Læsetid: 2 min.

København drukner i klagesager

Københavns Kommune fedter med tildeling af støtte til udsatte elever, lyder kritikken fra oppo-sitionen. En årsrapport har vist, at kommunen har danmarksrekord i klager og underkendte afgørelser inden for specialundervisning. 'Beskæmmende,' ind-rømmer forvaltnings-direktør
Indland
22. april 2008

Nej. Nej. Nej. Sådan lyder det dag efter dag i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning. Nej, det pågældende skolebarn, som lider af Asperger, kan ikke få tildelt støtte i undervisningstiden. For specialundervisning koster mange penge, og den slags har forvaltningen ikke tilstrækkeligt af.

Hvad klemte budgetter angår, deler København skæbne med mange andre af landets kommuner. Men København skiller sig alligevel ud med sit ekstremt høje antal klager over manglende tildeling af støtte og specialundervisning til handicappede og udsatte elever.

København har blot 5,2 procent af Danmarks folkeskoleelever, men hele 27 procent af Danmarks klager i forbindelse med støtte til specialundervisning og tildeling af plads i specialklasse eller specialskole. Det fremgår af den seneste årsrapport fra Klagenævnet for vidtgående specialundervisning.

Og de mange klager skyldes ikke, at københavnerne er mere urimelige og kværulantiske end resten af befolkningen, for klagenævnet må i vidt omfang give klagerne ret i, at kommunens afgørelser er forkerte. Mens klagere i landets øvrige kommuner får medhold og omgørelser i 57 procent af sagerne, ligger København helt oppe på 85 procent omgørelser.

Rigeligt at kæmpe med

Majbritt Mamsen, der er medlem af Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg og Det konservative Folkeparti, kalder det høje klagetal helt uacceptabelt, især fordi det vedrører en undervisning, "som betyder så meget for, hvordan børnene klarer sig senere i livet". Hun siger:

"Det er et område, man ikke skal spare på - og vi skal overholde loven. Det er bestemt ikke godt nok, at det er nødvendigt i så mange tilfælde at skulle behandle ansøgningerne dobbelt, første gang ved afslaget og anden gang ved omgørelsen. De forældre til handicappede børn, som det går ud over, har rigeligt at kæmpe med til hverdag."

Majbritt Mamsen mener, at "forvaltningen fedter med tildelingen af specialpladser", fordi der er underskud på børne- og ungdomsområdet, og de stigende udgifter til børn med diagnoser som Asperger, autisme og DAMP skal afholdes inden for det eksisterende budget for forvaltningen.

Beskæmmende rapport

Direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen Christine Brochdorf siger, at rapportens tal er "beskæmmende" og "et klokkeklart tegn på, at der ikke er orden i den del af vores forvaltning, der handler om visitation til specialområdet".

Det er derfor besluttet inden for de næste tre år at reformere specialundervisningen. Det indebærer især, påpeger hun, at forældrene fremover ikke skal opleve, at man enten får tilbud om specialskole eller 'ingenting' i form af en begrænset pædagogisk støtte til barnet i en normalklasse. "Vi skal frem til, at alle udsatte børn, der har behov, tilbydes enten specialskole eller støtte i den altovervejende del af undervisningen," siger Christine Brochdorf.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til de mange klager og omgørelser hos den ansvarlige borgmester, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), som er på studietur i udlandet med Kommunernes Landsforening.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her