Nyhed
Læsetid: 2 min.

Højesteret sender Brixtofte i fængsel

Det var tredje gang, at en domstol afviste Peter Brixtoftes uskyld i den såkaldte sponsorsag, da Højesteret tirsdag idømte den tidligere Farum-borgmester to års ubetinget fængsel for groft mandatsvig...
Indland
16. april 2008

Det var tredje gang, at en domstol afviste Peter Brixtoftes uskyld i den såkaldte sponsorsag, da Højesteret tirsdag idømte den tidligere Farum-borgmester to års ubetinget fængsel for groft mandatsvig.

Peter Brixtofte var ikke selv til stede ved domsafsigelsen, men kommente-rede efter dommen med vrede, at han er uskyldig, at de danske domstole er politisk korrupte, og at han nu sammen med sin advokat overvejer at tage sagen videre til Menneskerettig-hedsdomstolen i Strasbourg.

Forsvarer: Sagen er tabt

Men hans forsvarer, advokat Preben Kønig, erkendte umiddelbart efter domsafsigelsen, at sagen var tabt.

"Jeg er på min klients vegne naturligvis meget skuffet, men nu har 16 dommere vurderet den her sag ens. Det synspunkt, jeg plæderede for, var ikke det juridisk rigtige, og jeg har fuld respekt for retssystemet og tillid til det, der foregår," sagde Preben Kønig, der havde krævet Brixtofte frifundet eller i det mindste, at sagen skulle gå om på grund af fejl.

Enige dommere

Men Højesteret lyttede ikke til ét eneste af forsvarerens argumenter, og det var syv enige højesteretsdommere, der fandt, at Peter Brixtofte groft havde misbrugt sin stilling som borgmester i Farum, og stadfæstede dommen og straffen på to års fængsel.

Højesteret vurderede altså, modsat Brixtofte selv, at det var helt uden betydning, at han havde erklæret sig inhabil, hver gang Farums politikere behandlede sager om kommunens sportsanlæg. For ifølge Højesteret var det reelt Brixtofte, der stod bag den ulovlige konstruktion, der sikrede håndboldklubben Ajax-Farum et sponsorat hos entreprenørfirmaet Skanska på 10 millioner kroner, hvoraf kommunen havde finansieret de ni millioner. Ganske vist var det viceborgmesteren, der underskrev aftalen, men det er uden betydning, fastslår Højesteret, for det var Peter Brixtofte, der sørgede for, at den ulovlige aftale blev indgået mellem Farum Kommune og Skanska.

Farvel til politik?

Anklageren i sagen, rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen, havde krævet op mod fire års fængsel, men er godt tilfreds med dommen og mener, at den giver et klart signal til landets borgmestre om, at loven skal overholdes.

"Dommen er en klar markering af, at det er en grov lovovertrædelse, der har fundet sted, og som man må sætte hårdt ind overfor. To års fængsel er en hård straf og en markering af, at det er et alvorligt forhold," sagde anklageren kort efter, at dommen var afsagt. Han mener, at dommen sender det signal, at Danmark er et retssamfund, og at man står hårdt på, at lovgivningen skal overholdes.

"Og det gælder ikke mindst borgmestre. Det er jo et af de mest tillidskrævende hverv, man kan have i vores samfund," sagde Jørgen Steen Sørensen.

Efter næsten 25 år i dansk politik må Peter Brixtofte, der i dag sidder i Furesø Byråd for sit eget parti, Velfærdspartiet, formentlig sige farvel som aktiv politiker. Valgbarhedsnævnet ventes at nå frem til, at han er uværdig til at være folkevalgt politiker. Hovedsagen - den med de dyre rødvinsregninger og de ulovlige millionlån - kører i øjeblikket i Østre Landsret og ventes først afsluttes til sommer næste år.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kære Peter Brixtofte

Jeg er ked af at du tabte sagen ,det er trist at du skal spille to år i gitterly.
Men kan du ikke få en fodlænke,det må du vel have ret til . du er jo ikke "farlig".
Jeg syntes at det er uretfærdigt at du skal straffes for det du har gjort.
Du har måske nok gået lidt ud over kanten af det Lovlige, men jeg er sikker på at det sker i de fleste kommuner,samt Store firmaer.
Du har bare været så uheldig, at det har været en flok nikkedukke , der måske burde prøve at bremse dig lidt en gang imellem, i stefdetfor at falde dig i ryggen.
Jeg håber at du kommer stærkere ud efter de to år.Jeg hørte du sagde at du ville til at lære Tyrkisk, det er en rigtig god ide,så går tiden hurtigere.
Men som sagt , forlang en fodlænke, så kan du da i det mindste være derhjemme .
Held og lykke fremover til dig og din familie.

Med venlig hilsen
Erik Søderlund og Birgith Hyldgaard

Ulrik Høstblomst

Farummodellen ??

Hvad var det lige Fogh tudede os ørene fulde om i starten af sin regerings periode -- Farummodellen ..... det var bare en universalløsning

Skide godt Egon

Hvornår skal Fogh i spjældet ??

For sin skattesag ?

For krigsforbrydelser ?

For at lyve under ed ?

Jeg glæder mig til at han skal ind og ruske sammen med Brixtofte

det eneste uretfærdige ved Brixtoftes dom er at Fogh ikke er røget

Samt at Thor Pedersen sidder som Finansmisister i stedet for i spjældet sammen med Brixtofte !!

Thor Pedersen var bagmand i Jysk rengøring da de fuskede sammen med Brixtofte i Farum og Fogh lovpriste fupnumrene og slagtede Brixtofte og gav Thor Pedersen ministerstatus

Den var ALDRIG gået i Italien -- ikke engang der -----

Men i Danmark ----- der kører det fint fint --

Skide godt egon !!

Bonderøve - det er hvad vi er i Danmark -- Egon havde ret