Læsetid: 5 min.

Mette - med F. som i Kennedy?

Også i denne uge var en socialdemokrat i fokus: Socialdemokratiets næstformand, Mette Frederiksen, lancerede søndag ni teser, der blev karakteriseret som alt fra fornyende over ligegyldige og venstredrejede til skruptossede
Indland
5. april 2008
Socialdemokratiske teser. Mette Frederiksen citerede flittigt John F. Kennedy, da hun i ugens løb diskuterede Socialdemokraternes redningsplanke og bud på, hvad der skal udgøre grundstammen i det danske samfund. Imens mente andre, at hendes ni teser var alt fra fremragende over ligegyldige til helt forfærdelige.

Socialdemokratiske teser. Mette Frederiksen citerede flittigt John F. Kennedy, da hun i ugens løb diskuterede Socialdemokraternes redningsplanke og bud på, hvad der skal udgøre grundstammen i det danske samfund. Imens mente andre, at hendes ni teser var alt fra fremragende over ligegyldige til helt forfærdelige.

Tariq Mikkel Kahn

"Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig, men hvad du kan gøre for dit land". Intet mindre end John F. Kennedys berømte ord, har kunnet gøre det i denne uge, hvor Socialdemokraternes næstformand, Mette Frederiksen, har diskuteret de ni socialdemokratiske teser, hun lancerede i søndags. Teserne skal udgøre grundstammen i det danske samfund - og hjælpe Socialdemokraterne ud af en krise, der ifølge en nylig Gallup-måling ikke har været værre, siden Poul Nyrup Rasmussen i 1998 udvandede begrebet 'garanti' betragteligt i forbindelse med efterlønnen.

I lyset af krisens omfang er der altså måske ikke noget at sige til, at Mette Frederiksen føler sig tvunget til at genoplive fordums prægnante retorik, og tesernes budskab er således også tilsyneladende beslægtet med samme selvopofrelse, som Kennedy i sin tid efterspurgte:

"Rettigheder er vigtige, fordi de udgør grundstammen i et velfærdssamfund. Men pligter er faktisk vigtigere. Jeg vil gerne have et stærkt fællesskab, men vi begynder at se tegn på det modsatte. Et stærkt fællesskab opstår kun, hvis mange yder deres optimale for at få det til at fungere. Og rigtig mange, der bor i Danmark, skal vide, at de kommer til at yde mere, end de kommer til at nyde," sagde Mette Frederiksen med henvisning til tese nummer to, som har været en af de ivrigst debatterede i løbet af ugen.

De andre teser omhandler blandt andet den enkeltes frihed (skal stå over alt andet), fattigdom (den skal afskaffes), velfærd (fælles, ikke privat), miljø (vigtigere end forbrug) og politik (det skal vi have mere af). Og teserne fik politisk kommentator ved Jyllands-Posten Ralf Pittelkow til at foreslå et eksperiment:

"Man lukker en stribe socialdemokratiske politikere inde i hvert sit rum. For den sags skyld kan man også tage nogle folkesocialister og radikale med. Derefter beder man dem besvare følgende to spørgsmål: Hvad står Socialdemokratiet for efter offentliggørelsen af Mette Frederiksens ni teser, som det ikke stod for i forvejen? Hvad kan man forvente, at Socialdemokratiet vil gøre politisk, som det ikke allerede gør?" Ikke en hel masse, lød Pittelkows forudsigelse.

Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske Tidende, så dog lidt mere positivt på det, han betragter som et logisk initiativ, fordi "Socialdemokratiet er presset til at indlede en offensiv." Det vil dog "kræve en kraftanstrengelse at forvandle teserne til et udspil, som kan udfordre Fogh," vurderede han.

Politikens kommentator og tidligere rådgiver for Poul Nyrup Rasmussen, Peter Mogensen, kaldte teserne "en kæmpe chance for partiet", men tilføjede samtidig, at teserne "kun dårligt kan betegnes som raketvidenskab". Konklusionen var dog, at "Mette Frederiksen er blevet voksen", og at hun kan komme til at spille en vigtig rolle for det trængte parti.

Skruptossede

Det, der førte til mest diskussion, var imidlertid et tese-underpunkt med forslaget om, at der skal gennemføres en pensionsrefom, som omfordeler til gavn for de dårligst stillede pensionister.

Forslaget bragte jublen frem hos SF's gruppeformand Ole Sohn.

"Det her er en kæmpe åbning for at lave en social retfærdig pensionsreform, som er det, SF har kæmpet for i mange år," sagde han til ritzau.

Også de radikale var begejstrede for udspillet, og formand Margrethe Vestager mente, at teserne viste, at "Socialdemokraterne vil være med til at prioritere og dermed sætte indsatsen for de udsatte i vores samfund øverst på dagsordenen".

Enhedslistens Frank Aaen ville gerne være med til at lave en pensionsreform, "men vi er imod at gøre folkepensionen til en fattigydelse," sagde han.

Fra Ældre Sagen fik forslaget dog en helt anden modtagelse.

"De giver folkepensionssystemet et dødsstød," sagde direktør Bjarne Hastrup og kaldte Socialdemokraterne "skruptossede". Han anførte, at forslaget truer hele fundamentet under det danske folkepensionssystem og vil virke imod hensigten, fordi det vil fjerne opbakningen fra den velbjergede middelklasse, hvilket vil udhule folkepensionen for de svageste.

Heller ikke skatteminister Kristian Jensen var begejstret for idéen, som han mener strider imod traditionel borgerlig politik.

"Det er problematisk, hvis man fjerner motivationen til at spare op til alderdommen. Derfor er det en overskrift, som giver mig bange anelser. Når man siger, at folkepensionen skal tilpasses enhvers økonomiske situation, så siger man jo reelt, at selv folkepensionens grundbeløb skal fjernes for dem, som har opført sig fornuftigt og har sparet op," sagde han og blev bakket op af formanden for Folketingets socialudvalg, Christian H. Hansen fra Dansk Folkeparti.

