rektor Ralf Hemmingsen, der mener, at det er fondens nuværende formål, der betyder noget, ikke fondens historie.

Japansk mangemilliardær

Studerende på KU opfordres til at søge stipendier fra The Ryoichi Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund, og universitetet har tidligere modtaget en donation på næsten fem mio. kroner fra Sasakawa-fonden. Da KU i 2007 var vært for fondens jubilæum, blev Sasakawa blot omtalt som "en japansk mangemilliardær".

Ryoichi Sasakawa sad imidlertid i fængsel for krigsforbrydelser efter Anden Verdenskrig og blev af de allierede klassificeret som "Class A War Criminal" efter Japans kapitulation.

I en CIA-rapport fra 1946 bliver Sasakawa beskrevet som "en rig mand, som ingen skrupler har med brugen af sin formue (...) Han kan skifte side afhængig af mulighederne", og CIA øjnede i den magtfulde fascist chancen for en stærk allieret imod kommunismen.

Store dele af Ryoichi Sasakawas formue blev skabt på værnemageri, smugleri og narkotika. Sasakawas japanske øgenavn var 'Skyggemanden', Kuromaku - en japansk betegnelse som Time Magazine i 1974 oversatte til "Godfather-San" i en artikel om Sasakawa.

I dag oplyser Sasakawa-Fonden (også kendt som Nippon-Fonden), at den henter sine penge fra japansk motorbådsrace.

Ralf Hemmingsen kalder anklagerne om Ryoichi Sasakawas forbindelser til mafiaen for "det man i krimiverdenen kalder hear-say", og lægger i stedet vægt på, at Sasakawa i sine senere år fik anerkendelse fra Vesten, blandt andet fra den afdøde senator James Thurmond, der i en tale til det amerikanske senat i 1992 sagde:

"Jeg rejser mig i dag for at hylde den internationalt anerkendte skibsbygger, filantrop og velgørenhedsambassadør, den ærværdige Ryoichi Sasakawa (...), som har været fortaler for gensidig forståelse og accept blandt det amerikanske og japanske folk."

Grotesk

Jonas Dahl, universitetsordfører for SF mener, at det er "grotesk", at danske studerende kan blive finansieret af penge fra Sasakawas-Fonden.

"Man ville tilsvarende ikke lade studieaktiviteter finansiere af eksempelvis Hitlers, Francos, Stalins eller Mussolinis penge," siger Jonas Dahl.

Det mener Ralf Hemmingsen ikke er en rimelig sammenligning:

"Fondens leder gennem de år, hvor KU har været med til at dele penge ud, er der mig bekendt ingen, der har et ondt ord at sige om. Hvor meget skal fædrenes synder gå i arv til deres sønner," spørger Ralf Hemmingsen og henviser til, at Ryoichi Sasakawas søn, Yohei, der i dag bestyrer Sasakawa-fonden, blandt andet er udnævnt til FN-ambassadør for udryddelse af spedalskhed.

Jonas Dahl mener, at KU i det mindste burde oplyse de studerende om fondens stifter og historie:

"Hvis Københavns Universitet virkelig mener, at de studerende skal modtage midler fra kriminelle fonde, så burde Københavns Universitet passende udlevere en medfølgende bog til de studerende, der oplyste om Sasakawas kriminelle og fascistiske aktiviteter. Så kan de studerende selv vurdere, om de ønsker at lade sig finansiere af fascistens penge, når Københavns Universitet ikke er i stand til at foretage den vurdering."

Men det ser Ralf Hemmingsen ikke nogen grund til:

"Man kan jo skrive en biografi om alt muligt. Vi lægger ryg til denne her fond, når vi udbyder stipendierne, det er ikke noget, den enkelte studerende skal tvinges til at tage stilling til."

Ralf Hemmingsen understreger, at han udtaler sig på baggrund af de oplysninger, KU har på nuværende tidspunkt om Sasakawa-Fonden, og at hvis der kommer nye oplysninger frem, vil de tage stilling til det.

Carl-Johan Lars Dalgaard, lektor ved KU, fik støtte fra Sasakawa-fonden i 2000, men uden at kende til Ryoichi Sasakawas baggrund.

"Det lyder ubehageligt. Hvis jeg havde vidst det, så havde jeg nok ikke søgt de penge," sagde han til Nyhedsavisen fredag.

Copenhagen Business School, der også opfordrer studerende til at søge penge fra Sasakawa-fonden, nævner heller ikke baggrunden for fondens midler.

KU og CBS er dog ikke ene om at bære over med den japanske mangemilliardærs fortid. Sasakawas fond, der i dag hedder The Nippon Foundation, er en af de største private donorer til FN, herunder WHO og UNICEF.

Stadig kontroversiel

I løbet af 1980'erne og frem til sin død i 1995, lagde Ryoichi Sasakawa ikke skjul på, at han ønskede at modtage Nobels fredspris for sine store velgørenhedsbidrag. Det ønske gik aldrig i opfyldelse. Men Sasakawas velgørenhed har effektivt forvandlet billedet fra fascist til filantrop i Vesten. Den franske journalist Denis Boneau fra den uafhængige presseforening Voltaire hævder, at Ryoichi Sasakawas søn, Yohei, der i dag leder den fond, som KU og CBS modtager penge fra, har videreført sin fars forretningsprincipper.

"Sasakawa-Fonden, der er for 'generøs' til at blive truet, dækker stadig over mafiaaktiviteter," skrev han i artiklen 'Sasakawa, a Respected War Criminal' i 2004.

I 2007 blev Sasakawa-Fonden kritiseret i det australske magasin The Diplomat for at yde støtte til regimet i Myanmar/Burma ved at medfinansiere den statskontrollerede avis Myanmar Times.

På trods af at Ryoichi Sasakawas søn, Yohei Sasakawa, har modtaget adskillige hæderspriser gennem årene for sin velgørenhed, herunder Ghandi-prisen i 2006, undslår mange universiteter i Japan sig stadig Sasakawa-familiens formue.

Det bekræftede også viceinstitutlederen for Japan-studier på KU, Marie Roesgaard, over for Nyhedsavisen fredag:

"Vi skal have en gæsteprofessor fra Japan på besøg, og han har frabedt sig midler fra fonden. De fleste steder i verden har de fjernet navnet Sasakawa fra fondens navn, fordi det er omdiskuteret."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vilhelm von Håndbold

"Man ville tilsvarende ikke lade studieaktiviteter finansiere af eksempelvis Hitlers, Francos, Stalins eller Mussolinis penge," siger Jonas Dahl.

Hva' med de kriminelle kapitalistiske ledere? Eller har Jonas Dahl en dobbelstandard overfor dem?

Danske banker finansieres i høj grad af atom bomber og klynge bomber. Kapitalen har blodige hænder, ikke noget nyt i det.

Det er vel kun et spørgsmål om tid, før denne fond er lige så respekteret som den, er blev grundlagt af dynamittens opfinder.