Nyhed
Læsetid: 3 min.

Gates og Gade hylder alliance

For første gang i ti år besøgte en amerikansk forsvarsminister i går Danmark. I mødet med sin danske kollega under-stregede Robert Gates, at Danmark og USA er bedste venner op til det kommende NATO-topmøde
For første gang i ti år besøgte en amerikansk forsvarsminister i går Danmark. I mødet med sin danske kollega under-stregede Robert Gates, at Danmark og USA er bedste venner op til det kommende NATO-topmøde
Indland
2. april 2008

"I bund og grund er jeg her for at sige tak."

Den amerikanske forsvarsminister Robert Gates er ingen høj mand og taler lavmælt.

Men budskabet var ikke til at tage fejl af, da han i går mødte sin danske kollega Søren Gade (V) på Livgardens Kaserne ved Rosenborg Slot:

"Danmark er en af USA's ældste og tætteste allierede. Jeg kommer først og fremmest for at udtrykke min tak på vegne af amerikanske folk for det bidrag, som det danske forsvar leverer i Afghanistan," sagde Robert Gates.

Ved samme lejlighed udnævnte han Danmark som medlem af en eksklusiv klub af lande som Australien, Storbritannien og Holland, der sammen med USA "bærer byrden" i Afghanistan.

Før Gates og Gade stillede op foran pressen, havde de mødt ti danske soldater, som for nylig havde været udsendt til Afghanistan.

Og på kasernens tag var Dannebrog gået på halv som markering af, at den 24-årige overkonstabel, Christian Raaschou, i mandags blev den 15. danske soldat, der mistede livet i Afghanistan.

"Alle tab er tragiske, og det er altid svært forklare forældre, hvorfor de mister et barn," sagde Gates med adresse til de faldne danske soldater.

Nedtoner NATO-splid

Er der to, som står sammen i NATO op til det kommende topmøde i Bukarest, er det netop Danmark og USA. Begge ministre understregede behovet for flere tropper i Afghanistan.

Bortset fra nylige tilsagn fra Frankrig kniber det dog med at få landene til at love flere soldater. Men det var tydeligt, at ingen af ministrene havde lyst til at provokere NATO-kollegerne unødigt op et topmøde, hvor der er nok af kontroversielle emner på dagsordenen.

"Det er op til hver enkelt land at beslutte, hvor mange tropper, der skal sendes ud. Men vi ser gerne et ekstra antal tusinde soldater. Vi bliver i Afghanistan under alle omstændigheder. Men missions længde vil blive kortere, hvis flere sender soldater til landet," sagde Søren Gade.

Her var Robert Gates mere konkret: Han pegede på, at NATO har efterlyst tre flere brigader, hvilket svarer til 10.000 flere soldater.

"Jeg håber, at vi i Bukarest får bekræftet hinanden i, hvorfor NATO er i Afghanistan, og at det er vigtigt for sikkerheden i Europa. Men det nytter ikke at fremhæve splid i alliancen, og jeg vil ikke kritisere enkelte lande," sagde Robert Gates.

Ligesom præsident Bush rejser Gates rundt med sit eget følge af journalister. De spurgte flittigt til den aktuelle konflikt mellem NATO og Rusland om missilskjoldet. Det benyttede Søren Gade til på sin side at understrege, at Danmark også på dette punkt er bedste venner med USA - og fremhævede, at Danmark deltager aktivt i skjoldet med Thule-radaren.

Fordobler civil indsats

Søren Gade var dog ikke den eneste minister på banen i går med budskaber om Afghanistan.

Ved en konference på Christiansborg diskuterede halvanden hundrede mennesker fremtiden for landet.

Her var udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) mødt op med løfter om en fordobling af den danske civile bistand til Afghanistan til 400 mio. kroner om året.

"Man kan ikke vinde freden alene gennem militære bidrag, men skal have kombinationen med en styrket civil indsats. Afghanistan er fortsat et af verdens fattigste lande, og selvom der er sket store fremskridt, er der stadig et stort behov for fattigdomsbekæmpelse," sagde Ulla Tørnæs.

Med til konferencen var også den afghanske undervisningsminister Mohammed Hanif Atmar:

"Vær ikke i tvivl om, at det afghanske folk sætter pris på Danmarks indsats. Bare spørg de seks millioner af-ghanske børn, der i dag går i skole på grund af den internationale styrkes arbejde," sagde Mohammed Hanif Atmar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danmark deltager aktivt i skjoldet med Thule-radaren. hvorfor fuck gør vi det? er det ikke meningen at undgå en ny kold krig?

Nato: så endte de med kors og stjerner på.

Ja det er da flot at de kan sidde og klappe hinanden på ryggen, hvorfor taler de ikke med den halvdel af befolkningen der ikke syntes at Afghanistan krigen var verdens bedste ide?

Jeg vil hermed fortaelle vore keare davaerende medborger at dansk soldater kaemper for USAs interesse . Hvis danmark virklige o/nsker bekaempe Taliban, saa i skal sende flere tusindere soldater til landet.
Det er som om i sender almisser til Afghanistan. Jeg anbefaler omkring 500.000 soldater til Afghanistan for at rydde landet fra Taliban ellers er der bedst at traekke soldaterne hjemme. Det er spilde af resoucser og penge og menneske liv. Haaber bliver ho/ret.

Taslim bor nu i Afghanistan