De unge socialdemokrater

Det kom også frem i ugen, at Mette Frederiksen havde hentet inspiration til teserne hos partiets yngre medlemmer.

Det var nemlig det nye centrum-venstre tidsskrift Vision, der bad Mette Frederiksen om at formulere ni teser.

Og redaktøren, Jens Jonatan Steen, havde forinden sammen med to andre unge socialdemokrater skrevet en kronik i tidsskriftet med titlen 29 velfærdspligter, hvor der blandt andet stod:

"Derfor skal vi igen turde stille krav - og kræve, at rettigheder og pligter igen følges ad. Eller som der står på arbejderbevægelsens gamle røde faner: 'Gør din pligt - kræv din ret'."

Jens Jonatan Steen forklarede, at de ønsker at lægge en ny linje for Socialdemokraterne.

"Vi er jo mange af os, der stemte på Helle Thorning, der gjorde det for at få politisk fornyelse. Det har vi ikke fået i tilstrækkelig grad, og nu forsøger vi at gå vores egen vej", sagde han til Politiken.

Mette Frederiksen oplyste dog, at tesepapiret er sanktioneret af den øvrige socialdemokratiske ledelse. Det er så endnu uvist, hvad de får ud af det. Men en foreløbig sikker konsekvens er, at Mette Frederiksens egen popularitet er steget voldsomt. Ifølge en ny meningsmåling fra Greens Analyseinstitut kan Socialdemokraterne nu fange lige så mange vælgere med hende i spidsen. Så hvem ved, måske er hun snart lige så populær som forbilledet Kennedy?

Nå ja, og Helle Thorning-Schmidt - hun kaldte teserne "en del af fornyelsen". Og adspurgt om hun var uenig med dem i partiet, der tværtimod mente, at teserne repræsenterede en tilbagevenden til mere traditionelle socialdemokratiske dyder, svarede hun:

"Jeg kan i hvert fald ikke forstå, at de siger det, for vi siger jo klart og tydeligt, at frihed er det vigtigste af alt. Vi siger, at rettigheder er meget vigtige."

Måske ikke ligefrem himmelstormende Kennedy-materiale. Men hey, én Kennedy i et parti er vel heller ikke så dårligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nøj, hvor vi gunger!

Mette Frederiksen:

"5: Der skal tjenes flere penge i Danmark"

Jeg vil vædde min gamle hat på at det er én tese, frederiksen har tyvstjålet fra et af Jacob Haugaards gamle valgprogrammer.

Jeg mener at kunne huske, at det var det forslag der blev nævnt der lige før Haugaards løfter om medvind på cykelstierne og Nutella i militærets feltrationer...

Heinrich R. Jørgensen

Per Thomsen,

Jacob Haugaard har udtalt, at han mener, at politikerne har overtaget hans koncept fra 1994: form uden indhold.

Jeg har fornemmelsen af, at selv om udsagnet om at der skal tjenes flere penge lyder bøvet, så er det alligevel for abstakt og for lidt konkret. Pensionister og arbejdere ville næppe kunne indse fordelene ved dette programpunkt.

Jacob havde dog mange andre gode forslag, og i modsætning til mange andre politikeres valgløfter, lykkedes det ham at få gennemført dele af sit valgprogram:

Folk uden humor skal tildeles den mellemste invalidepension
Udstilling af valutareserverne på Charlottenborg
8 timers fritid, 8 timers hvile og 8 timers søvn
Gratis øl
Flottere julegaver
Mere medvind på cykelstierne
Retten til impotens
Nutella i feltrationerne
Retten til at være grim, dum og rig
Unge mænd til enlige mødre
Kortere kassekøer i Bilka
Flere renæssancemøbler i IKEA
Bedre vejr
Stolelift til Himmelbjerget
Flere hvaler i Randers Fjord
Standardisering af støvsugerposer
EU-braklægningsstøtte til villahaver
Indefrosne dyrtidsportioner skal udbetales i rutebiler
Erhard Jacobsen skal være minister for Ringgadebroen i Århus
Fregatten Jylland skal gøres kampklar
Pissoiret foran Århus Musikhus skal genopføres

Jeg tror, det er Jeppe Kofod, der er den nye Kennedy.

Jep :-)

I den forstand, at John F. var en selvoptaget bonderøv holder sammenligningen fuldt ud.

Dorte Sørensen

Hvorfor ikke se S og Mette Frederiksens 9 teser som et forsøg på at sparke en debat om fremtidens samfund i gang.
Nu er det lykkes Fogh Rasmussen i 7 år at lægge al debat om den fremtidige udvikling død. Er det ikke på tide at vi begynder at debatter om vi ønsker det forsikrings og brugerbetalte samfund, som Fogh Rasmussen snart har fået listet ind af bagdøren.

Det er en spændende dødedans der er gået i gang. Hvad skal der blive af socialdemokratiet, der helt klart har overskredet sidste salgsdato?

Nogle forlader partiet til fordel for SF, der endelig er blevet klar over potentialet og har meldt sig som stram mod mørkemænd og fortaler for nedsat skat.

Andre venter og håber at et nyt socialt parti vil dukke op på midten, når nu de radikale er ved at aflive sig selv, og Ny alliance selv sørgede for at sætte sig udenfor indflydelse.

9 Teser og rød skole er lige hvad et parti i krise skal bruge til at blive mere forvirret over hvor formålet med socialdemokratiet forsvandt hen.

Måske kan Helle slå Fogh, men jeg vil da ikke sætte mine penge på det ;)

med venlig hilsen
Lennart